Vjetroagregati koji proizvode struju i pitku vodu

Dosad smo uglavnom znali za primjenu  energije vjetra za crpljenje vode iz postojećih podzemnih izvora, no vjetroagregati koji uz proizvodnju električne  energije iz zraka kondenziraju pitku vodu mogu biti značajno sredstvo održiva razvoja.

Iako je vjetroelektrana čist i održiv izvor električne energije, u nekim je dijelovima svijeta električna energija tek jedna
od brojnih potreba s čijim se nedostatkom suočava  tamošnje stanovništvo. Upravo u takvim situacijama kao jedan od rješenja mogu biti hibridne vjetroelektrane poput Eole Water WMS 1000, koja osim 30 kW električne snage upotrijebljene za proizvodnju električne energije, dio proizvedene energije rabi za kondenzaciju vlage u zraku i tako može proizvesti i do 1200 litara pitke vode na dan. Iako prema električnoj snazi i proizvodnji električne energije ima izrazito slabe mogućnosti, njezina  ugradnja može mnogo značiti izdvojenim i udaljenim zajednicama koje imaju umjerene potrebe za električnom energijom, ali istodobno mogu riješiti potrebe za pitkom vodom.

Takve su vjetroelektrane vrlo jednostavne za održavanje, što je posebno važno jer na mjestima ugradnje često nije moguće pronaći ljude osposobljene za održavanje. Ima rotor promjera 13 m, a razina je njezine kupole na visini od 24 m, pa su zahvaljujući tim dimenzijama prijevoz i instalacija znatno jednostavniji, posebno ako se uzme u obzir izbor lokacije na kojoj bi mogla biti postavljena.

Vjetroelektrana je projektirana i da bude potpuno samodostatna čak i na mjestima bez infrastrukture za prijenos električne energije i vode. Očekivani je vijek trajanja elektrane duži od 20 godina, a cijena iznosi 600 tisuća američkih dolara. Ipak se može pretpostaviti da će razvoj tehnologije, konkurencija i masovna proizvodnja u budućnosti spustiti cijenu budući da zbog tehnologije kondenzacije vode može biti nužna za male i udaljene zajednice u njihovoj borbi za opstanak.

Izvori: EcoGeek, Eole Water

http://www.casopis-gradjevinar.hr