Oaza svjetla u zimskim danima

Modernom izgradnjom posebno samostojeći objekti dobivaju takozvane zimske vrtove. Prostore koji su izloženi sunčevom utjecaju, a zaštićeni od hladnoće, gdje je moguće održavanje stalnih potrebnih temperatura koje pogoduje boravku i ljudi i raznog cvijeća.

Zahtjevi koji se danas postavljaju u pogledu uređenja i oblikovanja prostorija za zimske vrtove vrlo su visoki: velike prostorije često se prenamjenjuju u manje i obrnuto, mogućnosti oblikovanja moraju i u jednom i u drugom slučaju biti dekorativne i praktične, raspodjelu prostora potrebno je inovativno napraviti, a isto je tako potrebno osigurati konstantan i dobar pristup svjetla i željene temperature u unutrašnjost. Mogućnosti današnje tehnike i savršenosti proizvoda omogućuju jednostavnu ugradnju vrata različitih dimenzija i oblika u konstrukciju zimskog vrta. Cijeli prostor jednostavno je podijeliti ili pregraditi prema vlastitim željama.

Rješenja poput vrata, prozora, ostakljenih površina različitih dimenzija, krovnih konstrukcija odlikuju se izuzetnim dizajnom i elegantnim izgledom. Moguće je birati različite vrste stakla, kao primjerice obično, izolacijsko ili termostaklo. Moguće je, prema želji investitora cijele plohe ostakliti ili ih kombinirati s drvetom, aluminijem ili nekim drugim materijalom.

 Ostakljenje zimskog vrta

Ostakljenje zimskog vrta čini se laganim, no ono mora biti ne samo stabilno i čvrsto građeno, nego temelj mora biti kvalitetno i dobro izveden, jer mora nositi cijelu konstrukciju i sadržavati zaštitu temelja od smrzavanja, dakle toplinsku izolaciju. Osim vizualne ugode i osjećaj ugode počinje od podne ploče koju treba izvesti u termoizolacijskom estrihu koji predstavlja osnovnu opremu zimskog vrta, posebno ako se isti koristi kao dnevni boravak.

Posebnu pažnju potrebno je posvetiti podnim oblogama koje mogu biti drvene ili izvedene podnim keramičkim pločicama. Međutim, najbolje mogućnosti su kombinacijom tih dvaju materijala. Ako je zimski vrt u razini ostalog dijela kuće, primjerice dnevnog boravka ili je njegov dio, tada čini zajedničku cjelinu koja treba biti prilagođena ostalom dijelu objekta. Toplinska zaštita također treba odgovarati ostalom dijelu objekta.

Podne obloge

Kod izbora podnih obloga važno mjesto zauzima i primarna uloga koju zimski vrt zauzima u odnosu na ostatak kuće, odnosno hoće li zimski vrt s ostalim prostorijama u kući činiti jednu cjelinu ili ne. U nas još ne postoji odredba koja propisuje ugradnju pregrade od ostalih prostorija ukoliko zimski vrt tijekom zime koristimo samo kao temperirani prostor za uzgoj zelenih biljaka. Teško se odlučiti za način i vrstu pregrade.

Postoje dvije solucije:

– transparentna i prozirna pregrada s fiksnim ili pomičnim staklenim elementima učinit će ostatak prostora u kući svjetlijim. – pregrada u obliku masivnog zida između zimskog vrta i ostatka kuće spriječit će doduše ulazak svjetla u ostatak prostorija u kući, no istovremeno će značiti i bolju toplinsku izolaciju, jednostavnije izjednačavanje temperature i uštedu energije u ukupnoj potrošnji tijekom zime.

Zaseban ili u sklopu dnevnog boravka?

U zimskom vrtu koji se koristi kao dio dnevnog boravka otvara se nekoliko mogućnosti. Jedna zavisi od toga koliko se zimski vrt želi uskladiti s ostatkom dnevnog boravka u pogledu korištenja i estetike. Ukoliko zimski vrt zauzima neznatnu površinu ili udubinu i čini otvoreni prolaz, odnosno zimski vrt bez pregrade prema ostatku prostora, imat će veću oblikovnu i prostornu slobodu. Otvoreni prolaz prema zimskom vrtu bilo koje površine i dubine pokazat će svoje prednosti i dobre strane ukoliko postojeći dnevni boravak u kući ne zahtijeva više sunca, svjetla i prostora.

Ako zimski vrt nije dio dnevnog boravka, odnosno odvojen je od istog, kao transfer iz zimskog vrta do prostorija u kući najbolje je planirati separatni prolaz koji neće smetati miru u onom dijelu zimskog vrta u kojem se često zadržava, u kojem se uzgajaju biljke i koji omogućava najkraći put prema vani.

