Dobivanje na prostoru u zelenilu zimskog vrta

Ugodno stanovanje usko povezano s prirodom je vrlo traženo, a biljke koje preko cijele godine imaju svoje mjesto značajno doprinose osjećaju ugode. Zahvaljujući njihovoj proizvodnji kisika i činjenici da preko dana preuzimaju toplinu, koju noću opet emitiraju, značajno doprinose ugodi stanara. Osim toga zimski vrt ima obilje svjetlosti. Svjetlost je važna za stvaranje melatonina, određuje naš ritam spavanja i buđenja, a isto tako stimulira hormonalnu izmjenu tvari u organizmu. Dakle staklena konstrukcija, puna svjetlosti značajno doprinosi zdravlju i radosti življenja.

Kako projektiranje i izvedba zimskog vrta zahtjevaju ipak neke važne pripreme, moto glasi“ Nikako bez (mog) stručnog savjetnika!“ Jer tek u sinergiji okvirne konstrukcije od različitih materijala, dovoljnog odzraćivanja i provjetravanja te adekvatnog zastakljenja može se optimalno realizirati željeni san, kojeg u pravilu garantiraju ozbiljni stručnjaci. Osim toga ćete tako povećati kasniju vrijednost svoje nekretnine.

Sunce

U zimskom vrtu se ta energija koristi bez dodatnih kućno-tehničkih uređaja (korištenje sunčeve energije) prema takozvanom efektu staklenika. Izgradnja zimskog vrta također smanjuje toplinske gubitke objekta, jer on u zimskom razdoblju preuzima uloge pufer-zone između hladnog vanjskog zraka i unutarnjih zagrijanih prostorija.

Vanjski omotač sa svojim prozorskim površinama zaštićen je od direktnog utjecaja atmosferilija, tako da se toplinski gubici reduciraju. Temeljna pretpostavka za smislenu energetsku primjenu jeste činjenica da zimski vrt predstavlja vlastitu temperaturnu zonu, primjerice termički je odvojen vratima od ostatka objekta. Kod direktnog sunčevog zračenja dobivanje topline ovisi o položaju sunca i kutu pod kojim padaju sunčeve zrake. Kako bi se upravo u zimskom razdoblju osiguralo dovoljno iskorištenje sunčeva zračenja preporuča se veća kosina krova.

Zimski vrt svojim svojstvom djeluje kao klimatska pufer zona te na svim stranama svijeta jednako štedi energiju. Prednost ima položaj zaštićen od vjetra, bez sjene susjetnih objekata. Sjena od listopadnog drveća međutim djeluje ljeti pozitivno: Južni položaj( +/-20°) omogućuje zimi punu iskorištenost sunčeva zračenja.

Projektiranje prema savjetima stručnjaka

Prije nego započnete s gradnjom zimskog vrta, isplati se temeljita priprema.

Ona započinje principijelnim pitanjima kao:

• koliko intenzivno želim koristiti moj zimski vrt- preko cijele godine, samo u prijelaznim razdobljima itd.? • Koju veličina, boje i oblik treba imati moj novi raj- naravno usaglašeno s postojećom arhitekturom? • Na kojoj strani svijeta će biti pozicioniran? • Koje biljke želim u novom zimskom vrtu- lijehe ili lončarice,mediteransko ili tropsko raslinje, koje po zimi zahtijeva različite temperature? Izgradnja zimskog vrta podliježe obvezi pribavljanja građevinske dozvole. Upravo zato svakako treba uključiti arhitekta ili stručno poduzeće. Zbog velikih opterećenja zbog utjecaja atmosferilija konstrukcija zimskog vrta je obično izložena velikim zahtjevima, ali su bitni i spojevi i prijelazi na postojeću zgradu. Osim toga nudi se čitav niz oblikovnih mogućnosti za staklene konstrukcije: one se mogu pozicionirati ispred, dijelom se mogu integrirati u objekat, izvesti kao nastrešica preko unutarnjeg dvorišta, kao zastakljenje terase, lođe ili balkona.

Biljni svijet u svakom zimskom vrtu igra veliku ulogu te preuzimaju važne funkcije za upravljanje klimom u prostorijama. One daju sjenilo, snižavaju svojom hladnoćom isparavanja unutarnju temperaturu te proizvode kisik. Zato ciljani odabir bilja u pogledu postojanosti vrsta na jake oscilacije temperature i vlage, intenzivno sunčevo zračenje kao i postojanost na štetočine imaju simisla – pri čemu svakako treba potražiti savjet stručnjaka hortikulture.

Nosiva konstrukcija – muke pri odabiru

Najvažnija je solidna baza-i upravo to treba poštivati kod gradnje zimskog vrta iz dva razloga: kako se temelji često rade u vlastitoj režiji ili od strane nekog nestručnog poduzeća, tu je od iznimne važnosti detaljno projektiranje i komunikacija između svih učesnika u poslu. Pravilo je uvijek novi temelj, proširena je već pogreška da balkon ili terasa mogu ispuniti željenu namjenu. Temelj mora preuzimati sva opterećenja samog zimskog vrta, ali i opterećenja vjetrom, nanosima snijega te svakako moraj biti temeljen tako da je postojan na mraz, što zahtijeva dubinu temeljenja od najmanje 80 cm.

Savjet: Nemojte zaboraviti toplinsku izolaciju vanjskih površina temelja i tla. Materijali nosive konstrukcije stoje Vam na raspolaganju u velikom izboru: aluminij, drvo, kombinacija drveta i aluminija, plastika ili čelične konstrukcije. Pri tome važnu ulogu igraju ne samo planirana uporaba, položaj i demenzije, već i arhitektonsko oblikovanje, aspekti održavanja i njege te naposljetku i osobni ukus te postojeći raspoloživi budžet. Aluminij je u međuvremenu postao materijal koji se najviše koristi, jer je lagan, omogućuje velika opterećenja s malim profilima, ima dugi vijek trajanja te nije potrebno puno vremena i novaca za njegovo održavanje.

