Ekosuradnja – oznaka je održivih proizvoda i usluga CEMEX-a

Oznaka Ekosuradnja razvijena je prema kriterijima prema kojima CEMEX certificira održivost građevina, a koji uključuju smanjeni utjecaj na okoliš s jedne te optimalni učinak izvođenja i korištenja materijala s druge strane. Međutim, ovom se oznakom mogu obilježiti i svi postupci koji imaju povoljan utjecaj na okoliš ili društvo – primjerice, od primjene cementa ili betona u okolišu, preko usluga kao što je izdavanje e-računa, do građevinskih rješenja kao što su cementni stupovi za vjetroturbine ili inicijative potpore izgradnji stambenih objekata za socijalno ugrožene skupine.

Među najvažnijim kriterijima za proizvod ili uslugu koji žele koristiti oznaku Ekosuradnja su značajke održivosti kao što su propusnost, toplinska izolacija, sadržaj recikliranog materijala i smanjeni učinak emisija CO2 u okoliš.

Cementne i betonske operacije CEMEX-a u Hrvatskoj među prvima u grupi uvest će ovu oznaku i to za uvrećani cement SulfacemS te na cjelokupni proizvodni proces betonare u  Dugopolju.

SulfacemS oznaku zaslužuje zbog svog ispodprosječnog, čak dvostruko manjeg ugljičnog otiska od drugih cementnih proizvoda te većeg udjela sekundarnih materijala.

Također i Betonari Dugopolje pripada oznaka održivosti jer sav otpadni ili neisporučeni beton u cijelosti vraća u svoj proizvodni proces, a jedna je od vodećih betonara po korištenju recikliranih materijala.

\”Oznakom Ekosuradnja podižemo našu razinu odgovornosti prema okolišu i zajednici u kojoj poslujemo na novu razinu i garantiramo najbolje proizvodne i prodajne prakse našim kupcima. Vjerujem da će naši kupci prepoznati našu inovativnost, ali i naše nastojanje da ponudimo učinkovite i održive proizvode i usluge\”, rekao je Trpimir Renić, predsjednik Uprave CEMEX Hrvatske.

Oznaku Ekosuradnja nakon Hrvatske planiraju uvesti i ostale CEMEX-ove operacije širom svijeta i to prvo Filipini i Meksiko, dok je u trećam kvartalu 2012. na svojim tržištima namjeravaju predstaviti Poljska, Francuska, Njemačka, Portoriko, Nikaragva, SAD te nakon toga u četvrtom kvartalu 2012. i ostale zemlje sjeverne Europe, Južne Amerike i Azije. Hrvatska se ovim još jednom istaknula kao predvodnik održivog poslovanja i primjer dobre prakse.

Martina Bilanović Media Relation Coordinator  –  Corporate Communication and Public
Affairs –  Croatia Office : +385(21)201009  Fax: +385(21)201006   Mobile:
+385(99)2179241   CEMEX Net: 838501009 Address: CEMEX Hrvatska d.d., F. Tudmana 45, 21212 Kastel Sucurac e-Mail: martina.bilanovic@cemex.com
www.cemex.hr