Zeleno staklo za biljke

Tvrdnja da se toplinsko-izolacijske staklene plohe i zaštitna stakla negativno odražavaju na rast i razvitak biljnih vrsta u zimskim vrtovima je neistinita. Biljke za vlastiti rast crpe zrake iz različitih područja vidljivog svjetlosnog spektra. Potrebno je znati da je individualna potreba biljaka za svjetlom usko povezana s prirodnim staništem biljke. Bitna činjenica je i udaljenost na kojoj se biljka nalazi od ostakljenih ploha, jer s udaljenošću opada i količina svjetlosti koju biljke apsorbiraju. Primjerice, zelenkasta boja staklenih ploha pridonosi kompaktnom rastu i razvitku biljaka što sebi priželjkuje svaki vlasnik zimskog vrta. Činjenica je da toplinsko-izolacijske staklene plohe i zaštitna stakla s ‘transmisijom svjetlosti’ svim biljkama osiguravaju dovoljno svjetlosti za rast i razvitak.

 Tropske i suptropske biljke

Tropske biljke nisu pogodne za zimske vrtove koji su građeni s južne strane. Ove biljne vrste zahtijevaju dostatnu osjenčanost i konstantnu temperaturu koja i preko dana i preko noći ne pada ispod 20 Celzijevih stupnjeva. Tropska klima odgovara, dakle, uobičajenoj klimi dnevnog boravka pa stoga zimski vrt u kojem uzgajamo tropsko bilje ne trebamo pregradama odjeljivati od ostatka prostorija (npr. dnevnog boravka) nego upravo suprotno – možemo ga koristiti kao proširenje dnevnog boravka i u njemu se svakodnevno zadržavati.

Suptropske biljne vrste, za razliku od tropskih, najbolje uspijevaju uz prirodan i termički razvojni ritam. Zimski vrt u ovom slučaju preko noći i tijekom zimskih mjeseci nije potrebno stalno dogrijavati, a kao pregradu prema dnevnom boravku moguće je postaviti pomična vrata i tako vrt klimatski odijeliti od dnevnog boravka.

Pomoću automatskog klimatizacijskog sustava kao što je ugradnja toplinske pumpe u kombinaciji s automatskim podešavanjem sustava osjenčavanja i prozračivanja u zimskom je vrtu moguće uzgajati i tropske i suptropske biljne vrste i njihov rast na taj način stimulirati. Za razliku od dosadašnjih sustava grijanja, ovakav sustav brže reagira na klimatske promjene, brže pročišćava zrak i učinkovitije iz njega uklanja vlagu.

 Električna i toplinska instalcija

Kako postaviti električnu i toplinsku instalciju u zimskom vrtu, problem je koji mnogi kod izgradnje vrta zaboravljaju. Kao prvo, treba odrediti i opredijeliti se za vrstu biljaka koju se želi imati u vrtu – želite li biljke okoline i geodetskog pojasa u kojem se objekt nalazi ili biljke tropskog pojasa. Najteže je grijanje i rasvjetu prilagoditi biljkama iz raznih i suprotnih pojaseva. Neke biljke traže stalno i direktno zagrijavanje i logično je da ih se ne svrstava s biljkama sa suprotnim zahtjevima. Kada se raščisti sa stajalištem koje će se bilje uzgajati, tada treba odrediti vrstu zagrijavanja i osvjetljavanja. Moguće je prilagoditi direktnu rasvjetu u kombinaciji s indirektnom rasvjetom. Zatim odrediti za koje bilje treba direktna pojedinačna rasvjeta.

Sljedeći je problem zagrijavanje koje ovisi o vrsti bilja. Moguće je vrt zagrijavati stalnim grijaćim elementima i održavati konstantnu temperaturu kao u cijelom objektu ili vrt odvojeno zagrijavati putem termostata prema potrebi. U tom slučaju vrt mora biti odvojen od ostalih dijelova objekta pregradnim zidom ili vratima. Vlaženje vrta ovisi o zagrijavanju i mogućnostima stvaranja umjetne rose ili vlaženja pomoću specijaliziranih uređaj, no o tome drugom prilikom. (M. K.)

Moguće je, prema želji investitora, cijele plohe ostakliti ili ih kombinirati s drvetom, aluminijem ili nekim drugim materijalom. Osjećaj ugode počinje od podne ploče koju treba izvesti u termoizolacijskom estrihu koji predstavlja osnovnu opremu zimskog vrta, posebno ako se isti koristi kao dnevni boravak.

Posebnu pažnju potrebno je posvetiti podnim oblogama koje mogu biti drvene ili izvedene podnim keramičkim pločicama. Zelenkasta boja staklenih ploha pridonosi kompaktnom rastu i razvitku biljaka što sebi priželjkuje svaki vlasnik zimskog vrta.