Vanjska žbuka

Mineralna plemenita ili ukrasna žbuka koja se nanosi dvoslojno a sastoji se od industrijski proizvedenih suhih smjesa. Ova se žbuka u pravilu izvodi kao grebena žbuka.

Žbuka od sintetičke smole koja mora biti difuzna, svijetla i postojana na vanjske utjecaje. Otvrdnjavanje žbuke događa se kao posljedica isparavanja odn. hlapljenja vode a ne kao posljedica kemijske reakcije kao što je to slučaj s mineralnom žbukom.

Ova se žbuka nanosi samo u vrlo tankim slojevima, stoga je za kvalitetno nanošenje preduvjet postojanje vrlo ravne podloge, npr. nanošenjem pripremnog sloja (posteljice) na zidu ili nanošenjem temeljnog sloja s armaturom kod „kombiniranog izolacijskog sustava“.

Žbuku od sintetičke smole ne treba zamijeniti sa mineralnom žbukom koja se proizvodi od primjesa sintetičke smole. Kao što joj ime kaže to je mineralna žbuka s primjesama sintetičke smole.

U principu dobro je još jednom naglasiti da vanjska žbuka mora biti difuzna! Ona mora biti u stanju propustiti strujanje toplog i vlažnog zraka (difuzna para) iz unutrašnjosti prostora prema vani kroz vanjski zid.