Obješena ventilacijska fasada (VHF)

Velika prednost obješene ventilacijske fasade je dugovječnost, ona štiti kuću desetljećima.

Izolacija fasade s obješenom ventilacijskom fasadom (VHF)

Tko svoju fasadu izolira s obješenom ventilacijskom kontrukcijom fasade taj može u potpunosti računati na oblikovanje fasade. Drvo ili plastika, cigla ili staklo, cementna ploča ili šindre – obješena ventilacijska fasada (VHF) nudi puno mjesta za individualne ideje i dovoljno toplinske zaštite. Debljina izolacije fasade se može prilagoditi vlastitim ciljevima za uštedu energije.

Najbolja toplinska zaštita, individualni dizajn i dugi vijek trajanja

Najvažnija značajka obješene ventilacije fasade (VHF) – kolokvijalno često nazvana zavjesa fasade – je konstruktivno djeljenje izolacije i zaštite od vremena. To je ujedno i najveća prednost ovog načina izolacije fasade, jer vanjska ljuska drži sva opterećenja vremenskih oscilacija udaljeno od izolacije. To također rezultira dugovječnošću ove konstrukcije fasade. Obješena ventilacijska fasada štiti kuću nekoliko desetljeća. To također opravdava nešto više troškove za izolaciju s takvim sustavom. Dodatna prednost: Između vanjskog zida kuće i izolacije se nalazi dva do četiri centimetra široka praznina, takozvana ventilacija prostora. Ona služi za cirkulaciju zraka, koja može brzo osušiti vlagu. Time obješena ventilacijska fasada štiti protiv plijesni.

Izgradnja  obješene ventilacijske fasade

Ako se ugrađuje nova obješena ventilacijska fasada, tada vlasnici kuće ne trebaju napraviti nikakve pripremne radove na staroj fasadi. Dakle, micanje stare žbuke nije potrebno. U prvom koraku se pričvrščuje donja konstrukcija na staru fasadu. To se sastoji od drva ili metala i nosi novu fasadu. Nakon toga se stavlja izolacija. Između vanjskog zida i izolacije ostaje ventilacijski prostor koji omogućuje cirkulaciju zraka. Velika prednost VHF: Mogu se montirati i veliki debeli izolacijski materijali. Tada se mogu svi zahtjevi na toplinskoj zaštiti bez problema ispuniti. Na kraju dolazi vanjska ljuska, koja se još naziva i vremenska ljuska. U dizajnu presvlake, vlasnici kuće imaju slobodne ruke, pod uvjetom da ovdje igra ulogu i građevinski ured.