Vrtić prilagođen djeci s posebnim potrebama

Vrtić prilagođen djeci s posebnim potrebama

Dječji vrtić Potočnica iz Zagreba uklonio je arhitektonske barijere te svoj unutrašnji i vanjski prostor u potpunosti prilagodio djeci s motoričkim teškoćama. Jedino što im još nedostaje jest pokretna platforma za savladavanje unutarnje visinske razlike, odnosno za uspon na kat

Kada smo nazvali Hrvatski savez udruga tjelesnih invalida (HSUTI) i pitali predsjednicu Udruge mr. med. sc. Mirjanu Dobranović kako treba izgledati vrtić po mjeri djeteta s posebnim potrebama, gospođa Dobranović je kazala kako je najbolje govoriti kroz pozitivne primjere. A primjer vrtića prilagođenog djeci s posebnim potrebama, kaže gospođa Dobranović, je Dječji vrtić Potočnica iz Zagreba.

Dječji vrtić Potočnica

DV Potočnica je sagrađen 1964. godine. Od tada pa do danas doživio je mnoge rekonstrukcije i nadogradnje. Riječ je prvom vrtiću u Zagrebu koji je ostvario program za djecu s teškoćama u sklopu redovnog vrtića. Uz redovne programe, ovaj vrtić nudi i nekoliko posebnih cjelodnevnih programa: otvoreni vrtić, dramski vrtić, program obogaćen ranim učenjem engleskog jezika, program na mađarskom jeziku, vrtić za djecu s motoričkim smetnjama te program integracije djece s teškoćama u razvoju u redovite vrtićke skupine.

Uklonili arhitektonske barijere

Da bi djeca s motoričkim smetnjama uopće mogla boraviti u dječjem vrtiću, bilo je potrebno ukloniti brojne arhitektonske barijere.\’Malo-pomalo smo renovirali vrtić i prilagođavali ga djeci s teškoćama u razvoju. Prvo smo postavili rampu na ulazu, da bismo olakšali ulaz osobama kako s invalidskim, tako i dječjim kolicima. Hodnike smo oslobodili od suvišnih prepreka, uredili smo sanitarni čvor, odnosno postavili rukohvate s obje strane školjke za WC. Soba dječjeg boravka također je prilagođena i uređena za boravak i rad s djecom s teškoćama u razvoju\’, ispričala nam je i pokazala Borka Rumiha, prof. defektologije i ravnateljica DV Potočnica.Na taj je način djeci s posebnim potrebama, za koju se svakodnevno brinu defektolog, logoped, odgajatelj, fizioterapeuti i pomoćni zdravstveni djelatnik (njegovatelj), omogućen cjeloviti program odgoja, rehabilitacije i njege.\’Ono što nam još nedostaje, a prijeko potrebno nam je, jest pokretna platforma koja će povezivati prizemlje s prvim i drugim katom vrtića. Na taj način bismo olakšali i djeci s teškoćama u razvoju i našim djelatnicima, koji im svakodnevno pomažu pri usponu stepenicama, kretanje kroz vrtić\’, kazala je ravnateljica Rumiha te dodala da su do sada prikupili 50.000 kuna. Taj novac prikupili su održavanjem dječjih predstava koje su sami postavili i u kojima sudjeluju i djeca s posebnim potrebama. Za kupovinu i ugradnju pokretne platforme potrebno im je još 200.000 kuna, pa se ovih dana stručni tim intezivno bavi i prikupljanjem donacija.

Dječje sprave univerzalnog dizajna

No, vrtić Potočnica nije prilagodio samo unutrašnji dio djeci s posebnim potrebama, nego je za dječje igralište nabavio čak i univerzalne dječje sprave koje mogu koristiti sva djeca, pa i ona s posebnim potrebama. Drveni dvorac na koji se mogu uspeti i djeca s posebnim potrebama, doista je rijedak primjer na zagrebačkim dječjim igralištima.I dok smo promatrali djecu s posebnim potrebama kako se veselo druže sa svojim vršnjacima na velikom dječjem igralištu okruženom zelenilom, shvatili smo jedno – djeca ne rade razlike među sobom dok se nesputano druže sa svojim vršnjacima. Razlike počinju uočavati tek kada naiđu na barijere koje smo im mi odrasli postavili. (S. P. K.)

INFO www.dv-potocnica.hrwww.hsuti.hr