Ušteda energije nema alternativa

Fasade stare gradnje

Ušteda energije u 2014. i dalje nema alternativu, ali neke stare zgrade zahtjevaju posebna rješenja. Tu dolaze novi trendovi i novi razvoji proizvoda za obnovu.

Energetska obnova i troškovi grijanja štede, ali s pogledom na okoliš i domaću kvalitetu života – tako bismo mogli sažeti najvažniji trend. Osim tehničkih karakteristika materijala pobjeđuju pitanja o održivosti i zdravom životu. Materijali koji ne oštećuju i siromašne emisije građevinskih proizvoda za dobru unutrašnju klimu nisu više na tržištu. Vlasnici kuće mogu u međuvremenu birati između različitih alternativa.

Trend obnove 1: Novi krov kao kompletni sustav

Ako se krov mora obnoviti, tada je to moguće samo sa sustavom jednog proizvođača: rafter izolacija, folija za brtvljenje, lijepljive trake i krovni pokrivač odgovaraju tada savršeno jedno drugom i stvaraju energetski učinkoviti krov, bez da je prostor stanovanja u potkrovlju umanjen ili da se mora žrtvovati mjesto za izolaciju. Kod crijepova, trend su još uvijek tamne boje koje sežu sve do crne.

Trend obnove 2: Manja debljina izolacijskog materijala kod više izolacijske učinkovitosti

Bez izolacije je nemoguće govoriti o uštedi energije. Unutarnja izolacija je dobra riječ: Tko živi u povijesnom spomeniku kulture ili svojem stanu s više obitelji koji želi izolirati, može se osloniti na brojne alternative unutarnje izolacije. Napredaka ima čak i što se tiče sigurnosti. Nakon rasprave u posljednjih nekoliko godina, mnogi proizvođači imaju temu o zaštiti požara u fokusu i o razvijanju rješenja koja bi poboljšala zaštitu požara izolacije.

Trend obnove 3: Tehnika za fasadu

Nova gornja žbuka drži fasadu suhom i bez algi, a sve to bez spornih biocida. Onaj tko voli moderno i linearno taj se možda oslanja na posebne ploče velikog oblika od vlakana cementa koji omogućuju jedinstven dizajn krova i fasade. Budućnost pripada dobivanju energije sa fasadom. Već u nekoliko sljedećih godina će prvi proizvođači prezentirati praktična rješenja za jednu ili dvo-obiteljsku kuću.

Trend obnove 4: Krovni prozori s više svijetla

Posebice su hit energetski učinkoviti krovni prozori, također u kombinaciji s krovnim integriranim fotonaponskim sustavom. Osim toga, ultra uski okviri osiguravaju više dnevnog svijetla u potkrovlju. Postoje i specijalna rješenja za ravne krovove kao što su gornja svijetla.

Trend obnove 5: Zdraviji život unutarnjom gradnjom

Ovojnica zgrade je nepropusno izolirana a unutra se nalaze štetni materijali? Potražnja za zdravim građevinskim materijalom za unutarnju gradnju nije slučajna. Kvaliteta prostornog zraka određuje kvalitetu življenja. Uzmite u obzir na primjer glinenu i vapnenu žbuku koja djeluje na klimu i kontrolira vlagu a plijesan nema ovdje nikakve šanse. Za vlasnika kuće koji u 2014. planira obnovu kupaonice, ima mnogo kreativnog prostora za igru: trend pločice su velikog formata ili osobito zamršeni mozaici. Rafinirane površine čine podnicu od ploča laganu za održavanje, antibakterijski ili čak eliminira mirise i onečišćene tvari iz zraka. Osim toga, trend tuša u razini poda je neprekinut.

Trend obnove 6: Kuća kao mini elektrana

Dobitak energije s fasadom, zgrada integriranog fotonaponskog sustava i prozori s fotonaponskim staklom – ono što zvuči kao buduća glazba će uskoro biti stvarnost. Trenutno se fokus nalazi na razvoju sposobnosti skladištenja za solarnu energiju i rješenju za povezanost solarnog modula izravno u kuću. Daljnji korak je usmjeren prema neovisnosti proizvodnje energije za vlasnika kuće.