Međutim i klasičar drvo je i dalje jako omiljen, jer daje topli i ugodni dojam, prije svega prirodnost i dobru toplinsku izolaciju. U posljednje vrijeme često je tražena kombinacija ta dva materijala, jer povezuje ono najbolje od njih: unutarnji dio daje osjećaj ugode od drveta, a vanjski dio postojanost na djelovanje atmosferilija od aluminija. Zahvaljujući velikom izboru tonova eloksala i RAL-boja nude se i najrazličitije mogućnosti oblikovanja bojama. Još jedna prednost: potpuno je izbjegnto stvaranje kondenzata.

Od stakla do stakla

Svakako je staklo neizbježno kao optički dominirajući materijal za izradu zimskog vrta. Koje osigurava transparentnost i toplinu. Staklo je važan sastavni dio toplinske izolacije, značajno doprinosi zvučnoj i toplinskoj zaštiti, a važnu ulogu igra i kod protuprovalne zaštite. Veliki komfor posljednjih godina nude samočisteća stakla. Kao alternativa se koriste višeslojna izolirajuća stakla (konvencionalno) ili transparetne ploče od plastičnih masa, u području krova višeslojno sigurnosno staklo (VSG), termoizolacijsko staklo ili staklo za zaštitu od sunčeva zračenja. Onaj tko želi svoj zimski vrt koristiti tijekom, za njega je izolirajuće staklo standrad.

Također i termoizolacijsko-izolirajuće staklo je u velikoj mjeri propusno na sunčevu svjetlost, prigušuje međutim emisiju topline te tako sobom nosi maksimalnu korist za energetsku bilancu. Jer upravo je uporaba kvalitetnih stakala s niskom U-vrijednošću pretpostavka za pasivno korištenje sunčeve energije. Kod uporabe zaštitnih stakala od sunčeva zračenja treba uzeti u obzir dva aspekta: za vrijeme iznimno sunčanih dana neophodan je dodatni prilagođeni sistem zaštite, koji garantira zaštitu od sunca i zasljepljenosti. U zimskom razdoblju kada je poželjno zagrijavanje unutarnjeg prostora, prodire manje energije u zimski vrt nego kod druge vrste stakala. Iz tog razloga boöna stakla se obiöno opremaju dijelomičnom zaštitom od sunca (npr. markize ili žaluzine), kao bi se u zimskom razdoblju mogo maksimalno iskoristiti djelovanje sunca.

Savjeti stručnjaka

Na što interesentni trebaju posebno obratiti pozornost prilikom planiranja zimskog vrta? Prije nego se ostvari san o zimskom vrtu, najprije treba s grubom skicom otići do nadležne općine, jer gradnja zimskog vrta također podliježe pribavljanju građevinske dozvole. Za izradu izvedbenog nacrta svakako treba uključiti ovlaštenog projektanta.

Tek nakon što dobijete pismenu dozvolu za gradnju, može se započeti s pripremama. Osim toga svakako treba biti jasna vrtsa namjene. Pitanja uz to: Kakvim namještaj je opremljen zimski vrt?Gdje se nalaze vrata? Gdje se postavlja bilje? Kako je snaga imaginacije jača od stvarnih proporcija treba svakako pogledati više zimskih vrtova, kako bi stekli konkretne dojmove o relacijama veličine i materijalima.

Kakav savjet imate kada je riječ o konkretnoj izvedbi?

Kritične točke kod zimskog vrta su odzračivanje i grijanje. Vrlo dobra iskustva su naši kupci imali s toplinskim crpkama, koje griju i hlade po potrebi, te slove kao usavršeni i tihi multifunkcionalni uređaji koji ujedno služe i kao odvlaživači, te zahvaljujući različitim filterima služe za pročišćavanje zraka i higijenu. Sljedeći aspekt komfora nude samočisteća stakla, jer kupci imaju manje potrebe za čišćenjem, štede na sredstvima za čišćenje te ne moraju balansirati na ljestvama prilikom čišćenja viskoih i krovnih stakala.

Prema kojim kriterijima kupac prepoznaje stručnjaka za zimske vrtove, koji zaslužuje to ime?

Seriozne kolege svakako prepoznaju prema stručnim informacijama o prednostima i nedostacima nekih baznih materijala, sistemima odzračivanja i stvaranja sjena, staklima i sl. Osim toga oni daju referentne liste, kako bi kupac stekao pregled različitih alternativa, ali i uvid u kvalitetu usluga. Osim baznog pretraživanja na internetu obično su bitne i informacije iz ktugova prijatelja i poznanika, kako bi se pronašao kvalitetan stručnjak za montažu zimskih vrtova.

Kako bi zadržali pravo

Kako izgrađeni zimski vrt značajno podiže vrijednost vaše kuće(objekta) preporučamo Vam da svakako prilagodite visinu osiguranja osiguranju Vaše kuće. Isto tako smisla ima i sklapanje ugovora o osiguranju od pucanja stakala. Zimski vrtovi također podliježu pravilniku o uštedi energije (EnEV) od 2002. godine, koji propisuje orijentacijske vrijednosti u energetskom smislu. Naime cilj je smanjenje energetske potrebe objekata u gradnji za 30 % u odnosu na pravilnik o toplinskoj zaštiti iz 1995.godine. Razlikuju se: zimski vrt kao novogradnja, nezagrijavani zimski vrt kao naknadna gradnja, zagrijavani zimski vrt kao naknadna gradnja s prostornim volumenom manjim od 30 m3, od 30 m3 do 100 m3 i više od 100 m3.