Idealna rasvjeta za dvorišta i vrtove

Solarne svjetiljke su neovisni, energetski obnovljivi svjetlosni sustavi koje odlikuju karakteristike štednje energije i ekološkog odnosa prema okolišu. Osim u vrtovima, solarna rasvjeta može se rabiti i kao javna rasvjeta za osvjetljivanje prometnica, parkova i trgova

Ima li smisla plaćati struju za osvjetljivanje dvorišta, vrta ili pristupnih staza kada je uz male financijske izdatke moguće kupiti solarne svjetiljke koje će efektno obasjavati željene površine? Želite li novi način osvjetljenja navedenih površina solarnom rasvjetom učinit ćete to na vrlo diskretan, ali i atraktivan način. Osim što će djelovati efektno, osigurat ćete si i ugodnost i sigurnost.

Osnova sustava su solarni modul i generator koji pretvara sunčevu energiju u električnu i tijekom dana pune energetski obnovljive baterije

Energetski obnovljivi sustavi

Vrtne solarne svjetiljke su neovisni, energetski obnovljivi svjetlosni sustavi koje odlikuju karakteristike štednje energije i ekološkog odnosa prema okolišu. Osim u vrtovima, solarna rasvjeta može se rabiti i kao javna rasvjeta za osvjetljivanje prometnica, parkova i trgova. Osnova sustava su solarni modul i generator koji pretvara sunčevu energiju u električnu i tijekom dana pune energetski obnovljive baterije.Solarna rasvjeta govori mnogo o ekološkoj osviještenosti osobe koja je koristi. Osobito je efektna i korisna u vrtovima odnosno dvorištima. Otvoreni prostori obasjani solarnom rasvjetom lijepo su osvijetljeni, a da pritom nije potrebno izdvojiti niti kune za električnu energiju. Solarne svjetiljke ili ploče koje sadrže fotogalvanske ćelije sakupljaju sunčevu energiju, a noću tu istu energiju odaju i isijavaju putem svjetiljka.

Solarne svjetiljke odlično podnose sve vremenske uvjete, a za rad im je dovoljna i najmanja količina sunčeve svjetlosti koju će prikupiti tijekom dana

Nježan sjaj LED svjetiljki

Posebno nježnu svjetlost daju LED svjetiljke. Primjena je raznolika. Mogu služiti kao detalji na popločenim stazama, osvjetljenje pojedinih ukrasnih grmova i cvijeća te kao dekoracije na fasadi.

Ovisno o osobnom izboru, solarne svjetiljke ili podne ploče za hodne staze obasjavaju cijeli prostor nježnom diskretnom svjetlošću. Ta osvjetljenost može biti u raznim bojama kao što su zelena, plava, žuto jantarna ili crvena. Oblik i veličinu je također moguće odabrati prema želji i izboru vlasnika prostora koji se osvjetljava. Moguće su različite igre rasporeda svjetiljki u prostoru te njihove promjene razmještaja prema želji i vremenu.

Otporne na sve vremenske uvjete

Solarne svjetiljke su vrlo otporne na posebno niske temperature. Podnose temperature i do minus trideset stupnjeva Celzijusa. Posebno je važno saznanje da se takve svjetiljke za otvoreni prostor izrađuju od nepropusnog materijala, odnosno od polikarbonatne mase koja zadovoljava i podnosi sve vremenske uvjete, a za rad je dovoljna i najmanja količina sunčeve svjetlosti koju će prikupiti tijekom dana. U njih su ugrađeni fotoosjetljivi senzori koji ih pale prvim sumrakom, a gase i prebacuju na opciju punjenja početkom dana, odnosno pojavom sunčeve svjetlosti.

Prednosti solarnog osvjetljivanja

Za osvjetljivanje vanjskog prostora solarnim svjetiljkama nije potrebno postavljati priključne kabele za napajanje električnom energijom. Dakle, ne postoji problem održavanja kabela, djelovanja vlage na njih i problem mehaničkog oštećenja istih. Prema tome, ne može doći do kvara. Što je još zanimljivije, solarne svjetiljke imaju dugi vijek trajanja, a solarnim pločama je rok trajanja i do deset godina.

Potrebno je napomenuti da je solarnim svjetiljkama, osim cvjetnjaka i grmova, moguće osvijetliti i površine za koje nema potrebnog opravdanja kao što je popločenje unutar poslovnih zgrada, hotela i trgovačkih centara.Nadolazećim ljetom korisniku će vrtne solarne svjetiljke omogućiti toplo opuštenje uz ugodno društvo. U uređenje vrta, cvjetnjaka i dvorišta treba uložiti mnogo truda, ali se isplati. Veći će biti užitak kada se izaberu i efikasne svjetiljke te produži dnevni užitak.

Solarne svjetiljke mogu svijetliti četiri do čak 12 sati uz primjenu LED lampica koje trebaju zaista malo energije

Četiri do 12 sati svjetlosti

Solarne svjetiljke mogu svijetliti četiri do čak 12 sati uz primjenu LED lampica koje trebaju zaista malo energije. LED tehnologija dopušta da osim u bijelu, svoje dvorište ili bazen osvijetlite u zelenu, plavu ili crvenu boju i tako sami kreirate ambijent.

Raspored solarnih svjetiljka moguć je uz pješačke staze, uz kuću, uz put koji s ceste vodi do kuće ili garaže, kao i uz šetnicu po dvorištu, vrtu ili parku zabadanjem stalka s metalnim šiljkom na vrhu u zemlju. Međutim, postoje i modeli solarnih svjetiljki koje se mogu montirati na betonske ili drvene stupove, ograde, kao i na fasadu kuće ili samostojeće vrtne lampe, odnosno na nosače visine do četiri metra. Njima je moguće osvijetliti i šetnice po parkovima ili se mogu koristiti kao javna rasvjeta uz manje prometne ceste.

Staze osvijetljene poput piste

Solarne nagazne ploče pak omogućuju popločenje staze ili parkirnog puta osvijetljenog odozdo poput avionske sletne staze. Večernja šetnja po osvijetljenoj stazi blagog žućkastog sjaja bit će vrlo romantična.

Svjetiljka u kamenu ili drvu, koja će tijekom dana biti gotovo nezamjetljiva u vrtu, tijekom večeri će vrlo lijepo i praktično osvijetliti ulazna vrata kuće, ogradu kao i grmlje koji će osvijetljeni djelovati vrlo toplo i dekorativno.

Izvor: PRO Gradnja