Internet putem televizora

Intel je demonstrirao postojanje raširene podrške koja omogućuje korištenje brojnih obogaćenih internetskih aplikacija na televizorima putem novih, umreženih elektroničkih uređaja široke potrošnje (Consumer Electronics, CE) koji koriste Intel Media Processor CE 3100. Novi je Intelov procesor prvi u liniji namjenskih\’ sustava na čipu\’ (System on Chip, SoC) osmišljenih posebno za industriju elektroničkih uređaja široke potrošnje.

Intel namjerava omogućiti korištenje internetskih sadržaja na televizorima putem Intelovih procesora usmjerenih na elektroničke uređaje široke potrošnje te novog okvira za televizijske aplikacije nazvanog Widget Channel i razvijenog u suradnji s tvrtkom Yahoo! Inc. Danas mnoštvo proizvođača elektroničkih uređaja široke potrošnje i dobavljača zabavnih sadržaja uvelike iskorištava tu novu priliku.

Umrežena televizija

Intel surađuje s vodećim proizvođačima elektroničkih uređaja široke potrošnje, televizijskim kućama, filmskih studijima te davateljima usluga i sadržaja na omogućivanju novog iskustva – umrežene televizije.\’Naši su napori usmjereni na poboljšavanje postojećeg klasičnog gledanja televizije putem dopunskih programčića koji će ponuditi dodatne sadržaje, omogućiti primanje informacija u stvarnom vremenu i pružiti interaktivne značajke, a sve to uz mogućnost prilagodbe osobnim potrebama svakog gledatelja\’– kažu u Intelu. Widget Channel i Media Processor CE 3100 zajedno nude performanse i fleksibilnost potrebne za ostvarivanje inovacija na tom području, što je očito i iz prikazanih demonstracija tijekom kojih smo mogli vidjeti umre žene CE uređaje na kojima se koristi mnoštvo popularnih televizijskih programčića.

Suradnja s TV kućama Intel surađuje s velikim televizijskim kućama, uključujući CBS, koje smatraju da WidgetChannel predstavlja priliku za suradnju davatelja sadržaja i proizvođača elektroničkih uređaja široke potrošnje radi omogućivanja tješnjeg povezivanja korisnika sa sadržajima koje gledaju. CBS ispituje mogućnost korištenja okvira WidgetChannel kao dodatnog kanala za distribuciju svojih sadržaja.

Ta je televizijska kuća na ovogodišnjem Sajmu izložila prototipe koji će gledateljima ponuditi više izbora i mogućnosti interakcije te veću fleksibilnost glede odabira vremena i mjesta gledanja obogaćenih sadržaja.Napredak Intelove platforme Intel je odlučan obogatiti mogućnosti svoje SoC CE platforme te je nedavno objavio suradnju s tvrtkom Adobe Systems na optimizaciji procesora Intel Media Processor CE 3100 koja će ga učiniti kompatibilnim s najnovijom tehnologijom Adobe Flash. Inteli Yahoo! surađuju s ostalim informatičkim tvrtkama na promicanju razvoja otvorenih i dosljednih standarda nužnih za poticanje rasta zajednice korisnika WidgetChannela te su vodećim davateljima sadržaja ponudili paket za razvoj programčića (WidgetDeveloperKit, WDK). Očekuje se da će WDK u bližoj budućnosti biti dostupan širem krugu korisnika.