Tehnologija za mobilnost budućnosti

Berlin – S obzirom na globalni trend urbanizacije, naše potrebe za mobilnošću brzo se povećavaju. Istovremeno standardi za čisti zrak, kontrolu buke i zaštitu klime postaju sve stroži. Na UN-ovoj konferenciji o provedbi odluka konferencije Rio+20, održanoj u Berlinu od 19. do 21. lipnja, međunarodno priznati stručnjaci sastaju se kako bi razgovarali o prijevozu budućnosti koji će očuvati resurse. Bosch sudjeluje s detaljnim prezentacijama i izložbama svojih inovatorskih tehnoloških rješenja. Kao što je rekao Volkmar Denner, predsjednik upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH: „Elektromobilnost je privlačno rješenje za osiguravanje budućnosti osobnog prijevoza uz istovremeno poboljšanje kvalitete zraka, osobito u megagradovima“.

Bosch – partner za elektromobilnost

Integrirana perspektiva: Bosch nudi cjelokupni asortiman rješenja električnog pogonskog sklopa za različita vozila u rasponu od komponenti za e-bicikle i e-skutere do sustava za hibride, plug-in hibride i potpuno električna vozila. Stručnost ovog dobavljača u pogledu sustava vidljiva je ne samo pri njihovoj integraciji u vozila, nego i u integriranom razmatranju cijelog uporabnog vijeka. Primjerice, čak i sada Bosch analizira cjelokupni uporabni vijek litij-ionske baterije, od popravka i održavanja u Boschevom servisu automobila do mogućnosti ponovne upotrebe i pravilnog recikliranja.

Boscheva softverska rješenja: Ona su temelj za povezivanje energije i infrastrukture za punjenje. Boschev eRoaming omogućava elektromobilnost bez obzira na regionalne granice i različite tehničke sustave. Jednom kada se to postigne, elektromobilnost postaje ostvariva za svakodnevnu upotrebu jer će vozači moći koristiti bilo koju točku za punjenje bez obzira na pružatelja usluge. Novi eMobility Starter Package iz tvrtke Bosch Software Innovations funkcionira na dva glavna protokola otvorenog sučelja za spajanje s platformama za roaming i sustavima infrastrukture za punjenje. Uz to, Bosch nudi softver za infrastrukturu vozilo-eletroenergetska mreža, primjerice u konzorciju Hubject. Boscheva softverska platforma povezuje pružatelje usluga mobilnosti iz različitih industrija kako bi se stvorili novi koncepti mobilnosti.

Kontinuitet i odlučnost: Elektromobilnost je trenutno još uvijek ulaganje u budućnost. Bosch svake godine troši 400 milijuna eura i zapošljava više od 1100 zaposlenika u tom području.

Izgledi: Do kraja 2014. godine Bosch će dovršiti 30 narudžbi vezanih uz elektrifikaciju pogonskog sklopa. Očekuje se da će masovna serijska proizvodnja početi u sljedećem desetljeću. Globalna prognoza za 2020. godinu je 3 milijuna električnih vozila, 3 milijuna plug-in hibrida i 6 milijuna hibrida od ukupno oko 115 milijuna novih automobila.

Tehnologija za život: od e-bicikla do električnog automobila

Elektromobilnost ima skromne početke: više od 50 proizvođača bicikala već se oslanja na Boscheve sustave za e-bicikle koji dolaze u rasponu od pogonskih sustava s električnim pogonskim jedinicama (električni motori) do paketa baterija (litij-ionske baterije) i radne jedinice kombinirane s računalom. Za potpuno električne e-skutere Bosch pruža električni pogonski sustav s motorom glavčine kotača i kontrolnom elektronikom.

Modularni sustav za vozila: Bosch pokriva cjelokupni asortiman električnog pogonskog sklopa koji obuhvaća litij-ionske baterijske sustave, upravljanje baterijama, energetsku elektroniku, raznovrsne električne uređaje i sveobuhvatnu stručnost u integraciji sustava. Trenutno dobavlja potpuna rješenja za električni pogonski sklop Fiata 500e i plug-in hibridni sustav u Porscheu Panameri.

Sustavi za upravljanje baterijama: Boschevi sustavi za upravljanje baterijama prate i kontroliraju ćelije koje čine cijeli sustav. Ključni su za siguran i učinkovit rad paketa baterija.

Energetska elektronika: Energetski elektronički uređaj neophodan je u svakom električnom pogonskom sklopu. On pretvara istosmjernu struju pohranjenu kao energiju u bateriji u izmjeničnu struju za električni motor. Što je energetska elektronika učinkovitija, to je veći domet.

Litij-ionske baterije: Za Bosch je napredak u razvoju baterija za pohranu električne energije najvažniji pokretač tržišnog uspjeha električnih pogonskih sklopova: „Radimo na razvitku litij-ionskih baterija koje će najmanje udvostručiti domet električnih vozila koje sada imamo, a sve to uz upola niže troškove po kilovatsatu ,“ rekao je Volkmar Denner, predsjednik upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH.

Kontakt za medije:
Kristina Šperanda Ferenc
Tel.: (+385) 1 295 80 47
kristina.speranda-ferenc@hr.bosch.com

Automobilska tehnologija najveći je poslovni sektor Grupe Bosch. U 2012. godini taj je sektor ostvario promet od 31,1 milijardu eura, što čini 59 posto ukupnog prometa grupe. To čini Grupu Bosch jednom od vodećih dobavljača automobilske opreme. Oko 177.000 zaposlenika Automobilske tehnologije diljem svijeta zaposleno je većinom u sljedećim poslovnim područjima: tehnologije ubrizgavanja za motore s unutarnjim izgaranjem, alternativni pogonski koncepti, učinkovita i umrežena periferija pogonskog sklopovlja, sustavi aktivne i pasivne sigurnosti u vožnji, funkcije za pomoć i udobnost, tehnologija za infozabavu prilagođenu korisniku i komunikaciju između vozila i Car2X komunikaciju, te koncepti, tehnologija i usluge za tržište autoopreme. Bosch je zaslužan za važne inovacije u automobilskoj industriji, kao što je elektroničko upravljanje motorom, elektronički program stabilnosti ESP® te common rail dizelska tehnologija.

Grupa Bosch vodeći je globalni dobavljač tehnologije i usluga. U poslovnoj 2012. otprilike 306.000 zaposlenika ostvarilo je prodaju od 52,5 milijardi eura. Od početka 2013. djelatnost kompanije podijeljena je na četiri poslovna područja: tehnologiju za motorna vozila, industrijsku tehnologiju, potrošačku robu i energetsku i graditeljsku tehnologiju. Grupa Bosch sastoji se od tvrtke Robert Bosch GmbH i oko 360 podružnica i regionalnih kompanija u oko 50 zemalja. Ako ubrojimo i njegove prodajne i servisne partnere, tada Bosch ima svoje predstavnike u oko 150 zemalja. Ova svjetska mreža za razvoj, proizvodnju i prodaju temelj je za daljnji rast. Bosch je u 2012. godini potrošio oko 4,8 milijardi eura na istraživanje i razvoj te je prijavio gotovo 4800 patenata diljem svijeta. Proizvodi i usluge grupe Bosch oblikovani su da fasciniraju te unapređuju kvalitetu života nudeći inovativna i korisna rješenja. Na taj način Bosch diljem svijeta nudi „tehnologiju za život“.

Dodatne informacije možete pronaći na www.bosch.com,