Stanovanje na visini

Obnova stambenih nebodera tipa ‘Jelinek’ u zagrebačkom naselju Zapruđe

Odmah po dovršetku obnove jednog od šest stambenih nebodera izgrađenih prema projektu arhitekta Slavka Jelineka u naselju Trnsko, godine 2014. dobili smo priliku modernizirati još jedan Jelinekov tipski stambeni neboder, ovaj puta na drugom kraju Novog Zagreba – u Zapruđu.

Neboderi u Zapruđu neposredno nakon izgradnje 1967. godine

Planetarisov tim je u Zapruđe došao na poziv predstavnice suvlasnika gospođe Slavice Vuković. Gospođa Vuković se u neboder doselila 1967. i jedna je od prvih stanara na adresi Lojenov prilaz 4. Potaknuti pozitivnim iskustvom susjeda, naknadno su nam se obratili i stanari Lojenova prilaza 10 i 6, te Vučetićeva prilaza 1 i 3. Do 2018. godine iza sebe smo imali uspješno pripremljenu projektnu dokumentaciju za cjelovitu obnovu pet višestambenih nebodera tipa ‘Jelinek’ u Zapruđu, od kojih su tri uspješno prijavljena na natječaj za sufinanciranje energetske obnove, a već dogodine u cijelosti obnovljena. Prilikom energetske obnove velik dio pažnje posvetili smo završnom izgledu zgrade, nastojeći sačuvati izvorne ili uskladiti postojeće vizure i rješenja. Naše klijente kontinuirano smo savjetovali i educirali, izgradivši odnos povjerenja i obostranog zadovoljstva.

Izgradnja naselja Zapruđe trajala je između 1963. i 1968. godine. Ubrzo po dovršetku dvadeset Jugomontovih ‘limenki’ 1965. godine, koje su Zapruđu priskrbile nadimak ‘Srebrni grad’, započela je izgradnja osam tipskih stambenih nebodera, prema već provjerenom projektu arhitekta Slavka Jelineka. Naime, ista tipologija primijenjena je, uz neznatne izmjene, na gradilištima u naseljima Trnsko i Trešnjevka. Jelinekovi neboderi u Zapruđu predstavljaju najveću grupaciju višestambenih nebodera u Zagrebu, a arhitekt Jelinek apsolutni je rekorder po broju izgrađenih nebodera u Zagrebu (ukupno 38). Neki od tih nebodera ušli su u antologiju hrvatske arhitekture, poput ‘Zagrepčanke’ i stambenih nebodera u Veslačkoj ulici. Gledajući sa sjeverne obale Save prema Novom Zagrebu, dobiva se dojam da osam nebodera u Zapruđu izrasta iz zelenila. Zapanjuje količina zelenila i neizgrađenih površina u naselju, što je rezultat sustavnog pristupa urbanome planiranju i izgradnji, kakav su provodile gradske vlasti. Pojedinačni projekti zgrada morali su se strogo držati okvira propisanog urbanističkim planom naselja, koji je razrađivala Direkcija za izgradnju južnih predjela Zagreba u prvome valu izgradnje Novog Zagreba, kada su izgrađena naselja Trnsko, Sopot i Zapruđe. Raspored zgrada i neizgrađenih površina, broj stanova te potrebni društveni sadržaji bili su precizno propisani. Investitor i izvođač tipskih nebodera u Zapruđu bilo je poduzeće Industrogradnja, koje je nakon uspjeha s „prvim stanovima za tržište“ u naselju Trnsko odlučilo nastaviti suradnju s Jelinekom i još osam puta ponoviti njegov tipski projekt nebodera u Zapruđu, na praznim parcelama predviđenima za visokogradnju. Poduzeća su odigrala ključnu ulogu u izgradnji novih dijelova Zagreba, sudjelujući u rješavanju stambenog pitanja podjednako u ulozi investitora i kupca, a u slučajevima kada se radilo o građevinskim poduzećima poput Industrogradnje, i u ulozi izvođača.

Planetarisov tim stručnjaka ispunjava današnju ulogu osiguravanja kvalitetnih stambenih uvjeta i svojim klijentima nudi kvalitetna i trajna rješenja za obnovu i unaprjeđenje zgrada. Cilj nam je vratiti i po mogućnosti poboljšati izvornu kvalitetu prostora koji obnavljamo.
Uskoro očekujemo otvaranje novih poziva za energetsku obnovu višestambenih zgrada, za koje već imamo pripremljene projekte cjelovite obnove nebodera na adresama Lojenov prilaz 6 i Vučetićev prilaz 3. Nadamo se skorom povratku u Zapruđe, „naselju usred parka”, kako ponosno ističu njegovi stanari.

Planetaris d.o.o.,Vodnikova 11, Zagreb
tel: +385 1 4550440.