Pokrovi za bazene

Često je se u tako kvalitetno zaštićenim i izoliranim bazenima moguće kupati i tijekom cijele godine, dakle i tijekom zime.

U slučaju potrebe odgovarajućim uređajem za grijanje prostor je moguće zagrijati do temperature pogodne za kupanje.Ovakva temperatura tijekom hladnijeg vremena može nam osigurati ugodno polusatno ili čak i dulje kupanje u bazenu. Nakon kupanja pojedine je elemente krovne konstrukcije moguće rastaviti i na taj način ispustiti vlažni zrak vani.Kvalitetan pokrov za bazen, čak i manjeg formata odlikuje se mnogim prednostima: on bazen štiti od prljavštine, lišća i insekata, sprječava neoprezni ulazak ili uskakanje djece (vlastite ili iz susjedstva) u bazen i napokon sprječava nekontrolirano hlađenje vode u bazenu i hlađenje unutarnjeg zraka. Kad je krov zatvoren zrak se ispod njega vrlo brzo zagrijava.Svatko tko je nekad posjedovao zimski vrt dobro je upoznat s ovom činjenicom. Zagrijani zrak u tom trenutku sa sebe prenosi toplinu na vodu u bazenu odnosno na taj sprječava njezino nekontrolirano hlađenje, osobito je važno sprječavanje hlađenja vode u bazenu u slučaju ako vani puše snažan i hladan zrak.Usprkos svojoj veličini zaštitnim pokrovnim konstrukcijama jednostavnoj je rukovati. Razlog tomu je činjenica da je konstrukcija sastavljena iz više segmenata o kojih je barem jedan ili dva vanjska segmenta fiksirana za oko podlogu.

Svi ostali elementi konstrukcije, a može ih teoretski biti proizvoljno mnogo, mogu se u raznim pravcima pomjerati. I to sasvim jednostavno i samo jednom rukom.

Pojedini elementi, uglavnom izrađeni od aluminija u kombinaciji s prozirnim umjetnim materijalom i sigurnosnim staklima, ni približno nisu tako teški kako bi se na prvi pogled moglo zaključiti.Elementi kližu u svojim \’\’tračnicama\’\’, a poneki modeli se uopće ne mogu pomjerati jer su statički dovoljno stabilni.U svakom slučaju podloga na koju se zaštitne pokrovne konstrukcije bazena postavljaju moraju biti ravne kako bi se omogućilo nesmetano klizanje elemenata cijelom dužinom.Ovakve konstrukcije zasigurno mogu izdržati sve nalete vjetra uobičajene u našim krajevima i otporne su na padaline poput snijega. Otpornost na snijeg i kišu mogu uvelike zahvaliti i gumenim elementima koji su postavljeni duž profila. Ukoliko se dogodi da se neka površina zaštitnog stakla ošteti, ne moramo strahovati – ona se vrlo jednostavno zamijeni.Tko želi uživati u potpunom komforu može koristiti i daljinski upravljač. Ponekad se cijela pokretna konstrukcija naslanja na objekt (kuću) gdje stanujemo kako bi se na taj način omogućio \’\’suhi\’\’ prijelaz iz doma u bazen. Mnogi proizvođači na konstrukcije ugrađuju klizna vrata sa strana ili prekretni čeoni zid.