Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš

O KAMPANJI „Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš!“. Čist okoliš je pravo i obveza sviju.

 

 • Kampanja se odvija u sklopu globalnog pokreta Let’s do it! World cleanup 2012
 • Cilj kampanje je osvjestiti građane Hrvatske o problemu otpada. Kulminacija nacionalne kampanje će se dogoditi 21. travnja 2012., kada će se okupiti najveći broj volontera ikada u akcija čišćenja nepravilno odbačenog otpada
 • Inicijator i koordinator kampanje je udruga Žmergo iz Opatije.
 • Kampanja se provodi pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića.

 

ZAŠTO?

Priroda nema granica i interes je sviju pa je 400 članova europskog parlamenta pisanim dokumentom poduprijelo akciju World Cleanup 2012., a koji sadrži i dijelove vezane uz poboljšanje zakona vezanih uz gospodarenje otpadom.

Čist okoliš je pravo i obveza sviju. Jedino biće koje stvara otpad je čovjek, a njegovo neodgovorno ponašanje dovest će u pitanje opstanak sviju. Uključimo li se svi u kampanju za čist okoliš omogućit ćemo bolju budućnost, i nama, i budućim generacijama.

Kampanja ima za cilj podizanje svijesti građana Hrvatske o njihovoj ulozi u stvaranju i načinu odlaganja otpada, a kulminacija kampanje je akcija čišćenja nepravilno odbačenog otpada u travnju 2012.g. Uspjeh dosadašnjih kampanja u sklopu pokreta Let’s do it! govori o želji građana da utječu na promjene u svojoj okolini.

USPJEH KAMPANJE U SUSJEDSTVU

U našem susjedstvu tijekom 2009. g. provedena kampanja „Očistimo Sloveniju u jedan dan!“ motivirala je preko 270.000 građana Slovenije koji su u jednom danu uspjeli očistiti približno 15.000 t otpada, a u lipnju 2011. je završila kampanja u Srbiji gdje je sudjelovalo 289.534 građana koji su uspjeli očistiti 150.000 m3 otpada.

PROVDBA KAMPANJE

Kampanja će se provoditi putem tri segmenta djelovanja: kartiranje (1), promocija (2) i akcija (3).

KARTIRANJE

Kako bi se tijekom akcije očistio što veći broj odlagališta nepravilno odbačenog otpada potrebno je prethodno napraviti njihovo detaljno kartiranje koje daje najprecizinju lokaciju pojeding odlagališta. Proces kartiranja odlagališta otpada vrši se pomoću digitalne internetske karte na koju se postavljaju lokacije pomoću posebne aplikacije, GPS-om i sl. Registar odlagališta će biti odličan alat za samu akciju, te odlična pomoć lokalnim samoupravama, ali i ubuduće – jednom kada se građani nauče da postoji mogućnost učestvovanja u detektiranju problema (otpada) u okolišu i prirodi moći će ovim putem signalizirati i omogućiti brže i lakše rješavanje problema.

Više o procesu kartiranja na:

http://www.wix.com/zmergo/jedandan_kartiranje#!kartiranje  ili svoj upit možete poslati na predsjednicu udruge Žmergo, Anu Golja na ana@jedandan.com.hr.

PROMOCIJA

S obzirom da je jedan od ciljeva kampanje uključiti što veći broj građana u organizirano, volontersko čišćenje nepravilno odbačenog otpada, tendencija je da se kampanja, uz medijsku prisutnost kroz medijske partnere i PR aktivnosti, promovira putem svih klasičnih kanala oglašavanja i društvenih mreža – TV, radio, tisak, jumbo plakati, online, web i Facebook stranica kampanje, a s ciljem motiviranja i dizanja svijesti svih građana o važnosti očuvanja okoliša pri čemu svatko od nas ima svoju ulogu.

AKCIJA

Akcija čišćenja nepravilno odbačenog otpada, čije su lokacije, od trenutka predstavljanja projekta u javnosti (akcija je javnosti predstavljena 7. veljače) prethodno kartirane, provodit će se diljem Hrvatske 21. travnja 2012. uz logističku potporu lokalnih samouprava, mnogobrojnih lokalnih i nacionalnih organizacija koje su dale potporu, zatim sponzora i građana-volontera. S konačnim ciljem očistiti što više otpada na što više lokacija. Na završnoj press konferenciji (5. Lipnja, na Svjetski dan zaštite okoliša) javnosti će se predstaviti rezultati čišćenja okoliša.

O UDRUZI ŽMERGO

 • Osnovana 1994. godine pod imenom Ekološko društvo Žmergo od strane lokalnih opatijskih ekoloških aktivista Predsjednica Udruge Žmergo je Ana Golja, a dopredsjednica Udruge je Helena Traub koja je ujedno i voditeljica kampanje
 • Žmergo je stari naziv za gnjurca
 • Udruga ima za cilj očuvanje okoliša, zaštita prirodne i kulturne baštine te promocija održivog razvoja
 • Svojim djelovanjem utječe na poboljšanje kvalitete življenja, kako u ekološkom tako i u kuturno-edukativnom smislu
 • Žmergo već dugi niz godina proaktivno pridonosi pozitivnim promjenama u društvu i rješavanju aktualnih ekoloških pitanja, kao i promicanju značajnosti kulturne baštine.
 • Žmergo je idejni začetnik proglašavanja Učke parkom prirode
 • Kao edukator mnoge je generacije osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata kako iz Opatije tako i onih iz drugih krajeva, upoznao s raznim ekološkim problemima te o mogućem načinu rješavanja istih
 • Suradnjom sa slovenskim kolegama na pripremi jednog projekta (organizacija koja je to provela u Sloveniji) saznali su o pokretu Let’s do it
 • Nedavno održana konferencija Let’s clean Balkan je bio dodatni poticaj da se odluče na akciju

Udruga Žmergo; T: (051) 271 459; E: zmergo@zmergo.hr; www.zmergo.hr

http://www.wix.com/zmergo/jedandan