Beton naš svagdašnji

U nastavku teksta pročitajte o proizvodu fibre C, oplatama zaslužnim za arhitektonska čuda u Španjolskoj i Južnoafričkoj Republici

Možete li danas uopće i zamisliti svijet bez betona? Teško, zar ne? Samo dok gledamo filmove na temu mračnog srednjeg vijeka, padne nam na pamet zahvala što živimo u 21. stoljeću i što uz sve druge blagodati imamo i – beton.Ceste, kanalizacija, vodovod… sve ono što tada nije bilo, a što nam danas omogućuje normalan život i štiti nas od mnogobrojnih boleština, možemo zahvaliti upravo betonu. Stoga nas uvijek iznova veseli raditi specijal o betonu, jer svake godine taj prilog Pro Gradnje donosi novosti iz svijeta betona.

Fibre C na djelu

Ono što vam pak mi u ovom broju predstavljamo jest fibre C, proizvod njemačke tvrtke Rieder. Riječ je o tvrtki koja se već 50 godina bavi betonom, a koja je nama zapela za oko zahvaljujući dvjema građevinama: mostu-paviljonu u španjolskom gradu Zaragoza, izgrađenom za potrebe Svjetske izložbe Expo 2008. te nogometnom stadionu u Južnoafričkoj Republici, izgrađenom za potrebe Svjetskog nogometnog prvenstva 2010. godine. Ta dva arhitektonska čuda nastala su upravo zahvaljujući tvrtki Rieder, odnosno njihovom proizvodu fibre C.

\’Betonska koža\’

Pod nazivom fibre C \’kriju\’ se oplate od mikroarmiranog betona koji u svom sastavu sadrži i staklena vlakna. Kombinacija betona i staklenih vlakana, idealna je za modeliranje, trajna je poput betona, otporna je na vatru, a ujedno je lagana i tanka, zahvaljujući staklenim vlaknima.Fibre C je materijal idealan za izradu tankih konstrukcija, a zbog sposobnosti savitljivosti omogućuje i oblikovanje po želji. Upravo zahvaljujući tim osobinama, fibre C još nazivaju i \’betonskom kožom\’. Idealan je za \’oblačenje\’ eksterijera i interijera.

Prijatelj okoliša

Ono što će vam u Riederu naglasiti kada je posrijedi fibre C jest da je riječ o prirodnom materijalu – \’eco friendly\’. Kako se sastoji gotovo od 95 posto mineralnih komponenti, fibre C pozitivno utječe na zdravlje ljudi i čuva okoliš. Za razliku od drugih materijala, fibre C daleko manje utječe na globalno zatopljenje. Izuzetno je trajan i ekonomičan materijal te stoga preporučljiv za fasade. Više o proizvodu fibre C i tvrtki Rieder možete doznati putem web stranice www.rieder.cc.

Preuzeto: PRO Gradnja