Staklo prozirno i neprozirno staklo

Float-plivajuće staklo, lijevano staklo, profilno staklo i stakleni kamen

Proizvodnja/Karakteristike

Staklo je taljeni proizvod od kvarcnog pijeska, natrona i vapna.Osim osnovnih materijala koriste se i drugi materijali, koji utječu na bojanje i posebne osobenosti stakla. Float-plivajuće staklo je vrsta stakla, koja se danas najviše koristi. To staklo se sastoji od silicijum-oksida, kalcijum-oksida, natrijum-oksida, magnezijum-oksida i aluminijum-oksida. Glavni udio taljevine stakla bazira se na silicijum-oksidu i stoga i daje naziv građevinskom staklu: silikatno staklo.

Od 1959. godine se float –plivajuće staklo proizvodi postupkom flotiranja.Taljevina stakla teče preko tekuće kositrene kupke i formira staklenu traku približno planirane površine. U postupku flotiranja su na raspolaganju debljine stakla od 2-25 mm. Uobičajene debljine stakla su 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15 i 19 milimetra. Maksimalne dimenzije ovise o daljnjoj obradi stakla. Kaljeno staklo se može proizvoditi u veličini i do 3210×6000 mm.

Prozirni materijal staklo karakterizira amorfna molekularna struktura, kroz koju može prodirati solarno zračenje valne duljine od 315-2500 nm (vidno polje: 380-780nm). Reduciranjem udjela oksida željeza u staklu može se smanjiti tipično zelenkasto obojenje ravnog stakla.Tako nastaje bijelo staklo, poznato pod proizvodnim pojmom «bijelo staklo».

Osim plivajućeg stakla se u konstrukcijama fasada koriste i slijedeće vrste stakla:

Lijevano staklo ili poznato i pod nazivom ornamentno staklo se prije hlađenja staklenih traka odvodi u postrojenje za valjanje te tako dobiva na jednoj ili obje strane strukturiranu površinu. Fizikalne osobine ovog stakla odgovaraju osobinama plivajućeg stakla. Strukturirana površina čini staklo neprozirnim te se može koristiti kao zaštita od vidnosti. Strukture stakla se mogu koristiti za ciljano prelamanje svjetlosti u sistemima reguliranja svjetlosti. Lijevano staklo se proizvodi u debljinama 3-10mm sa i bez žičanog umetka. Lijevano staklo bez žičanog umetka može se zaštiti i kao float -staklo na najrazličitije načine i oplemeniti (npr. ESG, VSG, emajliranje).

Profilno staklo (U-staklo prema DIN EN 572-6) proizvodi se iz 6-7 mm debelog lijevanog stakla. Takvo staklo se izrađuje s «prozirnom» ili strukturiranom površinom, tipičnom za lijevano staklo U-profili širine između 230-500 milimetara (već prema proizvođaču i posebnim zahtjevima) i 1000-7000 milimetara dužine mogu se povezivati u sisteme za navlačenje od aluminijskih profila na jednoslojne i dvoslojne zidne konstrukcije bez prečki. Statički povoljno U-staklo omogućuje premošćivanje velikih raspona.Kao dvoslojna zidna konstrukcija s Low-E zaštitom može se dosegnuti U- vrijednost od 1,8 W/m2K.S TWD-umetkom U-vrijednost zidne konstrukcije se može umanjiti i do 1,2 W/m2K. Kod zidova od profilnog stakla treba posebno voditi računa o priključcima nepropusnostm na paru kao i omogućnostima izjednačavanja tlaka, kako bi se izbjeglo stvaranje kondenzata u unutrašnjosti konstrukcije.

Posebna vrsta primjene stakla jeste stakleni kamen. To je šuplje stakleno tijelo, koje se sastoji od dvije staklene ljuske, taljene jedna na drugu. Obje vanjske odnosno unutarnje površine su glatke ili strukturirane. Stakleni kamen se proizvodi u različitim formatima (115-300 milimetara rubne dužine) i različitim bojama. Od staklenog kamena se izrađuju zidovi koji odgovaraju klasi postojanosti na vatru G60 i G120. Stakleni kamen je neproziran, tko da jasna vidnost nije moguća. Koeficijent toplinske propusnosti jednostavnog stakla iznosi ca. 5,8 W/m2K. Tek zaštitom stakla i konstrukcijama od izolacijskog stakla, jednostavno staklo postaje dobar termoizolacijski građevinski element.

Izolacijsko zastakljenje se sastoji od dvije float-staklene ploče, koje su preko rubnog odstojnika povezane jedna s drugom, hermetički prema okolišu .Tako između ploča nastaje sloj zraka koji služi kao izolacijski jastučić. Razmakom između staklenih ploča od 15 mm je za zrak u međuprostoru između stklenih ploča (SRZ) postignuta optimalna izolacijska vrijednost zastakljenja. Punjenjem međuprostora između staklenih ploča plemenitim plinovima (argon, kripton, ksenon) povećavaju se termoizolacijske karakteristike izolacijskog zastakljenja. Rubni odstojnik (spacer) može se sastojati od plemenitog čelika, aluminija ili plastike. U unutrašnjosti je odstojnik osiguran higroskopskim materijalom koji apsorbira vlagu iz zatvorenog ili infiltracijskog zraka.