Vanjsko osvjetljenje kuće

Za osvjetljenje kuće i pristupnih puteva postoji mnoštvo različitih vrta zidnih, stojećih i stupnih rasvjetnih tijela, kao i rasvjete koja se može postaviti u žlijebove krova, koje odgovaraju arhitekturi kuće.

Prilikom odabira i broja lampi treba uzeti u ozir i svjetlosne odnose uzrokovane smjenom godišnjih doba ( smeđa zemlja, zeleno lišće, bjelina snijega). Za iskorištenost svjetlosti su mjerodavni snaga svjetlosti po vatu električne snage iskazana u Im/W( lumen po watu).

Iskustveno pravilo daje sljedeće vrijednosti:

– za osvjetljenje ulaza ca. 10 Im/W po m2 osvjetljene površine– za osvjetljenje prilaznih puteva ca.5-10 Im/W po m2 osvjetljene površine– za sigurnosno i alarmno osvjetljenje ca. 50 Im/W po m2 osvjetljene površine– za osvjetljenje vanjskog prostora za sjedenje ca. 20 Im/W po m2 osvjetljene površine– za dekorativno(akcentno) osvjetljenje vrta ca.50 Im/W po m2 osvjetljene površineReflektori u vrtu zahtjevaju dovoljno strujnih izvoda kao i polaganje vodootpornih kabela do dubine od 60 do 80 cm, s pokrivnom zaštitom.Reflektori se mogu čvrso montirati ili fleksibilno postaviti na stupove i nosače.