Europska ulaganja u skladišne i industrijske nekretnine porasla u drugom kvartalu 2012

 

  • Ukupan obujam transakcija u drugom tromjesečju 2012. dosegao je 2,2 milijarde eura, što ukazuje na povećanje od 56% u odnosu na prošlo tromjesečje, no u odnosu na prvu polovinu prošle godine još je uvijek  za 20 % niži
  • Velika Britanija i Njemačka sudjeluju sa  65 % u ukupno ostvarenom povećanju i zajedno su privukle 80 % međunarodnog kapitala uloženog u nekretnine u Europi
  • Kontinuiran interes investitora za zemlje Beneluxa, nordijske zemlje i glavna tržišta središnje Europe ograničava nedostatak projekata visoke kvalitete, a oprez prema tržištima južne Europe još uvijek postoji
  • Međunarodni kapital namijenjen kupnji nekretnina u Europi iznosio je više od 1milijarde eura, i bio je neznatno niži od iznosa kojim su raspolagali investitori iz velike Britanije (1.1 milijarda eura)
  • Očekuje se da će  stope prinosa na ključnim  tržištima tijekom 2012. ostati stabilne

London, (prema neutvrđenom datumu) 2012- Prema zadnjim podaci o ulaganjima u logističke i industrijske nekretnine koje iznosi  Jones Lang LaSalle na europskim tržištima nastavlja se bilježiti znatan interes investitora. Nakon sporijeg starta na početku godine, u drugom tromjesečju 2012. U ovu vrstu nekretnina uloženo je 2.2mil eura,  što predstavlja povećanje od 56 % u odnosu na prethodno tromjesečje. Ipak, u odnosu na prvu polovinu prošle godine ulaganja su za 20 % niža.

\’\’Iako je europsko tržište logističkih i industrijskih nekretnina i dalje suočeno s vjetrom u lice  zbog obnavljanja krize u eurozoni, još uvijek postoji jak interes investitora za ulaganjem u kvalitetne projekte na najrazvijenijim tržištima koje donose siguran prihod. Dokaz tomu je porast ulaganja od 45% u odnosu na prvu polovinu 2008. godine\’\’ kaže Chris Staveley, direktor Europskih logističkih i  industrijskih kapitalnih tržišta u Jones Lang LaSalle.

Udio dvaju vodećih tržišta Europe u ukupnim investicijama povećan je za 65% u prvoj polovini 2012. u usporedbi s tek nešto više od 50% u cijeloj 2011 . Oba tržišta svjedočila su povećanoj investicijskoj aktivnost u prvih šest mjeseci 2012. u odnosu na prvu polovinu 2011. – iznos investicija u Velikoj Britaniji povećan je za 4% dok je u Njemačkoj porast iznosio znatnih 63%. U prvoj polovini 2012. investicije u Francuskoj su porasle za 14%, u Poljskoj za 43%, a u Rusiji za 40% u odnosu na H1 2011. Na svim ostalim tržištima zabilježeno je smanjenje.

\’\’Kod ulagača i dalje postoji interes za investiranjem u  zemlje Beneluxa, nordijske zemlje i na glavna tržišta središnje i istočne Europe, ali nedostatak kvalitetnih proizvoda glavni je razlog manjem intenzitetu aktivnosti tijekom prvih šest mjeseci 2012. S druge strane, oprez kod ulaganja na tržišta jugoistočne Europe i dalje je prisutan.\’\’ komentirao je Chris Staveley.

Međunarodni ulagači i dalje iskazuju snažan interes za ulaganja na tržište Europskih logističkih i industrijskih nekretnina. Međunarodni kapital koji je za cilj imao ovu vrstu nekretnina u prvoj polovici 2012.  premašio je 1milijardu eura, čineći tako drugu najjaču skupinu iza ulagača iz Velike Britanije. Većina međunarodnog kapitala uložena je u Veliku Britaniju (60% od ukupnog iznosa) i Njemačku (20%), što je odraz interesa ulagača u kvalitetne proizvode na vrhunskim lokacijama.

\’\’Dok su na mnogim tržištima tijekom ovog kvartala stope prinosa bile stabilne, povećanje izbirljivosti od strane opreznih investitora dovelo je sredinom 2012. do polarizacije tržišta. Umjesto pomaka stopa prinosa u jednom smjeru, došlo je do padova i porasta u usporedbi s prošlom godinom.\’\’ komentira Alexandra Tornow, voditelj EMEA logističkih i industrijskih istraživanja u Jones Lang LaSalle.

Jones Lang LaSalle procjenjuje da je ponderirana neto stopa prinosa od vrhunskih logističkih nekretnina, nakon četiri uzastopna kvartala stagnacije,  u drugom tromjesečju 2012. porasla na 7.50%., odnosno za 10 baznih bodova (bps). Njemačka je s neprekinutim sažimanjem stope prinosa  i dalje, sa smanjenjem od 10 – 15 baznih bodova (bps), vodeća među najrazvijenijim tržištima logističkih nekretnina. Ovom se trendu suprotstavio porast stopa prinosa u Glasgowu (+25bps), Milanu (+15bps), Moskvi (+25bps), Parizu (+20bps) I Stockholmu (+25bps).

Smanjenje razine stopa prihoda u kombinaciji s padom zakupnina dovelo je do marginalnog smanjenja godišnjeg rasta vrijednosti kapitala u drugom tromjesečju 2012, no to nije shvaćeno kao opći trend, budući da se očekuje kako će većina tržišta do kraja godine ostati stabilnima. \”Gledajući  prema drugoj polovici godine, može se pretpostaviti da postoji potencijal za povećanje aktivnosti, jer se  investitori i dalje odmiču od ulaganja u dionice prema nekretninama sa stalnim prihodima\” tvrdi Alexandra Tornow..

Naše analize investicijskog tržišta  bazirane su na cijeloj Europskoj regiji i uključuje transkacije     >EUR 3.5 milion eura (US $5milion američkih dolara).

Contact: Andreja Tomljenović
Phone:+385 1 4826 114
Email: andreja.tomljenovic@eu.jll.com