Solarna svjetiljka – jedinstven hrvatski proizvod

Tvrtka ITM iz Zagreba jedna je od vodećih u Hrvatskoj kada je riječ o sustavima solarnog napajanja i u skladu sa svojim poslovnim usmjerenjem prema ekološkim i održivim tehnologijama već niz godina promiče primjenu fotonaponskih sustava. No, jedna od posljednjih inovacija tvrtke u području ekoloških i održivih tehnologija je projektiranje, dizajniranje i izrada solarnih svjetiljki koje su u potpunosti hrvatski proizvod!

Riječ je o svjetiljkama koje su gotovo savršene za bilo koje područje primjene (npr. za vrtove, parkove, marine, autokampove, prilaze hotelima, kupališta, igrališta, šetnice), a odlikuju se iznimnom energetskom učinkovitošću i niskim troškovima održavanja. Jakost osvjetljenja pri tome iznosi 1350 lm, a promjer osvjetljenja 16 m.
U ponudi su dvije osnovne izvedbe svjetiljki, no u slučaju većih naručenih količina, moguće je i dizajniranje svjetiljki prema potrebama i željama naručitelja.

Prva izvedba: dekorativna svjetiljka za primjenu u hotelsko-turističkim kompleksima ili uličnu rasvjetuRadi se o izvedbi solarne svjetiljke koja se odlikuje vrhunskim dizajnom i vrlo visokom kvalitetom korištenih materijala i završne obrade te iznimno snažnim rasvjetnim tijelom sastavljenim od svijetlećih dioda. Svjetiljka može obasjati područje promjera 16 m, a posebnim elektroničkim regulatorom s vremenskim zatezanjem koji se nalazi u stupu i lako je dostupan, moguće je odrediti snagu osvjetljenja. Osim regulatora, u sklopu svjetiljke je i akumulator (baterija) s punjačem koji su smješteni u oknu koje je nepropusno za vodu i izrađen od polietilena te smješteno u podnožju svjetiljke.
Uz to, važno je napomenuti da je snaga LED-rasvjete od 21 W po jačini osvjetljenja ekvivalentna natrijevoj žarulji snage 100 W  koja se uobičajeno koristi za uličnu rasvjetu.

Druga izvedba: za vrtnu i rasvjetu rasvjetu parkova, šetnica i kampovaKod druge izvedbe solarne svjetiljke naglasak je na cjenovno pristupačnom proizvodu, ali bez kompromisa na kvaliteti. Rasvjetno tijelo pri tome je štedljiva žarulja snage 15 W (što je ekvivalentno standardnoj žarulji snage 75 W), dok solarni panel ima kompaktne dimenzije i snagu 90 W. Svjetiljka također sadržava akumulator (bateriju) i regulator punjenja baterije koji se nalaze u vodonepropusnom polietilenskom oknu u njezinom podnožju.

Preuzeta sa: www.energetika-net.com