Plinofikacija Hrvatske ide dalje…

U vremenu teške gospodarske krize, koja traje već dulje vrijeme i čiji se  kraj tako skoro uopće ne nazire, raduju vijesti o dovršetku uistinu značajnih  infrastrukturnih projekata. Iako će dežurni kritičari svega i svačega pri tome  sigurno reći \’Zašto uopće graditi plinsku mrežu u mjestima gdje će se na nju,  zbog s jedne strane visokih cijena plina, a s druge strane konkurentnih  energenata na raspolaganju, tek rijetki priključiti\’, puštanje plina u  distribucijsku mrežu i priključivanje prvih potrošača na prirodni plin u Ogulinu  i Zadru svakako je značajan događaj. Uostalom, iza oba projekta stoje velike  energetske tvrtke, pri čemu još treba naglasiti da su obje privatne i da je  jedna u djelomičnom, a druga u potpunom stranom vlasništvu. Ima li onda boljeg  dokaza da plinofikacija još neplinoficiranih dijelova Hrvatske ima smisla?  Konačno, na samoj gradnji mreže i uvođenju priključaka te izvođenju unutarnjih  plinskih instalacija otvorena su brojna nova radna mjesta, a tome će trebati  pribrojiti i sva nova radna mjesta koja će biti otvorena za pogon i održavanje  distrbucijske mreže, očitanje i naplatu potrošenog plina.

Priča prva: Ogulin

U Ogulinu je 18. siječnja 2012.  godine, uz prigodnu svečanost, tvrtka Montcogim-plinara pustila u rad dio novoizgrađene  distribucijske mreže za prirodni plin. Ta je tvrtka u skladu s koncesijskim  ugovorom na području Karlovačke županije do sada izgradila ukupno 67 km plinske  mreže, od čega na području Grada Ogulina 4,2 km, u što je uloženo 5,3 milijuna  kuna.
Prva faza gradnje plinske mreže u Ogulinu obuhvatila je  gradnju srednjotlačnog plinovoda i odorizacijske stanice, za što su ishođene sve  potrebne dozvole, a potkraj prosinca 2011. godine uslijedilo je punjenje  plinskih cijevi i spajanje potrošača na plinsku mrežu.

Na samoj svečanosti  puštanja plina, odnosno prigodnog paljenja plinske baklje je dr. sc. Darko  PAVLOVIĆ, dipl. ing., član Uprave Montcogim-plinare istaknuo: \’Otvaranje dijela  plinske mreže u Ogulinu velik je uspjeh jer, kada smo 2008. godine počeli s ovim  projektom, potrošnja plina u Karlovačkoj županiji iznosila je oko 23 mil.  m3 plina, a prošle smo godine zabilježili potrošnju od oko 10,3 mil  m3, što znači da se potrošnja u posljednje četiri godine  prepolovila\’. On je također istaknuo zanimljiv podatak da je u istom razdoblju  cijena gradnje plinske mreže porasla za čak 46% u odnosu na cijene na temelju  kojih je tvrtka radila izračune pri dobivanju koncesije. Isto tako je kazao da  je, bez obzira na sve te izazove, tvrtka usmjerila napore na očuvanje zdrave  jezgre što će omogućiti da uspješno nastave poslovati u sve težim  uvjetima.

Gradonačelnik Ogulina, gosp. Nikola MAGDIĆ je pri tome izjavio da  su dovršenjem prve faze plinofikacije i puštanjem plina u Ogulinu stvoreni  uvjeti za priključenje javnih ustanova i individualnih objekata. \’Cilj  koncesionara i Županije je da se što veći broj korisnika priključi na sustav. U  Ogulinu se za grijanje koriste drva, a zasebne jedinice koriste mazut i loživo  ulje, kojima plin može konkurirati cijenom. Moncogim-plinara je već dala  određene informacije potencijalnim korisnicima, a sada kada je plin stigao u  Grad, nadam se da će napraviti agresivniju kampanju promocije plina i pružiti  stručnu potporu\’, naglasio je ogulinski gradonačelnik.

Priča druga: Zadar

Prigodnim paljenjem plinske baklje  1. lipnja 2012. godine u Zadru označeno je prvo puštanje prirodnog plina u  korisničke instalacije u Dalmaciji. Prvi potrošači prirodnog plina pri tome su  bili stanari novoizgrađenih stambenih zgrada u naselju Crvene kuće, uglavnom  obitelji hrvatskih branitelja i stradalnika domovinskog rata.  Inače, samo  puštanje plina je zapravo završni (ili možda čak početni) trenutak projekta  plinofikacije Dalmacije koji već nekoliko godina provodi tvrtka EVN Croatia plin, pri čemu će uskoro  uslijediti priključivanje novih potrošača u Zadru (među prvima Tvornice kruha  Zadar i tvornice Maraska, ali i nekoliko obiteljskih kuća, u neposrednoj blizini  novopriključenih zgrada).

Kako je u prigodnom govoru naglasila direktorica  EVN Croatia plina, Mag. Evelyn PANIS, do sada je na području Zadarske županije izgrađeno 30 km plinske mreže, a ishođene su dozvole za gradnju još 60 km, no  daljnji radovi će se izvoditi tako da neće biti ometanja turističke sezone i  prometa. Uz to, gradnja kreće i u drugim dalmatinskim gradovima: u Biogradu na  Moru i u Benkovcu, gdje je postupak ishođenja dozvola pri kraju. Na području  Splitsko-dalmatinske županije početak radova u Dugopolju se očekuje u ljeto  2012. godine, a nedavno je otvoren i ured, odnosno poslovni centar tvrtke u  Splitu, dok bi u Šibensko-kninskoj županiji radovi trebali započeti na jesen,  osim u Kninu, gdje bi oni mogli početi i ranije, jer se u gradu trenutačno  provodi komunalni projekt koji je sufinanciran sredstvima Europske  unije.

Sama svečanost puštanja plina okupila je brojne predstavnike medija,  projektanata i izvođača radova, proizvođača plinske opreme, tvrtki iz plinskog  gospodarstva, ali dakako i stanara Crvenih kuća te brojne uzvanike, među kojima  su bili i župan Zadarske županije, Stipe ZRILIĆ, dipl. iur., dogradonačelnik  Zadra Darko KASAP, dipl. ing. i pomoćnik ministra branitelja Dinko MIKULIĆ.  Dakako, pri tome je izraženo zadovoljstvo dosadašnjim ostvarenjem projekta i  izražena nada da će se projekt uspješno nastaviti i dalje. http://www.energetika-net.com