Veliko postignuće hrvatskog dizajna

Dizajn rasvjete tvrtke Skira osvojio dosad najveću nagradu u SAD-u

Pula, 26. kolovoza – Dizajn rasvjete fasada poslovnih zgrada blizanaca GTC Matrix u Zagrebu, realiziran prema projektu tvrke Skira iz Pule, dizajnera Deana Skire i Gorana Heraka, osvojio je dosad najveću nagradu Illumination Award of Distinction za izuzetno postignuće na području dizajna svjetla.

Svečano proglašenje pobjednika održalo se u sklopu 48. godišnje konferencije Međunarodnog udruženja IES (Illuminating Engineering Society), ovoga puta virtualno zbog korona virusa.

Nagrada se dodjeljuje u pet kategorija i četiri razine priznanja, od kojih je Award of Distinction najviše. Ove godine prijavljeno je 685 projekata iz cijelog svijeta, dok ih je 288 promovirano za doprinos u globalnom razvoju dizajna rasvjete.

Svega 11 projekata je ušlo u finale do najviše razine priznanja, poput Jewel Changi Airport u Singapuru, Riverfront Park Pavillion u Spokane, Washington te impozantne Norwich katedrale. Skirin dizajn osvojio je prvo mjesto u kategoriji vanjske rasvjete.

„Iznimno smo ponosni što smo postigli ovako izvanredan uspjeh i što nas je jedna od najprestižnijih i najstarijih institucija za rasvjetu prepoznala između toliko vrhunskih projekata iz cijelog svijeta. Ova je nagrada rezultat našeg multidisciplinarnog napora na projektu GTC Matrix koji je odličan primjer total dizajna i inženjeringa. Svjetiljku Trick, koji smo dizajnirali 2014., a koja je postala paradigma u grafičkoj rasvjeti, prilagodili smo, zajedno s upravljačkim sustavom i ožičenjem, za ovaj konkretni projekt. Taj je sustav postao standard koji se sad može koristiti na bezbroj načina i mogućnosti. Dizajn rasvjetnih instrumenata, njihova originalna implementacija, ali i iznimna suradnja s klijentom GTC Matrix i proizvođačem iGuzzini koji su vjerovali u našu viziju, pokazuje prednosti inovativnosti i kreativnosti tima, ali što je najbitnije, važnost rasvjete kao tvorca noćne arhitekture.“, komentirao je Dean Skira primitak nagrade.

GTC grupa vodeći je investitor i developer u segmentu poslovnih nekretnina u središnjoj, istočnoj i južnoj Europi. Od osnutka 1994. godina grade održive zgrade po najvišim standardima zelene gradnje. Za ovaj kompleks koji ima LEED-Gold ocjenu, GTC grupa je željela karakterističan sustav vanjske rasvjete male potrošnje. Stoga je pozvala tvrtku Skira da predstavi koncept koji bi se lako instalirao, imao minimalan broj dijelova, napajanja i upravljanja integriranih u fasadu brise-soleila uz vrijedno kreativno rješenje.

RGB verzija Tricka s 360° svjetlosnim linijama pokazala se kao idealna za postavljanje na fasadu brise-soleil, koji bi djelovalo kao sekundarni reflektor. Optika Tricka stvara svjetlosne linije duž donjeg i gornjeg ruba brise-soleila koje se kreću prema pažljivo programiranim scenografijama i time stvaraju obojenu vibraciju koja naglašava arhitektonske detalje obje zgrade. Nakon zalaska sunca, sustav rasvjete također pomaže da se zgrade Matrix blizanaca izdvoje u noćnoj vizuri Zagreba.

Međunarodno udruženje inženjera svjetlo tehnike (IES) osnovano je 1906. u New Yorku te okuplja diljem svijeta više od 8000 dizajnera rasvjete, inženjera i znanstvenika. Udruženje je dosad objavilo preko 100 relevantnih publikacija, poput neizostavnog Priručnika za rasvjetu i stručnog mjesečnog časopisa LD+A. IES preko stotinu godina konstantno educira i objavljuje mjerodavne standarde s područja rasvjete primjenjive po cijelom svijetu, te surađuje sa svim interesnim organizacijama kako bi razvijali programe, standarde i publikacije u skladu najnovijim saznanjima i tehnološkim dostignućima.

Foto: markomihaljevic.com

#IlluminationAwards #TheIES #SkiraLighting #DeanSkira #GTCMatrix #MatrixOfficePark
Kontakt: Diana Dropulić t. +385 (0)52 535 944 m. +385(0)98 701 596 press@skira.hr

Posjetite web stranicu: www.skira.hr
Linkovi na naše društvene mreže: https://skira.hr/contact/