Rješenje kontrole pristupa za hotelijerstvo

Gostima se pruža gostoljubivost i izlazi se ususret njihovim potrebama. Međutim, kakva su stajališta gostiju kad je u pitanju sigurnost? Na to pitanje nije teško odgovoriti: na vrhu je liste njihovih prioriteta. Hotelima je zbog toga potreban ključaoni sistem koji ne samo da će garantirati sigurnost gostiju, već će usto donijeti i uštedu vremena i omogućiti potpunu kontrolu sistema.

Ključaoni sistem morao bi biti jednostavan za instalaciju, izdržljiv i dovoljno fleksibilan da odgovori svim novonastalim izazovima. Uz sve to, dizajn, stil i kompletan vizuelni dojam sistema trebao bi se savršeno uklapati u ambijent. Jedan od najvećih svjetskih proizvođača sistema kontrole pristupa – Kaba Group je s tim u vezi predstavio nove modele elektronskih ključaonih sistema za kontrolu pristupa već nadaleko poznate serije Solitaire. Ova serija dizajnirana je imajući na umu kako potrebe gostiju tako i hotelskog menadžmenta. Jednostavna instalacija i održavanje u spoju sa širokom paletom različitih dizajnerskih rješenja ručki i ostalih komponenti čine seriju Solitaire nepogrešivim izborom.

Serija Solitaire postavlja standarde vrhunskih ugostiteljskih ključaonih sistema

Sofisticiran dizajn i pouzdan inženjering čine Kaba Solitaire seriju idealnim rješenjem u kombiniranju sigurnosti i elegancije. Solitaire elektronske brave dizajnirane su da trenutno zamijene postojeće brave na vratima i to na brz i jednostavan način. Funkcija automatskog zaključavanja i otključavanja prilagodljiva je korisničkom rasporedu i vremenskim planovima. Brava registrira informacije o pristupanju tako da je moguće imati uvid u to ko i kada je pristupio određenoj prostoriji. Ključaoni sistem koristi jedinstvene magnetne kartice u identificiranju autoriziranih korisnika. Serija Solitaire ne koristi nikakav vid ožičavanja, već za napajanje koristi veoma dugotrajne litijske baterije koje omogućuju konstantan rad 4-5 godina ili 100.000 otvaranja. Ovaj ključaoni sistem ne donosi za sobom nikakvu upravljačku noćnu moru ili potrebu za stalnom remodulacijom brave. Svaki korisnik ima vlastiti kartični ključ za pristup. Menadžment ovih brava i korisnika je jednostavan jer je omogućeno instantno kreiranje novih korisnika ili brisanje starih. Zbog toga izgubljena kartica ne predstavlja nikakav problem ni s funkcionalnog niti s troškovnog aspekta. Jednostavnost korištenja i održavanja brave ogleda se u tome da nije potrebno nikakvo reprogramiranje kartica kako bi se omogućio ulaz u sobu, kartični ključevi mogu biti nanovo aktivirani ukoliko je to potrebno. Brave iz serije Solitaire su zbog toga praktičnije i jednostavnije za upotrebu od konvencionalnih brava. Kako svaki korisnik ima vlastitu karticu, nema nikakve potrebe za posuđivanjem, zajedničkim dijeljenjem kartičnog ključa ili njegovim ostavljanjem u bravi.

Serija Solitaire nudi izbor koncepta koji odgovara svim veličinama objekta i strukture, od samo nekoliko vrata pa do hiljada vrata na uredima, u tvornicama, ugostiteljskim objektima, laboratorijima, obrazovnim ustanovama ili javnim institucijama. Kako je svaka brava operativno samostalna, moguće je dodavati ili uklanjati brave po volji i po potrebi. Ove brave također omogućuju i dodavanje različitih značajki elektronskim putem, bez potrebe za uklanjanjem brave s vrata. Implementacija ovih brava minimizira operativne troškove jer koriste ekonomski isplative kartice na bazi magnetne trake. Kako bi se savršeno uklopile u sve vrste ambijenata, brave serije Solitaire omogućuju prilagodljiv vizuelni dizajn ručke i kućišta. Tako je brava dostupna u starorimskom i kolonijalnom stilu, različitim standardnim stilovima, futurističkim stilovima, kao i različitim drugim dizajnerskim rješenjima. Također je omogućen i izbor vrste kartice za upotrebu – korištenje postojeće ID kartice, kreiranje prilagođene kartice ili korisničke lične kartice. Brave serije Solitaire potvrđuju svoju kvalitetu i certifikatom ANSI prvog stepena, koji označava bravu najvišeg mogućeg stepena izdržljivosti. Solitaire serija elektronskih brava radi na principu pouzdanih magnetnih traka ili dualne tehnologije ključaonih kartica. Brava korisniku daje vizuelnu i zvučnu povratnu informaciju o aktuelnom stanju propusnosti i o stanju baterije. Elektronske brave serije Solitaire posjeduju značajku automatskog brisanja prethodnog gosta, kako bi se osigurala zaštita privatnosti gostiju kao i njihova sigurnost. Softver na bravama je moguće nadograditi na licu mjesta.

