Elektronska zaštita posjeda imovine

U ovo područlje zaštite i sigurnosti spadaju svi proizvodi, sustavi i mjere koje štite objekt, osobe, predmete i druge stvari u tom objektu od npr. provale, krađe, vandalizma ili požara.Elektronski sigurnosni sustavi štede novac i vrijeme. Ovakvi sigurnosni sustavi u hotelima su i velikim firmama i poduzećima već dugo vremena standardna mjera zaštite. Danas i većina automobila posjeduje eletronsko zaključavanje i otključavanje vrata.

Ovakav sustav zamjenjuje mehaničku upotrebu ključa i obične brave, a vrata se otvaraju kad sustav u određenom trenutku prepozna odgovarajući „code“.

Sistemi se razlikuju u načinu prijenosa ovog „coda“ do centralnog sustava. Neki sustavi funkcioniraju na principu radio valova, drugi pak na osnovi magnetskog isčitavanja podataka. Neki sistemi ne funkcioniraju niti na principu radio valova niti na osnovu magnetskog isčitavanja, a jedan takav je elektronski ključ (eng. Electronic-key). Kako bismo u ovom slučaju otvorili vrata dovoljno je signalnu karticu približiti čitaču i vrata se nakon toga automatski otvaraju. Velika je prednost kod ovakvih elektronskih ključeva da se jednostavno mogu zamijeniti u slučaju njihova gubitka. Ne moramo strepiti i bojati se tko će pronaći ključ i zlorabiti ga, ne moramo isčekivati hoće li se ključ odnekud pojaviti i napokon nemamo nikakvih troškova zbog izrade novog ključa.

Besprijekorna komunikacija za najzahtjevnije

Kvalitetan komunikacijski sustav sigurno će se na ulaznim vratima vrlo dobro uklopiti u suvremenu arhitekturu i vizualno će istaći svaki objekt na kojem se nalazi. Za obiteljeske kuće postoji nova izvedba „portafona“ u koja će zadovoljiti i najzahtjevnije. Ugradnjom i odgovarajućeg zvučnika osigurana je vrlo kvalitetna komunikacija.

Često se kod postavljanja ovakvog uređaja mogu iskoristiti već postojeće instalacije za otključavanje i zvonjenje. Kako bismo objekt još više osigurali moguće je postaviti i dodatnu videokameru. Videokamera skrivena je iza poly-karbonskog stakla. Ovaj sustav možemo kombinirati i s drugim komunikacijskim uređajima.

Sigurnost u svakom detalju

Novi sigurnosni sustavi koji se temelje na detekciji pokreta uvijek će upozoriti na nečije približavanje. Oni sve „vide“ i reagiraju trenutno i pouzdano. Brinu se za to da na njih priključeni svjetlosni uređaj uvijek pozdravi, zaštiti ili samo upozori. Centralno mjesto ovih uređaja predstavlja optičko-elektronski sustav kojim upravlja procesor a koji se sastoji od tri senzora i odgovarajuće optike.

U kombinaciji s profesionalnom volumenskom lećom konntroliraju prostor od 90°, 220° i 280°. Domet im „hvata“ udaljenost do 16 m prema naprijed i u pravcu obje strane. Tri različite jačine detekcije pokreta lako se namještaju i omogućavaju fleksibilnu uporabu i u unutarnjim prostorijama nekog objekta. Sve je detektore pokreta moguće jednostavno namještati bez da im na taj način ograničimo površinu djelovanja.Osobito praktično: najvažnije funkcije uređaja kao što su uključivanje trajnog svjetla, sigurnosnog svjetla, uključivanje svjetla tijekom boravka na odmoru ili neke automatske funkcije moguće je podešavati posebnim ručnim uređajem.

Svakom elektronskom ključu dodijeljen je odgovarajući „code“ koji je pohranjen u centralnom sustavu. Izgubimo li ključ jednostavno ćemo izbrisati ovaj „code“ – to traje nekoliko trenutaka. Ništa ne moramo mijenjati, i bilo tko tko pronađe izgubljeni elektronski ključ ne može ništa s njime postići. A mi ponovno imamo mir i sigurnost u kući.

Oprez nije naodmet

Istaživanja su pokazala: opasnost od krađa ili provale u stan danas je četiri puta veća nego je to bio slučaj prije trideset godina. I u prošloj godini situacija se nije nimalo nabolje promijenila. S druge strane trećina svih pokušaja provala u stanove završava neuspješno jer se u kućama i stanovima poduzimaju odgovarajuće mjere opreza.

Napokon, većinu provala ne počine profesionalni kradljivci s vrhunskim alatom nego potpuni amateri koji se ovom „djelatnošću“ tek povremeno bave. Oni uglavnom odvijaju vijke na običnim vratima i prozorima ili provaljuju u unutrašnjost običnim alatom.

Stručnjaci savjetuju da se takvim lopovima i provalnicima u samom početku oteža što je moguće više pokušaj provale, a jedan od načina je postavljanje odgovarajućih mjera predostrožnosti već tijekom gradnje.U pravilu svi se otvori kao što su prozori, vrata, ulazi u podrum i općenito svi ostali otvori na objektu mogu se i naknadno dodatno osigurati protiv ovakvih provala. Ali oprez! Ponuda brava, lokota, cilindarskih brava, osigurača na prozorima, protuprovalnih folija u trgovinama je ogromna.

Preporuča se kupnja i ugradnja onih uređaja i proizvoda koji su testirani i provjeravani od strane neovisnih instituta. Svi na taj način testirani proizvodi na sebi nose i odgovarajuću oznaku da proizvod udovoljava određenim sigurnosnim mjerama.