Boscheve inovacije omogućuju pouzdano paljenje u motorima s unutarnjim izgaranjem još od 1902. 111 godina Boschevih svjećica

Dana 7. siječnja 1902. Bosch je dobio patent za visokonaponski magnet za paljenje u kombinaciji sa svjećicom. Taj je izum bio prvi koji je jamčio pouzdano paljenje mješavine zraka i goriva u motorima s unutarnjim izgaranjem, što znači da su Boscheve svjećice jedan od faktora koji je doveo omogućio prekretnicu u automobilskoj industriji. Tijekom 111 godina Boscheve su svjećice igrale presudnu ulogu u razvoju visokoučinkovitih, ekonomičnih i ekološki prihvatljivih motora. Danas gotovo svi proizvođači vozila svoje povjerenje poklanjaju Boschevim svjećicama kao dijelu njihove originalne opreme. Boscheve svjećice nalaze se i u motorima brodova i jet-skija, opremi za vrtlarstvo i šumarstvo, stacionarnim plinskim motorima, vodenim pumpama i generatorima za slučajeve nužde.

111 godina – 11 milijardi Boschevih svjećica

U posljednjih 111 godina Bosch je razvio više od 20 000 različitih vrsti svjećica te sveukupno proizveo više od 11 milijardi svjećica. Pored proizvodnje u Njemačkoj, svjećice se trenutno proizvode na Boschevim lokacijama u Brazilu, Kini, Indiji i Rusiji. Kroz blisku suradnju s proizvođačima motora u cijelom svijetu Boschevi inženjeri neprestano razvijaju svjećice od samog početka njihove proizvodnje. Trenutni Boschev asortiman proizvoda sastoji se od oko 1250 vrsti svjećica s 26 različitih rasporeda elektroda. Zahvaljujući inovativnim kombinacijama materijala, složenim detaljima izrade i najsuvremenijim tehnikama proizvodnje, Boscheve svjećice omogućuju čisto i učinkovito izgaranje goriva u benzinskim motorima te štite motor i katalizator. Boscheve su svjećice među vozačima već dugi niz godina sinonimi za kvalitetu i pouzdanost. Primjerice, čitatelji njemačkog automobilskog časopisa „auto motor und sport“ odabrali su Bosch kao najbolju robnu marku („Best Brand“) u kategoriji svjećica svaku godinu zaredom od 2005.

111 godina Boschevih svjećica: pregled

  • 1902.: Bosch je dobio patent za visokonaponski magnet za paljenje u kombinaciji sa svjećicom
  • 1914.: Prva Boscheva tvornica svjećica otvorena u Stuttgartu.
  • 1927.: Bosch uvodi koncept „raspona topline“, a istu standardnu mjeru za toplinsku učinkovitost svjećice Bosch koristi i danas. Taj je standard važan za postizanje optimalne kalibracije u svakom motoru
  • 1939.: Otvorena tvornica svjećica u Bambergu.
  • 1968.: Bosch je dosegnuo broj od jedne milijarde proizvedenih svjećica
  • 2012.: Bosch je dosegnuo broj od 11 milijarda proizvedenih svjećica
  • 2013.: Sto jedanaesta obljetnica Boschevih svjećica

Kontakt za medije:

Kristina Šperanda Ferenc

Tel.: (+385) 1 295 80 47

Kristina.Speranda-Ferenc@hr.bosch.com

Automobilska tehnologija najveći je poslovni sektor Grupe Bosch. Prema preliminarnim procjenama u poslovnoj 2012. godini ostvaren je promet od 30,9 milijardi eura, što čini 59 posto ukupnog prometa grupe. To čini Grupu Bosch jednom od vodećih dobavljača automobilske opreme. Oko 171.000 zaposlenika Automobilske tehnologije diljem svijeta zaposleno je u sedam poslovnih područja: tehnologije ubrizgavanja za motore s unutarnjim izgaranjem, periferija pogonskog sklopovlja, alternativni pogonski koncepti, aktivni i pasivni sigurnosni sustavi, funkcije za pomoć i udobnost, informiranje i komunikacija u automobilu, te usluge i tehnologija za tržište autoopreme. Bosch je zaslužan za važne inovacije u automobilskoj industriji, kao što je elektroničko upravljanje motorom, elektronički program stabilnosti ESP® te common rail dizelska tehnologija.

Bosch Grupa vodeći je međunarodni dobavljač tehnologije i usluga. U poslovnoj 2012. oko 306.000 zaposlenika ostvarilo je promet od 52,3 milijarde eura na području automobilske tehnologije, energetske i građevinske tehnologije, industrijske tehnologije i potrošnih dobara. Grupa Bosch sastoji se od društva Robert Bosch GmbH i više od 350 društva kćeri i regionalnih društava u preko 60 zemalja. Ako ubrojimo i njegove prodajne i servisne partnere, Bosch ima svoje predstavnike u oko 150 zemalja. Ova svjetska mreža za razvoj, proizvodnju i prodaju temelj je za daljnji rast. Bosch je u 2012. godini potrošio oko 4,5 milijardi eura na istraživanje i razvoj te je prijavio preko 4700 patenata diljem svijeta. Cilj Grupe Bosch je svojim proizvodima i uslugama unaprijediti kvalitetu života ljudi nudeći im inovativna, korisna i nadahnjujuća rješenja i tehnologiju za život diljem svijeta.

Dodatne informacije možete pronaći na www.bosch.com