Solarne elektrane na Hvaru

Programom, koji treba biti dovršen do studenoga 2014. godine, na Hvaru su predviđena izravna ulaganja od približno 4,5 milijuna eura, a odnose se na unapređenje energetske učinkovitosti u zgradarstvu, zatim izgradnju četiriju solarnih elektrana od po 250 kW različitih tehnologija te energetsko iskorištenje poljoprivredne biomase i biorazgradivog otpada.

Jedan od segmenta programa je i sustav pohranjivanja električne energije, dok istraživački dio projekta podrazumijeva demonstraciju tehnologije komprimiranog zraka.

“Ovisno o mogućnostima također bismo željeli pokrenuti proizvodnju, spremanje i upotrebu vodika. Naravno, računa se i sa stalnim nadzorom, što je vrlo značajno za optimiziranje, odnosno upravljanje proizvodnjom i potrošnjom energije“, kaže dr. se. Zlatko Jankoski, stručni suradnik za energetiku Splitsko-dalmatinske županije.Hvarani su prihvatili europski koncept energetske autonomnosti kako bi se u većoj mjeri koristili obnovljivim izvorima i smanjili energetsku potrošnju. U tom se smislu na energetsku učinkovitost u zgradarstvu – javne i privatne zgrade – planira utrošiti oko 0,5 milijuna eura, a moguće je da sve četiri jedinice lokalne samouprave – Hvar, Stari Grad, Jelsa i Sućuraj – budu imale po jednu solarnu elektranu.Na Otoku sunca će se, prema riječima inženjera Ivana Vrankovića, koordinatora projekta (iC grupa), dodatno izgraditi i dva objekta po principima pasivnih kuća. U jednoj, s karakteristikama demonstracijske građevine, sjedište će naći asocijacija zainteresiranih investitora, dok bi druga manja, zapravo obiteljska kuća, trebala poslužiti za tehnička mjerenja energetske učinkovitosti.

www.bankamagazine.hr