Trajne fasade od vapnene žbuke

Barem za povijesni fond zgrada nude se vapnene žbuke po zanatskoj recepturi, bez sintetike i neadekvatnih hidrauličkih primjesa (hidraulično vapno, cement, amorfna silicijska kiselina/mikrosilika, stakleni pijesak, mljeveni tras) kao dobro promišljena tehnika; trajno su kompatibilni s postojećim zgradama- čak i u slučajevima poremećaja. Kontaminiranje solima uvjetovano vezivima, stvaranje etringita (kalcij sulfoaluminat), prejako učvršćivanje i brtvljenje fasadne konstrukcije apsolutno je isključeno kod čiste zračne vapnene žbuke. Njena postojanost osigurana je premazom kompatibilnim s vapnom, vodeći pri tome naravno računa o okvirnim uvjetima i zanatskim pravilima.

Ukoliko izvođač radova sumnja u zračnu vapnenu žbuku na fasadi, jedno je sigurno; kvaliteta izvedbe na starom objektu koja pretpostavlja osim iskustva i poznavanje materijala te brižljiv i pedantan rad nije njegovo područje. Bez obzira o kojem materijalu je riječ. I ono što je vrijedno pažnje primjećeno već u više prilika – naročito kod kvalitetnih objekata – (investitor i projektant moraju paziti): I najrenomiranija poduzeća mogu zamijeniti vrhunske proizvode od vapna manje vrijednim nekvalitetnim vlastitim mješavinama ili iz primitivne pohlepe za novcem/i-ili zanatskog neznanja i nerazumijevanja razrijediti originalne proizvode. Jer ne razumiju ništa o građevinskim materijalima.

Obrana:

1. Kontrola materijala striktnim režimom isporuka na gradilište (tada će u nuždi materijal zamijeniti doma, ispod jastuka te koristiti krivotvorene kante, zato;

2. Dati dopuštenje za isporuku isključivo originalnih pakiranja sa žigom.

3. Nenajavljeno uzeti uzorke materijala na gradilištu te ih poslati institutu za ispitivanje materijala na provjeru. Ultimativni savjet;

Završno preuzimanje tehnike vapnene žbuke izvršite tek nakon završetka zime i izloženosti građevinskih elemenata vremenskim utjecajima. Vapno ne oprašta lošu izvedbu te demonstrira sve zanatske deficite u okvirima garantnog roka. To je velika prednost za nalogodavca.