Folije za bazene – prava izolacija na pravom mjestu

Ove folije izrađuju se u obliku dugačkih traka ili vrpci i u pravilu sastoje se od PVC materijala ili materijala kakav je fleksibilni polyolefin.Folije za bazene predstavljaju gotovo klasično rješenje kad je riječ o izolaciji bazena. O njihovoj kvaliteti dovoljno govori 30-godišnje iskustvo i sigurnost koju oni jamče bazenima. Budući da su folije za bazene svestrani materijali često se koriste i tijekom sanacijskih radova.Na europskom tržištu do sada se isprofiliralo nekoliko značajnijih proizvođača folija kao što su Alkor, Armstrong DLW ili Elbtal Plastics (njihova je proizvodnja usmjerena na mekane vrpce za bazene od PVC materijala) i švicarska tvrtka Sarnafil AG koja trake za bazene izrađuje od fleksibilnog polyolefina: \’\’Materijal je kroz ovaj niz godina uistinu sazreo i svoju primjenu pronašao u mnogim bazenima\’\’.Vrlo često proizvođači kao veliku prednost svojih traka za bazene navode njihovu veliku dugotrajnost no ističu i sljedeće: \’\’Sve potrebne pretpostavke moraju biti ispunjene\’\’, objašnjavaju iz tvrtke Armstrong DLW koja je jedna od vodeći tvrtki za proizvodnju folija za bazne, \’\’a to znači voda se mora redovito odražavati i pročišćavati i tada će i folije izdržati i desecima godina\’\’.\’\’Pojave li se nekakvi problemi na površini folije uzrokovani nestručnim održavanjem i neredovitim pročišćavanjem vode, odmah se za to optužuje folija\’\’, – dopunjuju ovo mišljenje iz tvrtke Alkor. \’\’No u bazenu mnogi čimbenici igraju vrlo značajnu ulogu, a ponajprije je to stručno i redovito održavanje vode\’\’.Doduše s vremenom folije u bazenu nešto izgube na svojoj izvornoj boji, odnosno postanu nešto bljeđe, no to zasigurno ne utječe na njihovu dugotrajnost i izolacijske osobine.

Stručnjaci bi danima mogli nabrajati sve prednosti i sve nedostatke koje pokazuje svaki pojedini materijal od kojeg se izrađuju folije. No gledajući isključivo čiste tehničke podatke jedva da bismo između pojedinih materijala mogli prepoznati veće razlike: većina folija za bazene izrađuje se danas s debljinom od 1,5 mm – .smatraju u Alkoru.

Kasnije na mjestu postavljanja, odnosno u bazenima, folije se međusobno spajaju i to pomoću industrijskog sušila ili strojevima za varenje na vreli zrak.Mekani trakasti materijali od PVC materijala prisutni su u primjeni već preko 30 godina. Folija za izolaciju u mnogim je i zapadno-europskim zemljama prisutna tek posljednjih godina. Tvrtka Sarnafil prodaje foliju za izolaciju već od 1992 godine.Materijal kao što je fleksibilni polyolefin predstavlja foliju izgrađenu dijelom se od termoplasta i integrirane rešetkaste tkanine i staklenih vlakana.Ovaj materijal u sebi ne sadrži fungicide, teške metale i sredstva za omekšavanje, postojan je na ultraljubičasto zračenje, posjeduje postojanu boju i jednostavno se reciklira.

\’\’U proizvodnji folija ne koristimo lakove koji se otapaju ili tvari koje bi se kemijski mogle odvojiti od folije\’\’ – naglašavaju u tvrtki Sarnafil.

No to isto naglašavaju i drugi sudionici tržišne utakmice. Kako će krajnji kupac onda primijetiti razliku između proizvoda pojedinih proizvođača? Jer napokon, gledajući isključivo vizualno, proizvodi se međusobno jedva razlikuju.U tvrtki Armstrong DLW smatraju da krajnji potrošač u većini slučajeva niti ne zamjećuje razliku između proizvoda različitih proizvođača i takvo što može primijetiti samo uistinu stručna osoba.Dodirnemo li proizvode zamijetit ćemo sljedeće: folije za izolaciju posjeduju nešto grublju površinu od visoko sjajne površine alkor folija. Ali to je i jedina razlika.