Gradnja bez barijera

Površine za kretanje planiraju se prema normi DIN 18025. Ukoliko su one uzete već u obzir prilikom izrade projektne dokumentacije, onda je moguće brza i lagana prilagodba promjenjivim zahtjevima i potrebama. Propisane najmanje površine za kretanje iznose 1,20 m x 1,20 m. Razmak između zidova unutar jednog stambenog prostora ne smije biti manji od 1,20 m. Između namještaja mora biti ostavljeno 90 cm površine za kretanje.

Krevet u spavaćoj sobi mora biti postavljen tako, da ima pristup s tri strane . Uz uzdužnu stranu kreveta mora biti ostavljen prostorza kretanje od 1,20 m . Unutarnja vrata moraju imati svijetlu širinu prolaza od najmanje 80 cm. Podne obloge moraju biti sigurne za koračanje i postojane na klizanje, elektrostatične i lagane za održavanje.

Korisnici invalidskih kolica trebaju puno prostora za kretanje, neophodna površina za okretanje kolica iznosi 150×150 cm. Površina uz uzdužnu stranu kreveta i kuhinjskog namještaja za korisnike invalidskih kolica iznosi 1,50 m.
Kuhinje bez barijera

Planiranje kuhinje za osobe s invaliditetom u invalidskim kolicima treba biti posebno brižljivo, usaglašeno s ostalim ukućanima. Cilj je osigurati invalidnim osobama i osobama u invalidskim kolicima normalno kretanje , isključivši pri tome sve potencijalne izvore opasnosti kao i nedostupne kutove. Detaljne osnove planiranja vidljive su iz EU norme 18025, dio 1 i dio 2.

Osnovni principi su:

‘Stednjak,radna ploha i sudoper moraju biti za korisnike invalidskih kolica kutni, ili postavljeni jedan do drugoga uz mogućnost slobodnog prostora za noge, te u radnoj visini koja odgovara takvom korisniku. štednjak, radna ploha (s prednjim rubom osiguranim od klizanja) i sudoper moraju biti dostupni osobama u invalidskim kolicima bez ograničenja u kuhinji mora postojati slobodna i dovoljna površina kretanja (120×120 cm, za osobe u invalidskim kolicima 150x150cm) treba svakako voditi računa o pristupu bez barijera do površina ostave, prostora za hlađenje, pripremu hrane, pranje suđa, kao i za pečenje i kuhanje

Izbjegavati teško dostupne kutove.

Dajte prednost kontrastnim bojama te istaknite jasno sklopke, elemente za opsluživanje kao i signalima označena sigurnosna područja. Nemojte stavljati sklopke okomito na prednje ivice uređaja i radnih ploča. Kuhinja mora imati mehaničko odzračivanje. Unatoč tomu moraju biti dostupni i prozori.
Postavite podne obloge lagane za održavanje, koje se ne kližu. Svi potrebni uređaji i pribor moraju biti na dohvat ruke ( po mogućnosti dostupni samo jednom rukom)

Sanitarni prostor bez barijera (kupaonica/WC)

Tuševi u razini tla bez pragova olakšavaju odnosno omogućuju njegu tijela u bolesti. Ako suplanirane odmah od početka, onda ni građevinsko tehnički ne predstavljaju problem. Građevinski troškovi se neznatno povećavaju. Ukoliko takve prostorije morate graditi naknadno, onda treba rješiti zahtjevne građevinsko tehničke probleme. Odvodnja tuša u razini poda vrši se preko odvoda u podu te odvodnih cijevi. Ugradnja podnih odvoda ovisi o debljini katnog stropa te o položaju vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, kao i korištenju prostorije, koja se nalazi ispod tuša na razini poda.Sanitarne prostorije moraju biti dostupne hodnikom iz spavaće sobe, vrata kupaonice moraju biti izvedena s otvaranjem prema vani, kako bi se s vanjske strane mogla oključati. Za korisnike invalidskih kolica neophodna je ugradnja specijalnog WC-a, s visinom sjedenja od 48 cm te mogućnošću promjene visine sjedenja i pristupa invalidskim kolicima.

Držači i podupirači, tuš sa stolcem, liftovi omogućuju ljudima s teškoćama u kretanju primjernu uporabu kupaonice.
Vanjsko područje bez barijera

I kod oblikovanja vrtnih površina teba voditi računa o slobodi bez barijera. Ne smijete sužavati korisnu širinu i visinu puteva i staza drvećem, stepenicama, vratima i slično.

Širina puteva i staza mora uvijek iznositi 1,20 metara.Sve podne obloge moraju biti sigurne od klizanja.
Za korisnike invalidskih kolica vrijede specijalne mjere, koje omogućuju komfornu vožnju u kuću.
Kod montaže parkirališnih mjesta neophodna je na uzdužnoj strani automobila površina kretanja od 1,50 metara . Garažu ili natkriveno parkiralište treba planirati u blizini ulaza u kuću.

Velika razlika između nivoa terena i gornjeg ruba poda u prizemlju čine neophodnim planiranje rampe ispred ulaza u kuću za korisnike invalidskih kolica. Podizanje rampe ne smije biti veće od 6%, rampa duža od 6 metara zahtijeva međupodest od najmanje 1,50 metara.