21. međunarodna Graditeljska nagrada CEMEX pripala šoltanskoj Maslinici

0

Nakon što je u lipnju dodijeljena nacionalna Graditeljska nagrada CEMEX, projekti koji su zauzeli prva mjesta na hrvatskom natjecanju: 5 kućica s otoka Silbe u kategoriji Stambene građevine, Studentski dom i studentski centar u Splitu u kategoriji Javne i poslovne građevine te Izgradnja valobrana, nove rive i poslovne građevine u Maslinici na otoku Šolti u kategoriji Infrastrukturne građevine, konkurirali su na međunarodnoj sceni  među 634 pristigla projekta širom svijeta. Tom prilikom posebnost hrvatskog projekta sa Šolte prepoznao je i međunarodni odbor nagrade koji im je dodijelio drugo mjesto u kategoriji Infrastruktura i urbanizam.

Predstavnicima nagrađenog hrvatskog projekta, tvrtkama Pomgrad inženjering, izvođaču, Arhidom, projektantu, te H.L. Dvorac, investitoru projekta, uručeno je ovo međunarodno priznanje. Tom prilikom Dag Baldasar, u ime Pomgrad inženjeringa kao nositelja projekta, izjavio je: „Drago mi je što je upravo ovaj projekt prepoznat kao jedan od najboljih svjetskih infrastrukturnih projekata. Posebno vrijedi istaknuti inovativnost naših projektanata kad govorimo o idejnom rješenju lukobrana koji je ponudilo najbolji spoj prirode i čovjekovog rada, ali i zadovoljio najstrože ekološke zahtjeve jer konstrukcija dozvoljava nesmetano cirkuliranje mora unutar masliničke uvale. Drago mi je što je struka sa svjetskog nivoa prepoznala upravo te vrijednosti.“

Opis nagrađenog projekta:

Promatrano područje je funkcionalno i oblikovno podijeljeno u više različitih, ali povezanih cjelina:
• rekonstruirani prostor šetnice, rive na području ispred dvorca Martinis Marchi
• proširenje prostora šetnice prema zapadu; ovim zahvatom dobilo se dodatnih 120m nove rive s pripadajućim zelenilom i šetnicom u širini od 8,60m
• amfiteatar – prostor za održavanje raznih kulturnih događanja, poput koncerata i sličnih događaja na otvorenom
• poslovna građevina u funkciji nautičke luke u kojoj su integrirani sadržaji sanitarija, caffe bara i uredskih prostorija nautičke luke
• lukobran (valobran) koji je izveden kao propusna konstrukcija kojom se omogućilo nesmetano strujanje mora.

Amfiteatar je smješten na proširenju nove rive te zauzima površinu od 230m2. Sam amfiteatar orijentiran je prema zapadu odnosno gleda na otočiće Saskinja i Polebrnjak te dalje prema otvorenom moru. Idejnim rješenjem amfiteatra i poslovne građevine dobio se oblik vala kako bi se postigla uvala na prostoru platoa rive koja se može koristiti za razna kulturna događanja na otvorenom ili natkrivenom prostoru. Amfiteatar je položen kao završetak hortikulture prema poslovnoj građevini te je projektiran na način da se uklopi u okolni teren čime je postignuta dodatna vrijednost same građevine koja se potpuno uklopila u vizualni identitet cijelokupne nautičke luke.
Odabir konstrukcije lukobrana na stupovima se nametnuo kao ekološki prihvatljivo rješenje zbog omogućenog cirkuliranja mora kroz konstrukciju lukobrana.

Lukobran je planiran za prihvat plovila, sportskih plovila i megajahti s vanjske strane lukobrana te turističkih brodova u lokalnom prometu tijekom cijele godine.

Investitor:        H.L. Dvorac d.o.o.
Projektant:        Arhidom d.o.o.
Izvođač:        Pomgrad inženjering d.o.o.
Ukupna izgrađena površina: 3.190 m2

Obiteljsko imanje u Hercegovini kao predstavnik BiH odnijelo je čak dvije Graditeljske nagrade CEMEX: prvo mjesto u kategoriji Stambene građevine i treće u posebnoj kategoriji Održiva gradnja

Nagrađeni hrvatski projekt nije jedini projekt iz regije koji je zaslužio ovogodišnje međunarodno CEMEX-ovo priznanje. Predstavnik Bosne i Hercegovine, Obiteljsko imanje u Hercegovini, kao projekt zagrebačkog arhitektonskog studija Dva arhitekta, odnio je čak dvije nagrade, prvo mjesto u kategoriji Stambene građevine te treće mjesto u kategoriji Održiva gradnja.

