Skidanje satelitskih i klasičnih TV antena

DUBROVNIK – Uvođenje kabelske TV rezultirat će skidanjem satelitskih ali i klasičnih antena, što će uveliko izmijeniti i uljepšati sadašnji, za grad UNESCO-a često neprimjereni izgled pročelja brojnih objekata

Od 1. listopada tvrtka “Chao Net” d.o.o. će kao službeni dubrovački koncesionar kabelske TV u naselju Nova Mokošica jedina pružati usluge kabelskog emitiranja signala paketa TV programa i kanala za stanovnike tog dijela grada. Kao poduzeće u vlasništvu grada, “Domouprava” će od tada posredovanjem starog kabelskog sustava emitirati samo hrvatske zemaljske programe, a korisnici “Chaos Neta” imat će mogućnost izbora dva “programska paketa” sa po 10, odnosno 30 TV kanala. Uz to, svi građani naselja Nova Mokošica koji žele prijeći iz skrbi “Domouprave” na novi kabelski sustav mogu bez dodatnih troškova sklopiti ugovor s “Chaos Netom” d.o.o., dok će oni koji to učine nakon 1. listopada platiti naknadu.

Konačno, “Chaos Net” je pronašao strateškog partnera s kojim će krenuti u investiranje i širenje djelatnosti. Riječ je o tvrtki “BT Net” koja je koncesionar za dio Zagreba, dok na području Dubrovnika namjerava realizirati ambiciozni projekt mreže kabelske televizije. Zajednički investiramo u novi dio te mreže i izgradnju telekomunikacijskog prstena u cijelom gradu a ne samo u nekom naselju. Paleta usluga podrazumijeva kabelsku TV, internet i fiksnu telefoniju, dok će glavna postaja biti u novoj zgradi kraj Prometne policije. Naš projekt širokopojasne mreže podržavaju i stručnjaci “Carneta” koji će sudjelovati i koristiti naše usluge u školskim i sveučilišnim objektima – kaže nam direktor “Chaos Neta” Živko Tolić.

U Mokošici se upravo dovršava kabelska mreža za naselje Naš dom, a puštanje u rad očekuje se najkasnije do kraja godine. Za sada, “Chaos Net” ima 850 pretplatnika i 1450 priključaka a u dogovoru s građevinskom tvrtkom “Tolo Trade” stvaraju se svi preduvjeti da se useljenjem u novu POS-zgradu svi stanari mogu priključiti na kabelsku TV. Zgrada u Gružu, gdje će se nalaziti distributivno sjedište “Chaos Neta”, bit će dovršena do lipnja 2006. godine, a širenje kabelske mreže uslijedit će u drugoj polovici te godine. Do tada će se dovršiti marketinška obrada tržišta, a Dubrovnik će, uz Zagreb, Rijeku i Split, ući u širokopojasnu telekomunikacijsku mrežu i golemim korakom zakoračiti naprijed u svijet suvremenog biznisa.

Konkretnije, to znači i mogućnost održavanja videokonferencija po “zanemarivim cijenama”, prijama i slanja informacija bez straha od “zagušenja” linija i slično. Uvođenje te za grad nove tehnologije rezultirat će ubrzanim skidanjem satelitskih ali i klasičnih TV antena, što će uveliko izmijeniti i uljepšati sadašnji, valja priznati, za grad UNESCO-a neprimjereni izgled pročelja brojnih objekata. Ahmet KALAJDŽIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

www.inninvest.eu