Žarulja svijetli zahvaljujući činjenici što se… ELLABO

Kao potrošači odnosno kupci zasigurno se mnogi niti ne snalaze najbolje u velikom mnoštvu najrazličitijih rasvjetnih tijela: žarulje, halogene i fluorescentne svjetiljke u velikom mnoštvu oblika, isto tako različite jačine svjetlosti ili različitih postolja na koja se ugrađuju.

No ova raznolikost ima i svoju dobru stranu a to je da svatko od nas u ovoj ponudi može pronaći optimalno rješenje odnosno ono što uistinu i treba.

Prije kupovine upitajte sami sebe koje zadatke Vaša svjetiljka treba ispunjavati: trebate li štedljivo rješenje ili Vam je ipak potrebna dekorativna svjetiljka kako biste uživali u opuštajućem ambijentu vlastitog doma. U prvom slučaju – dakle u kuhinji, kupaonici ili hodniku – preporučamo kupnju ekonomičnih i štedljivih fluorescentnih svjetiljki, a u drugom slučaju – dakle u dnevnom boravku – preporučamo kupnju halogenih žarulja.

Žarulje

Žarulje predstavljaju jedan od najstarijih izvora svjetlosti. Godine 1998 žarulja je proslavila svoj 120 rođendan. Žarulja svijetli zahvaljujući činjenici što se njezini unutarnji elementi snažno zagriju. U unutrašnjosti žarulje električna struja žarnu nit od volframa zagrije do usijanja.

Nažalost zbog ovog razloga žarulje proizvode više topline nego svjetlosti. Samo 5 posto utrošene energije u konvencionalnoj žarulji iskoristi se kao svjetlosna energija. Dakle ne možemo reći da su obične žarulje jako ekonomične. Obična žarulja ima vijek trajanja od oko 1000 sati. Ako je ona u privatnom kućanstvu prosječno uključena oko 3 sata onda je prema tome njezin vijek trajanja oko godinu dana.Njezina velika prednost je jednostavnost upotrebe i rukovanja. Žarulje je na tržištu moguće pronaći u mnoštvu različitih boja. Stoga je i prostore moguće pomoću ovih svjetiljki različito osvjetljavati i oblikovati. Jačinu svjetlosti u žaruljama moguće je neograničeno regulirati. Iako su već vrlo zreo proizvod masovne potrošnje stalno se na njima događaju nova poboljšanja.Tako je tvrtka Osram u zadnje vrijeme na tržište lansirala žarulju pod imenom Superlux Krypton koja s istom potrošnjom energije proizvodi 10 posto više svjetlosti – naravno proizvodi se u standardnom obliku, obliku svijeće ili okrugle. Bellalux žarulja iz asortimana firme Osram predstavlja cjelovito alternativno rješenje klasičnoj žarulji. Nježne pastelne boje naglašavaju odgovarajuće boje u svojoj neposrednoj okolini.

Traju dvostruko duže: halogene žarulje

Dodavanjem halogenog plina u obične žarulje dobit ćemo halogene žarulje.

Princip rada halogenih žarulja

Halogena žarulja svijetli tako što čestice halogenog plina hvataju \’\’odbjegle\’\’ atome volframove užarene niti i ponovno ih vraćaju spirali.

Rezultat

Halogene žarulje svijetle do 50 posto jačim sjajem i traju dvostruko duže nego konvencionalna rasvjetna tijela. Budući da su dimenzijama puno manje od standardnih žarulja to je za sobom povuklo i potrebu razvoja sasvim novih oblika ovih rasvjetnih tijela. Halogene žarulje proizvode savršeno svjetlo, površine žarulja se sjaje i boje sjaje snažnom puninom. Svjetlo halogenih žarulja odlikuje se snažnijom bjelinom nego običnih je to slučaj kod običnih žarulja. I jačinu halogenih svjetiljki moguće je dodatno regulirati.

Niskonaponska halogena tijela

Najraširenije su niskonaponske halogene žarulje. Vrlo su malih dimenzija i vrlo su štedljive. No potreban im je transformator koji će standardni kućni napon reducirati na 12 volti. Tipični predstavnici ove grupe rasvjetnih tijela su mali niskonaponski reflektori. Zahvaljujući malim i prihvatljivim dimenzijama pogodni su kao mala dekorativna rasvjetna rješenja u našem prostoru.

Visokonaponska halogena tijela

Posljednjih nekoliko godina na tržištu su prisutna i visokonaponska halogena tijela koja se nude kao izravan nadomjestak konvencionalnim žaruljama. Firma Osram na tržište je lansirala proizvod pod imenom Halalox svjetiljka koja je sasvim prihvatljivo i suvremeno rješenje kad je riječ o rasvjetnim tijelima u našem domu.

Rasvjeta