Ovo jedinstveno obiteljsko imanje osmislio je zagrebački dvojac Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić iz arhitektonskog studija Dva arhitekta, a radove je izvela tvrtka T&D Company iz Ljubuškog, dok je investitor projekta naš poznati nogometaš Mario Stanić.

„Prije svega želimo zahvaliti ocjenjivačkom sudu iz Bosne i Hercegovine, nama susjedne zemlje, na čijem teritoriju je izgrađena nagrađena građevina, što je prepoznao kvalitete našeg projektantskog promišljanja i nominirao naš rad kao svog predstavnika. Time nam je ukazana velika čast i potvrđeno da arhitektura na ovim prostorima ne poznaje podjele i granice nego spaja narode. Graditeljska nagrada CEMEX za arhitekte ima poseban značaj jer nije uobičajena arhitektonska nagrada koju kolege arhitekti dodjeljuju jedni drugima. Ovo je graditeljska nagrada, a u ocjenjivačkom sudu sjedi multidisciplinarni tim arhitekata, inženjera građevinarstva, krajobraznih arhitekata, inženjera specijalista i sl., što čini njen značaj većim.
Gradnja koja se oslanja na materijale i tehnike tradicionalne za ovo podneblje pokazala se kao najbolji odgovor u situaciji gdje smo kao glavnu temu postavili sklad prirodnog ambijenta i arhitekture koja omogućuje aktivan život u korelaciji sa ambijentom. Održiva gradnja u harmoniji s okolišem temeljna je odrednica našeg rada i veseli nas da je naš trud prepoznat od strane CEMEX-a koji već godinama vrijedno radi na promociji održive gradnje i nagrađuje napore projektanata širom svijeta.“, rekao je Tomislav Ćurković, projektant nagrađene stambene građevine, ujedno i predsjednik Hrvatske komore arhitekata.

Ovo nije prva međunarodna Graditeljska nagrada CEMEX za arhitekte studija Dva arhitekta. Prošle su godine naime, predstavljajući Hrvatsku, u Meksiku osvojili drugo mjesto u kategoriji Stambene građevine za zgradu Istarska u Zagrebu.

Opis nagrađenog projekta: Kompleks obiteljskog imanja prostire se na jednom od zapadno-hercegovačkih brežuljaka, obuhvaćajući približno 35.000 m2 površine.

Program je objedinjavao brojne sadržaje – obiteljska kuća za vlasnike, kuća za goste, gospodarske građevine, kuća upravitelja (domara), voćnjak, povrtnjak, vinograd, te brojni športski i rekreacijski tereni s popratnim sadržajima. Tema matrice raštrkanih sela okolice inspiracija je za kompoziciju koju čini niz zasebnih volumena različitih sadržaja. Sve jedinice kompozicije pažljivo su pozicionirane tako da je omogućen pogled na točke fokusa po želji investitora. Na najvišoj i najudaljenijoj točki nalaze se tri građevine čija funkcija primarno traži najbolju vizuru. Glavna kuća vlasnika je stoga u potpunosti fokusirana svojom dužom stranom na jugozapad. Rezultat odnosa ova tri volumena je međuprostor koji predstavlja mjesto moguće ekspanzije za sva tri sadržaja, povezujući ih funkcionalno u zajedničku cjelinu. Njegova ambijentalnost oslanja se na tradiciju, memoriju mjesta, hercegovačko selo, gdje su upravo ovakvi prostori bili mjesta socijalnih kontakata i društvenih događanja.  Arhitektonski jezik je elementaran, minimalistički, puristički kako dolikuje škrtom krajoliku s naglaskom na low tech. Projektirati tako da sve mogu izvesti ruke lokalnih graditelja.

