Zimsko osvjetljenje balkona u blagdanskom ozračju

Za većinu ljudi Božićno vrijeme je vrhunac u hladnim i tmurnim zimskim danima. Svečarsko i kontemplativno ozračje istaknuto je svake godine bezbrojnim lančićima žarulja i najrazličitijim božićnim dekoracijama. Posljednjih godina ne ukrašavaju se samo dnevni boravci, već i kućne fasade i balkoni.

Postavljanje i ukrašavanje božićnog drvca uvriježen je običaj koji izaziva osjećaj radosti ne samo u dnevnom boravku već i na balkonu. Već prema veličini balkona u obzir dolaze mala drvca ali i grančice jele.

Mala jela dolazi do izražaja naročito ako je postavljena na podest te strši preko ograde balkona. Lijepo izgleda i gledajući s vanjske strane. Jela se može ukrasiti žaruljama postojanim na kišu i vlagu. Isto vrijedi i za žarulje na gipkom kabelu koji se mogu kupiti u najrazličitijim bojama, omataju se oko stabla jele te ga svečano dekoriraju u božićnom ugođaju.

Ukoliko nema dovoljno mjesta za božićno drvce jednako lijepo mogu se ukrasiti i grančice jele te staviti u tegle za cvijeće. I grane jele mogu se dekorirati lančićima raznobojnih žarulja.

U vrijeme adventa adventski vijenac na balkonu može osigurati predblagdansko raspoloženje. Za balkone zaštićene od vjetra za rasvjetu balkona u obzir dolaze i stare dobre voštane svijeće.

Sigurnija i jednostavnija je uporaba elektronskih svijeća. Adventski vijenci izgledaju na balkonu optički lijepo ne samo na stolu, već i oni postavljeni na zid ili strop.

Alternativno kao dopuna uz božićno drvce ili grančice jele, blagdansku optiku i ugođaj naglašavaju i balkonske konzole i istaci ukrašeni raznobojnim žaruljicama.

Horizontalno razvučeni lančići sitnih žarulja u svim bojama na ogradi balkona odaju mir i blagdansko ozračje, velikoplošno postavljene mreže žaruljica doprinose da cijeli balkon zrači životnom razdraganošću.

Sve traženije su svjetlosne kugle od stakla u različitim bojama, veličinama i efektima koje se mogu koristiti i nakon blagdana. Raspjevani snjegovići od plastičnih materijala ili osvijetljeni djed Božićnjak koji se penje po ogradi balkona donose osvježenje u tipične božićne dekoracije.