Blower-Door-Test

Je li Vaš dom uistinu dobro i kvalitetno izoliran?

U nekim zemljama Europske Unije pored zakonskih odredbi koje se tiču toplinske izolacije postoje i odredbe koje postavljaju nove standarde koje određeni stambeni i poslovni prostori moraju ispuniti kad je riječ o izolaciji i zaštiti od propuha.

Granične vrijednosti

Veliki cilj kojeg se želi dostići uvođenjem novih standarda je vrlo jednostavan: smanjiti ukupnu potrošnju energije za grijanje stanova za 30%.

Ove granične vrijednosti dozvoljavaju u zgradama sa slobodnim prozračivanjem maksimalno trostruku izmjenu zraka u ukupnom volumenu prostora tijekom jednog sata.

U stanovima s kontroliranim prozračivanjem čak samo jednostruku izmjenu zraka! Izmjena zraka mjeri se pri razlici tlaka od 50 Pascala. Dobiveni rezultat izmjene zraka naziva se i vrijednost „n50“.

Blower-Door-Test simulira određene uvjete stvarajući time situaciju sličnu koju stvara veliko nevrijeme ili vjetar određene jačine. Umjetnu oluju proizvodi poseban uređaj (poseban ventilator) koji se postavlja odn. na poseban nčin ugrađuje na prozoru ili vratima i koji onda mjeri stvorenu razliku tlaka između vanjskog i unutarnjeg prostora i to pri strujanju količine zraka od 5500 m3/h.

Nakon testa uspoređuju se podaci: razlika tlaka zraka određuje se s obzirom na odnos jačine strujanja zraka koju proizvodi ventilator i ukupnog unutarnjeg volumena prostorije i na taj način se točno izračunava izolacija i otpornost prostora na vanjsku propusnost.