Poveznica sa graditeljskim nasljeđem ovog kraja prisutna je u odabiru materijala i arhitektonskih elemenata kao dijelova kompozicije pojedine građevine. Za parterno popločenje i pročelje korišten je (isti i jednako obrađen) kamen iz lokalnog kamenoloma vezujući se tako s kamenom „in situ“ kojeg  nalazimo u starom i novom suhozidu po čitavoj parceli. Svi otvori su uokvireni kako dolikuje kućama u tom kraju s tim da su loggia-u dobile samo reprezentativne građevine. Samo imanje, uz sve navedene sadržaje, u potpunosti funkcionira samostalno i neovisno uzgojem poljoprivrednih proizvoda i ostalih prehrambenih namirnica. Budući da je kompleks smješten u kršu i slabo naseljenom krajoliku, ova inicijativa predstavlja pozitivni primjer razvoja malog gospodarstva koristeći ono što su nam priroda i zatečeni lokalni uvjeti dali. Arhitektura je nastojala biti integralni dio ovog koncepta. Investitor: Mario Stanić
Izvođač: T&D company d.o.o.
Arhitektonsko rješenje: Dva arhitekta d.o.o. – Tomislav Ćurković, Zoran Zidarić
Ukupna izgrađena površina: 3.500 m2

###

Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je prije 21 godinu sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje tvrtke CEMEX. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika. Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima u kategorijama Stambene građevine, Javne i  poslovne građevine te Infrastrukturne građevine, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje te dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama.

Ovo je već šesta godina kako Hrvatska svojim projektima konkurira na međunarodnoj sceni te ostvaruje zavidne rezultate. Na svom prvom nastupu 2006. godine međunarodnu Graditeljsku nagradu i dva druga mjesta odnijeli su z zadarske „Morske orgulje” u kategoriji Javne i poslovne građevine te „Skradinski most” u kategoriji Infrastrukturne građevine. Na predstavljanju 2008. „FN kuća“ iz Zagreba osvojila je drugo mjesto u kategoriji Stambene građevine, a splitska „Riva“ treće mjesto u kategoriji Infrastrukturne građevine. 2010. godine su čak tri hrvatska projekta nagrađena međunarodnom nagradom i to poslovno-stambeni sklop “P10 – Sukoišan sjever“ iz Splita, osvojio je drugo mjesto u kategoriji Stambenih građevina, višenamjenska sportska dvorana “Krešimir Ćosić” iz Zadra, treće mjesto u kategoriji Javnih i poslovnih građevina, dok je „Sveučilišna knjižnica“ iz Splita, osvojila prvo mjesto u posebnoj kategoriji Održiva gradnja. Prošle su godine hrvatski projekti ponovno odnijeli dva druga mjesta i to za projekte stambena građevina „Istarska“ u Zagrebu u kategoriji Stambene građevine te zadarska „Poljana Pape Ivana Pavla II.“ u kategoriji Infrastruktura i urbanizam.

Dobitnici nagrada XXI. CEMEX Building Award, Meksiko:

OSNOVNE KATEGORIJE

Kategorija: STAMBENE GRAĐEVINE

1. Obiteljsko imanje u Hercegovini, Bijača, Bosna i Hercegovina
2. Santa Barbara de Usaquen Apartments, Bogotá, Kolumbija te OB Houses, Yucatán, Meksiko
3. PH Yatch Club, Panamá, Panamá

Kategorija: JAVNE I POSLOVNE GRAĐEVINE

1. Porfirio Barba Jacob College, Bogotá, Kolumbija
2. Stadion PGE Arena Gdańsk, Gdańsk, Poljska
3. Sveučilišni stadion, Benemérita Universidad Autónoma de Puebla, Puebla, Meksiko

Kategorija: INFRASTRUKTURA I URBANIZAM

1. Most Baluarte, Sinaloa, Meksiko
2. Valobran, nova riva i poslovna građevina u Maslinici, otok Šolta, Hrvatska
3. Tunel “El Cune”, Villeta, Kolumbija

POSEBNE KATEGORIJE Kategorija: ODRŽIVA GRADNJA

1. Zgrada Atmosfera, Jalisco, Meksiko
2. Porfirio Barba Jacob College, Bogotá, Kolumbija
3. Obiteljska kuća u Stolivu, Kotor, Crna Gora te Obiteljsko imanje u Hercegovini, Bijača, Bosna i Hercegovina

Kategorija: PRISTUPAČNOST

1. Župa Sv. Norberta, Bogotá, Kolumbija
2. Stadion PGE Arena Gdańsk, Gdańsk, Poljska
3. Food Court Nuñez de Cáceres, Santo Domingo, Dominikanska Republika

Leave A Reply

Your email address will not be published.