Drvo – slab vodič topline

Zahvaljujući ovoj činjenici opasnost od pojave \’\’toplinskih mostova\’\’ na vanjskim zidovima drvenih kuća izrazito je mala. Drvo pored toga samo od sebe pokazuje određene prednosti koje poglavito dolaze do izražaja kod toplinske izolacije montažnih konstrukcija. Na ovaj način dodatno štedimo na toplinskoj izolaciji.

Još jedan pozitivan efekt kod drvene gradnje objekata: tanki zidovi drvenih konstrukcija pružaju istovremeno bolju toplinsku izolaciju i bolje iskorištavaju unutarnji prostor nego kad je riječ o gradnji prostora iste veličine drugima građevnim materijalima – prednost dakle leži u debljini drvenih zidova, a i nije ih potrebno premazivati kako bi ostali čvrsti i dobri izolatori.Drvo izvrsno zadržava i toplinu koja se već nalazi u unutarnjim prostorijama. Kao posljedica toga javlja se smanjena potrošnja energije za zagrijavanjem što odmah znači da je za zagrijavanje prostorija jednake veličine u ovom slučaju potrebna i dimenzijama manja peć.Zahvaljujući svojim prirodnim svojstvima i stručnom načinu gradnje drvo je predodređeno za upotrebu u gradnji kuća niske energetske potrošnje.

Na ovaj način mnogi vlasnici drvenih kuća osjetit će dugoročno financijsko olakšanje na kućnom budžetu, a s obzirom da će Hrvatska ubrzo pristupiti u članstvo zapadno-europskih integracija, nije zanemariva i činjenica da u EU već postoje određeni fondovi i programi koji potpomažu gradnju ovakvih objekata.

Drvo je, slično kao kod toplinske izolacije tankih drvenih zidova, izvrstan zvučni izolator. Dobra zvučna zaštita postiže se kombinacijom različitih materijala i različitim načinima postavljanja.Dobra rješenja zvučne izolacije su postavljanje visećih stropnih obloga, izolacija šupljih prostora u prostoru spajanja osnovne konstrukcije i stropa i postavljanje \’\’plivajućeg\’\’ estriha.