Prekrivanje stepenica

Alternativno rješenje za tepihe i stubišne podmetače predstavljaju čvrsti materijali kao što je pluto ili pločice. Ovi su materijali u pravilu čvršći i otporniji od tkanina kao što je tepih ili podmetač.

Jedva da postoji kuća bez stuba ili stepenica. Kad je riječ o stubama one u prvom redu moraju ispunjavati dva glavna zahtjeva. U prvom redu hodanje po stubama mora biti sigurno i ugodno. S druge strane stube se moraju harmonično uklopiti u stambeni prostor.

Kako bi ispunio ove zahtjeve za sigurnošću, komforom i vizualnim izgledom, svaki je vlasnik kod gradnje stubišta dužan posebnu pozornost obratiti na oblik stuba i materijal kojim se stube oblažu.

Kad govorimo o vrstama materijala za stubište izbor je prilično velik: drvo, beton, metal i različiti kameni materijali kao što je npr. mramor. Iz sigurnosnih i tehničkih razloga ponekad se preporuča stavljanje dodatnog pokrova na stube.

Ovdje je potrebno obratiti pozornost na neka druga pravila. Stubišni tepih predstavlja klasičan element kad je riječ o prekrivanju stuba. On se posebnim letvicama učvršćuje i fiksira na samom stubištu. Prirodni tepisi za stubišta, kao npr. tepisi od kokosovih vlakana, doživjeli su posljednjih godina pravi “boom”.

Alternativno rješenje za stubišne tepihe bili bi stubišni podmetači. Ovi pokrovni elementi osobito su pogodni za ona stubišta na kojima se mogu dodatno presaviti preko ruba pojedinih stuba, poglavito su stabilni kad su već unaprijed izvedeni tako da se i gornjom i prednjom stranom (preko ruba) naslanjaju na pojedine stube.

Ove je podmetače moguće kupiti u različitim veličinama, oblicima i mogu biti izrađeni od različitih materijala. Moguće ih je izrađivati i po narudžbi – no u tom su slučaju nešto skuplji.

Općenito promatrajući tepisi zrače snažnijom toplinom nego masivne stubišne obloge. No potrebno je u ovom slučaju i praktično razmišljati i na pravilan način tepih postaviti kako se on ne bi ubrzo “potrošio”.

Alternativno rješenje za tepihe i stubišne podmetače predstavljaju čvrsti materijali kao što je pluto ili pločice. Ovi su materijali u pravilu čvršći i otporniji od tkanina kao što je tepih ili podmetač, no njihov je trošak za čišćenje veći.

Još jedan nedostatak ovih stubišnih obloga je činjenica da ih nije tako jednostavno zamijeniti kao npr. tepih, ako nam se ove obloge – iz estetskih ili nekih praktičnih razloga – jednoga dana ne budu više sviđale.

Sasvim praktično rješenje za oblaganje stuba mogu poslužiti i elastični materijali kao što su PVC materijal ili linoleum. Ovi su materijali čvrsti i otporni na trošenje, relativno se jednostavno čiste i iznad prosječno su prihvatljivi kad je riječ o sigurnom hodu po njima, tj. nisu klizavi.

No u usporedbi s već nabrojanim materijalima nedostatak im je prije svega u vizualnom izgledu. Postoje i takve obloge za stubište koja imaju posebno izveden i vrlo siguran rubni element.