Početak proljetnih radova u vrtu

Toplo proljetno vrijeme idealno je za početak radova oko održavanja već postojećih nasada, ali i za podizanje mladih vinograda, voćnjaka i vrtova. Prilikom održavanja nasada vrlo koristan alat su trimeri. Trimeri imaju široku primjenu, prvenstveno kod uređenja i održavanja nasada. Izvrsno mogu poslužiti za košnju trave ili uređenje međurednih prostora u vinogradima i voćnjacima.

Prilikom košnje travnjaka trimerom treba obratiti pažnja na visinu košnje. Travu treba kositi na visinu 6 do 7 cm jer kod preniske košnje može doći do smanjenja rasta korijena i lisne mase trave što rezultira slabom bujnosti i nereprezentativnim izgledom travnate površine. Također, trimeri se koriste i za uređenje rubova uz staze i travnjake, za oblikovanje živica te za uređenje onih dijelova vrta gdje je teško raditi kosilicom.

Navedeni radovi nužni su kako bi nasadi i vrtovi tijekom cijele vegetacijske sezone izgledali besprijekorno. Prilikom podizanja novih nasada radovi započinju krčenjem i čišćenjem odabrane površine. Za tu svrhu trimeri su također koristan alat, posebice ako se radi o nagnutom i strmom terenu na kojem je teško primijeniti težu mehanizaciju. Pogodan su alat za krčenje zapuštenih parcela, starih voćnjaka i kanala.