Balkonsko cvijeće u jesen

Kako se ljeto bliži kraju većina balkonskog cvijeća je već ocvala. Početkom jeseni dolazi vrijeme zamjene ljetnog cvijeća sađenjem ukrasnog cvijeća otpornijeg na hladnoću i postojanijeg na vremenske utjecaje. Ljetne vrste cvijeća spremaju se u podrum gdje mogu prezimiti, a kutije za cvijeće i tegle dekoriraju se novim biljkama.

Za sadnju u lonce naročito su interesantne zeljaste trajnice koje svojim šarenim lišćem donose na balkone kolorit te se različitim žutim, zelenim, crvenim tonovima prilagođava lišću drveća.

Jesenje trajnice cvjetaju u najrazličitijim bojama i privlače poglede na svakom balkonu. Kako mogu narasti i do visine od 1 m sade se u veće posude-lonce koji su postavljeni na zemlji. Za balkone treba odabrati one vrste trajnica koje ne rastu previsoko.

Za balkone je idealno cvijeće koje se sadi u male lonce i balkonske kutije primjerice vriština ili klobučac. Bliješteće bogatstvo jesenjeg kolorita sobom donose i krizanteme i niski grmovi zimzelena iz porodice erika.

tegle i biljke
Biljke u teglama

Većina jesenjeg cvijeća može se međusobno dobro kombinirati te tako osiguravaju jesenju harmoničnu raskoš kolorita. I kod jesenjeg balkonskog cvijeća treba voditi računa o njegovoj njezi. Biljke više ne zahtijevaju tako puno vode kao ljeti, a posude i lonci moraju imati dobre mogućnosti drenaže kako korijenje ne bi istrulilo.

Osim toga jesen je doba godine kada treba početi s pripremama za proljetne cvjetnice. Onaj tko želi u proljeće uživati u raskoši boja narcisa, tulipana, hijacinti/zumbula treba već sada početi sa sadnjom lukovica.