Bosch preuzeo kompaniju SPX Service Solutions

Karlsruhe, Njemačka / Canton, SAD, Michigan – Nakon odobrenja organa za zaštitu tržišnog natjecanja, Bosch je preuzeo američku kompaniju SPX Service Solutions specijaliziranu za automobilsku dijagnostiku. Ugovor o kupnji te kompanije potpisan je u siječnju ove godine. SPX Service Solutions razvija, proizvodi i prodaje opremu za servisiranje, pribor za radionice i softver za globalno automobilsko tržište. Kompanija SPX Service Solutions ima sjedište u Cantonu, Michigan (SAD), a u 2011. godini ostvarila je promet u iznosu od oko 920 milijuna dolara (oko 660 milijuna eura). Ta kompanija specijalizirana za dijagnostiku zapošljava oko 2800 radnika u 17 zemalja te ima proizvodne pogone u SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj i Kini. Kupovna cijena iznosi 1,15 milijardi dolara (oko 885 milijuna eura).

„Preuzimanjem kompanije SPX Service Solutions postat ćemo dobavljač kompletnih rješenja za dijagnostiku i servis. Proširenjem ponude i globalne prisutnosti, pogotovo u SAD-u, jačamo svoju poziciju“, rekao je Robert Hanser, predsjednik Boschevog Odjela autoopreme. „Brzo ćemo sjediniti naše bogato znanje i iskustvo na tom tržištu u usponu. Naš je cilj postati vodeći svjetski dobavljač rješenja za dijagnostiku za vozila svih proizvođača“.

Mreža temeljnih sposobnosti za tržište u usponu
S obzirom da automobilska elektronika postaje sve kompleksnija, tržište za dijagnostička rješenja ima veliki potencijal za rast. Bosch je dosad opskrbljivao to tržište proizvodima i uslugama za dijagnosticiranje, servisiranje i popravak osobnih automobila i gospodarskih vozila, a glavni su kupci radionice neovisne o robnoj marki. Ponuda kompanije SPX Service Solutions obuhvaća usluge inženjerstva za proizvođače automobila, kao i pribor i usluge za radionice. Kombinacija tih komplementarnih područja Boschu pruža širi raspon kupaca i širu ponudu te otvara nove tržišne prilike, pogotovo u regijama Azija-Pacifik i Europa.

Područja koja tvore novu poslovnu jedinicu „Automotive Service Solutions“ (rješenja za servis automobila)
Poslovne aktivnosti kompanije SPX Service Solutions bit će integrirane u Boschev Odjel autoopreme, vodećeg dobavljača određenih rezervnih dijelova i usluga koji je ostvario promet od otprilike 4,3 milijarde eura u 2011. godini. Kao dio projekta integracije, osnovat će se nova poslovna jedinica „Automotive Service Solutions“. Stara poslovna jedinica „Dijagnostika“ također će postati dijelom te nove poslovne jedinice. Kada se sve zbroji i oduzme, te dvije poslovne jedinice ostvarile su promet od otprilike jedne milijarde eura u 2011. Tanvir Arfi, dugogodišnji predsjednik kompanije SPX Service Solutions, bit će na čelu odjela „Automotive Service Solutions“ i njegovih 4200 radnika. Svjetsko sjedište te jedinice bit će u Cantonu, Michigan (SAD). Poslovanjem odjela „Automotive Service Solutions“ na području Europe upravljat će se iz Plochingena u Njemačkoj.

Kontakti za upite medija:
Kristina Šperanda Ferenc
Telefon +385 1 295-80-47
E-mail: kristina.speranda-ferenc@hr.bosch.com

Poslovno područje Odjela autoopreme (AA) trgovinama i radionicama diljem svijeta nudi cjelokupnu opremu za dijagnostiku i radionice kao i opsežan asortiman rezervnih dijelova za motorna i gospodarska vozila – od novih dijelova preko repariranih dijelova pa do rješenja za popravke. Ponuda proizvoda Odjela autoopreme sastoji se od Boschevih proizvoda originalne opreme kao i samostalno razvijenih i proizvedenih proizvoda i usluga za područje autoopreme. Više od 10 000 zaposlenika u 140 zemalja kao i logistička mreža diljem svijeta osiguravaju da oko 450 000 različitih rezervnih dijelova brzo i pravovremeno dođe do kupca. Odjel autoopreme pod oznakom „Dijagnostika“ nudi ispitnu i radioničku tehnologiju, softver za dijagnostiku, servisnu obuku kao i tehničke informacije i servisne usluge. To poslovno područje odgovorno je i za franšizu radionica Boscheva servisa automobila, najveći nezavisni lanac radionica u cijelom svijetu s oko 15 000 franšiza i „AutoCrew“ s više od 500 partnera.

Više informacija možete pronaći na www.bosch-automotive.com