Proljetni radovi – oblikovanje živica i njega travnjaka

Nije važno radi li se o ukrasnim grmovima i stablima ili voćkama: gotovo svakoj vrtnoj biljci potrebna je rezidba. U ovim proljetnim mjesecima orezuju se vrste osjetljive na klimatske uvjete (mraz) te one vrste koje cvatu prije stvaranja mladih izboja.

Da bi rezidba bila uspješna potreban je odgovarajući alat, uglavnom su to vrtlarske ili voćarske škare i pile, te trimeri za oblikovanje živica. Ukoliko se rezidba obavlja neodgovarajućim alatom može doći do oštećenja tkiva biljke preko kojih lako dolazi do razvoja biljnih bolesti. Svaka rezidba utječe na rast biljke. Rezidbom se potiče rast, a kod ukrasnih vrsta i stvaranje cvjetnih izboja. Vrijeme rezidbe pojedinih vrsta vrlo je važno. U proljetnim mjesecima orezuju se vrste osjetljive na klimatske uvjete (mraz) te one vrste koje cvatu prije stvaranja mladih izboja. Takve vrste, kao što su forzicija, hortenzija i suručica orezujemo nakon cvatnje. Vrste koje cvjetne pupove stvaraju u proljeće na ovogodišnjim izbojima te cvatu u ljetnim mjesecima, treba orezati u proljeće prije stvaranja novih izboja. Uglavnom se provodi jaka rezidba koja potiče rast i cvatnju. U ovu skupinu ubrajaju se ljetni jorgovan i hibiskus. Međutim, neki ukrasni grmovi zanimljivi su zbog oblika ili kore. Drijen je vrsta koja se odlikuje izrazito crvenom ili žutom korom. Kako bi kora drijena zadržala intenzivnu boju, potreban je rez kojim se odstranjuju svi izboji stariji od tri godine koje će zamijeniti mladice intenzivne boje.

Košnja travnjaka

Košnja travnjaka utječe na gustoću travnatog pokrivača pospješujući rast lisne mase i korijena. Također važna je i zbog estetskog dojma. U proljetnim mjesecima košnja se obavlja na suhim travnjacima u pravilu dva puta. Međutim, učestalost košnji ovisi visini košnje (što je rez niži, košnja je učestalija), ali i o travnoj mješavini. Suvremene travne mješavine sjemena sastavljene su od spororastućih trava, što smanjuje potrebu za košnjom. Visina košnje ovisi o namjeni travnjaka. Košnja treba biti redovita, ali ne treba odstraniti više od jedne trećine visine trave. Kod ukrasnih travnjaka koji se uglavnom ne gaze visina reza iznosi 1,5 do 2,5 cm. Kod travnjaka koji se gaze i služe kao igralište visina reza iznosi 2,5 do 3,5 cm. Kod mladih travnjaka prva košnja obavlja se kada je trava dosegla visinu 6 do 8 cm. Za kvalitetan rez potrebna je kvalitetna kosilica s oštrim noževima, jer tupi noževi čupaju vlati što dovodi do oštećenja busenova, vlati dehidriraju i postaje podložnije bolestima. Osim kvalitetnog alata potrebno je i nešto znanja o košnji. Naime, nije preporučljivo gurati kosilicu naprijed-natrag, već gurati u smjeru košnje. Svaka sljedeća košnja treba biti pod pravim kutom u odnosnu na prethodnu. Ukoliko su količine otkosa trave male, otkos može ostati na travnjaku. Ako se radi o teškom glinovitom tlu, nakon košnje preporučuje se skupljanje otkosa kako ne bi došlo do truljenja i propadanja travnjaka.