Novi sjaj kroz obnovu krova ili fasade

Računaju li se samo unutarnje vrijednosti? Uopće ne! Svaki vlasnik kuće želi svoja četiri zida prikazati kao nakit. Obnova krova i fasade osigurava svjež izgled i novi sjaj – tako svaka kuća postaje znak za prikazivanje. Još par zamisli bi vlasnici kuće trebali potrošiti na unutarnje vrijednosti.

Često daju štete ili ružan sivi veo osip – na kući se treba nešto napraviti: nova žbuka, svježa boja, obnova krova. Ali kada kostur već tu stoji, ostale mjere za obnovu se mogu odmah jeftino obaviti. Jednostavno računanje: Ako se kozmetički popravci kombiniraju s izolacijom krova ili izolacijom fasade, tada se obnova energetske učinkovitosti brže amortizira.

Najvažniji savjeti za izolaciju krova

Obnova krova nije gradilište za laika, ovdje bi svakako trebao biti stručnjak. On provjerava stanje krova i može vlasnicima kuće savjetovati nešto s obzirom na njihove ideje. Ono što vlasnici kuće ne primjećuju: prije nego se počne obnova odvijati ili prije nego se ugrađuje solarna naprava na krov trebale bi se sve štete popraviti. Jer inače pokrov krova ispod solarne naprave nije prohodan a popravci bi bili skuplji i složeni. Ako se obnavlja pokrov krova, tada bi svi materijali kao izolacija, ljepilo i folija trebali biti od istog proizvođača – samo tako je garantirana idealna zajednička igra.

Što se tiče optike, vlasnici kuće imaju većinom slobodan izbor. Kod krovnih kamena i krovnih cigla su tamne boje u trendu, pritom su modeli koji popularni. Francuski stil života s tamnocrvenim crijepovima ili mediteranski osjećaj – dopušteno je sve što Vam se sviđa. Za posebno naglašavanje ovdje je pokrov krova od cinka, svestrane mogućnosti oblikovanja nude vlakna cementne ploče, koji se također mogu istovremeno koristiti na fasadi.

Obnova fasade: Karticu kuće postaviti na pravo svijetlo

Nije uzalud izraz fasada kao lice kuće. Ona određuje uspješnost imovine. Kod obnove fasade je riječ o cijelosti: toplinska zaštita, vremenska zaštita i izgled moraju biti jedno. Zato stručnjaci iz portala za savjetovanje www.Energie-Fachberater.de, preporučaju da se napravi plan za obnovu cijele kuće i da se poštuju zahtjevi pravilnika štednje energije (EnEC 2009). Jer zakonske smjernice upozoravaju već kada se žbuka obnavlja. Kada dolazi nova žbuka ili nova boja na fasadu, tada smije biti malo high-techa: nano-čestice djeluju protiv prljavštine, algi i gljivica. Onaj tko naravno voli taj stavlja mineralne sojeve. Oni mogu regulirati opterećenje vlage na fasadi tako da boja uvijek ostane svježa.

Sanirati štete nastale od visoke vode – najvažniji savjeti

Prvi korak je analiza štete i koncept obnove

Kada se visoka voda povuče, tada tek počinje rad kod vlasnika kuće: sada postaju mnoge štete na kući vidljive. Obnova štete visoke vode bi trebala što prije započeti. Ali, razumljivo je da vlasnici kuće žele brzo vratiti prijašnje stanje kuće – najprije bi trebala stručna tvrtka analizirati štetu i napraviti plan obnove.

• Kada visoka voda odlazi, tada ne ostanu samo prljavština i blato, nego i bakterije i kemikalije koje mogu opteretiti kuću. Stoga je najvažniji prioritet: disanje – i mjere opreza na radu se ne smiju zanemariti – za dobrobit vlastitog zdravlja.

• Rješenja nažalost ne postoje u obnovi štete visoke vode jer je svaka kuća drugačija, svaki građevinski materijal reagira drugačije. Onaj tko napravi diferenciranu analizu taj ima najviše šanse za uspjeh.

• Napravljeni građevinski materijali bilježe: Dok je beton otporan na vodu, cigla i kameno pješćani kamenac se relativno brzo suše, ali se gipsane ploče i prirodni izolacijski materijal mora u cijelosti eliminirati. To vrijedi i za parket i estrih, kada pokazuje pukotine ili mekanu površinu. Vlažna žbuka bi se trebala ukloniti skroz do podloge, kako bi se zid mogao osušiti. Teži slučaj su šumovite i glinene kuće. Ovdje  u najgorem slučaju može biti u opasnosti stabilnost. Zato je najbolje uvijek pozvati stručnjaka.

• Obratite pozornost na šupljine: ako je izolacija ispod estriha vlažna, tada se mora upotrijebiti specijalni sloj izolacije za sušenje.

• Sve komponente brzo osušite: najbolje bi bile za sušenje kuće naprave za tehničko građevinsko sušenje (kondenzator ili adsorpcija). Vruće zračne puške se ne bi trebale koristiti, jer one mogu raširiti po cijeloj kući spore plijesni.

• Plijesan uzmite za ozbiljno: Vlaga i topla temperatura su idealni uvjeti za rast plijesni. Zarazu s plijesnima bi obavezno trebali profesionalci eliminirati. Mnoga komercijalna uklanjača plijesni opterećuju okolni zrak i zdravlje.

• Novi premazi kao žbuka i boja se trebaju namazati tek kada su dijelovi gradnje potpuno suhi. Premaz bi trebao odgovarati pozadini, ovisno o tome da li je ona još uvijek mokra ili slana ili je primjerice kontaminirana s uljem. U principu, premazi poput kamene žbuke ili silikatnih boja su difuzijski otvoreni.