Brave serije Solitaire odlikuju se različitim sigurnosnim značajkama kao što su pregled posljednjih 350 ključanja, signaliziranje ostavljene kartice u bravi, SMART čip tehnologiju koja omogućuje menadžmentu da nadgleda i kontroliše kretanje i efikasnost osoblja. U interventnim situacijama postoje dva načina zaobilaženja ključaonog sistema mehaničkim putem. Brava može biti integrirana u sistem glavnog ključa. Serija Solitaire ima opciju programiranja koja omogućuje limitiranje ulaza osoblju i gostima u određena područja objekta ili tokom određenih vremenskih razdoblja. Brava je smještena u robusnom metalnom kućištu. Sve mehaničke i elektronske komponente smještene su unutar kućišta otpornog na različite vremenske uvjete i vandalizam. Ove električne brave podliježu rigoroznim testiranjima unutar Kabinog proizvodnog centra kako bi odgovorile i najvišim industrijskim standardima.

Softver prilagodljiv i nadogradiv

Softver prilagodljiv i nadogradiv

Elektronske brave serije Solitaire prilagodljive su malim, srednjim i velikim aplikacijama. Veličina aplikacije ovisit će o odabranom softveru ovog ključaonog sistema. Tri najnovije verzije Solitaire sistema uključuju ulazni stepen ključaonog sistema LearnLok System Solitaire 850L, Compatible System Solitaire 950 i najnapredniji Higher Security System Solitaire® 850. 

LearnLok System Solitaire 850L

Idealan za objekte sa do 25 (maksimalno 200) korisnika i manje od deset vrata. Najjednostavniji za instalaciju i najekonomičniji model serije Solitaire. Brava “uči” da prepozna svaku korisničku karticu provlačenjem tzv. “Learn” kartice, a potom i korisničke kartice. Za samo nekoliko minuta podešavanja dobija se potpuno funkcionalan sistem kontrole pristupa. Sistem dopušta dodavanje i brisanje korisnika u bilo kojem trenutku. Model 850L omogućuje izdavanje posebne korisničke kartice gostu, ali i korištenje ličnih kartica (kreditne kartice, telefonske kartice, trgovačke kartice itd.). Kako bi se spriječila krađa podataka, sistem nikad ne čita i ne snima kompletan broj kreditne kartice.

Compatible System Solitaire 950

Ovaj model je idealan za kompanije ili institucije koje već imaju ID identifikacijski sistem koji koristi standard enkodiranja kreditnih kartica ABA. Ovaj sistem podržava i do milion korisnika i 100.000 vrata. Solitaire 950 kao i 850L podržava korištenje kako posebnih ID kartica tako i kreditne kartice enkodirane standardom ABA. Serija 950 svoju primjenu nalazi kako u javnim institucijama i kompanijama tako i u obrazovnim ustanovama i različitim postrojenjima.

Higher Security System Solitaire® 850

Ovaj sistem pogodan je za objekte kojima je potreban viši stepen sigurnosti. Solitaire 850 također podržava milion korisnika i 100.000 vrata. Ovo je najviši stepen sigurnosti kontrole pristupa koji serija Solitaire može ponuditi. Serija 850 nudi posebno razvijen sistem enkripcije, Hi-C enkoder i bazu podataka.

Redakcijski tim A&S Adria www.asadria.com