Novi sustav za ekološko grijanje i hlađenje!

Ljudske aktivnosti u posljednja dva stoljeća utjecale su na povećanje emisija stakleničkih plinova, a posebice ugljičnog dioksida. Uz to, činjenica je da nafta kao najviše korišteno fosilno gorivo u posljednjih pola stoljeća (ujedno i jedan od glavnih uzročnika ranije spomenutih emisija) polako nestaje, zbog čega raste njezina cijena. Istodobno je podizanje cijena nafte uzrokovalo povišenje troškova za grijanje (ali i hlađenje) kućanstava, uz istodobno okretanje drugim, ponajviše obnovljivim izvorima energije.

Samsungov sustav EHS Sustav EHS je novo Samsungovo ekonomsko i ekološko rješenje na osnovi dizalice topline koje omogućava grijanje, hlađenje (klimatizaciju) i pripremu potrošne tople vode iz samo jednog uređaja. Radi se o proizvodu čija se izvedba temelji na načelu ‘sve u jednom’ i obuhvaća dizalicu topline visoke učinkovitosti, koja zauzima jednako malo mjesta kao vanjska jedinica klima-uređaja, a ujedno štedi na troškovima pogona. Tijekom zime, sustav EHS u kombinaciji s podnim grijanjem brzo i učinkovito reagira na potrebe za grijanjem, a ljeti omogućava hlađenje kako bi se stvorilo ugodnije životno okruženje.

Istodobno se njime, zahvaljujući najvećoj radnoj učinkovitosti u usporedbi sa sličnim rješenjima, mogu sniziti troškovi pogona za do 1/3 u usporedbi s klasičnim sustavom grijanja koji kao izvor topline koristi zidni plinski kotao.

Što je dizalica topline?

Dizalica topline (ponekad nazivana i toplinskom pumpom ili toplinskom crpkom) je energetski učinkovit sustav koji koristi toplinu iz neposredne okolice (zraka, tla, vode) za grijanje i pripremu PTV-a. Pri tome je već dugo poznata činjenica da primjena dizalice topline kao osnovnog izvora topline za grijanje i pripremu PTV-a u kućanstvu predstavlja energetski učinkovito i ekološko rješenje.

Dizalica topline koja kao toplinski ponor koristi okolni zrak i njegovu energiju prenosi u kuću pomoću odgovarajućeg prijenosnika (vode) i uz primjenu podnog grijanja omogućava se mnogo manja potrošnja električne energije i mnogo veći izlazni toplinski učin nego kod klasičnih plinskih kotlova. Tako za svakih 1 kW h ulazne električne energije dizalica topline može dati i više od 4 kW h izlazne toplinske energije. To znači da energetska učinkovitost izražena omjerom izlazne i ulazne energije iznosi čak 400%, što je mnogo bolje i od visokoučinkovitih sustava koji kao izvor topline koriste plinski kotao. Budući da klasični plinski kotlovi dosežu učinkovitost do 95%, oni troše više energije nego što mogu isporučiti.

Osnovne prednosti primjene sustava EHS

Korištenje dizalice topline kao osnovnog izvora topline za grijanje i pripremu PTV-a u kućanstvu je svakako energetski učinkovito i ekološko rješenje. Najvidljivija prednost pri tome je značajno snižavanje iznosa na računu za električnu energiju. U skladu s time, u Europskoj uniji su dizalice topline označene kao proizvodi koji iskorištavaju obnovljive izvore energije pa u brojnim zemljama njihovi korisnici mogu zatražiti vladine potpore ili povrat poreza pri ugradnji sustava grijanja s dizalicom topline.

Dizalice topline koje koriste zrak kao toplinski izvor mogu biti izvedene na dva osnovna načina:

• zrak – voda, što je idealan ekonomični sustav u kojem se toplina zraka iz okolice koristi za zagrijavanje vode koja se potom koristi u sustavu podnog grijanja ili za pripremu PTV-a
• zrak – zrak, što je rješenje koje omogućava udobnost brzim namještanjem stabilne razine temperature, a može se koristiti za hlađenje ljeti i grijanje zimi, pri čemu se kao prijenosnik energije do prostorija koristi zrak.

U svakom slučaju, kao ogrjevna tijela sustava grijanja uz primjenu dizalica topline treba koristiti podnog grijanje. Radi se o rješenju koje se već dulje vrijeme smatra optimalnim za grijanje zatvorenih prostora, no uobičajeno je potrebno 4 – 8 h da bi se u cijelosti zagrijala prostorija. To je kod sustava EHS riješeno primjenom rješenja TDM koje se osniva na istodobnom upuhivanju toplog zraka u prostoriju. Riječ je, zapravo, o ‘pametnom’ prebacivanju načina rada između zrak – voda i zrak – zrak, pri čemu se vanjskoj jedinici omogućava da upravlja s obje funkcije, čime se snizuju troškove, a jedinice zauzimaju manje mjesta.

Inače, sustav EHS se može uklopiti s drugim uređajima i sustavima. Tako je moguće dodati spremnike za PTV, termostate, pumpe, solarne kolektore ili pomoćni zagrijač vode.

Isto tako, treba još jednom naglasiti da je sustav poznat po svojoj učinkovitosti koja je na svjetskoj razini. Tako u kombinaciji s podnim grijanjem i toplinskim učinom 11 kW faktor grijanja (COP) iznosi 4,55, što znači da je moguće sniziti tekuće troškove u usporedbi s klasičnim plinskim kotlom za 33,3%. Uz to, s  jednom vanjskom jedinicom koja omogućava funkcije zrak – voda i zrak – zrak, Samsungovo rješenje omogućava i uštede na početnim troškovima nabave i ugradnje, a zahtijeva i za 1/2 manji prostor za postavljanje, nego kada bi se postavljale dvije jedinice.

Također treba napomenuti da sustav EHS sadržava inverterski kompresor koji optimalno radi, ovisno o vanjskoj temperaturi, pružajući učinkovitost od 90% u izvedbi za grijanje pri temperaturama do -10°C, ali i pouzdanu zaštitu protiv smrzavanja do -20 °C.

Konačno, tehnologija pametnog korisničkog sučelja integrirana je u sustav EHS, omogućavajući  jednostavnu kontrolu hlađenja i grijanja. Takva kontrola omogućava brz pristup podacima o potrošnji energije i nadzor svih drugih dijelova sustava grijanja i hlađenja (solarnih kolektora, pomoćnog kotla itd).

http://www.energetika-net.com