Gipsana žbuka

Danas možemo birati između različitih vrsta žbuka i različitog područja primjene, možemo se odlučiti za različit način dostave, sastav žbuke, možemo kreirati nove ili ispunjavati već postojeće zahtjeve – sve nam to omogućava gips.

Već je nekolicina zapadnoeuropskih instituta potvrdila nedvojbenu mogućnost korištenja gipsane žbuke kao podloge za pločice u kuhinjama i kupaonicama. Sinteza svih dobrih osobina, pri tome mislimo na jednostavnu, sigurnu i racionalnu obradu kao i na iznimno široku paletu proizvoda koji su u stanju ispuniti različite potrebe i zahtjeve – ove činjenice gips predstavljaju kao materijal koji je financijski isplativ i mnogostruko primjenjiv građevni materijal.S obzirom na svoje vrlo dobre fizikalne osobine gipsana žbuka regulira klimu u prostoru i u stanju je zahvaljujući svojoj neznatnoj provodljivosti topline stvoriti vrlo ugodnu atmosferu življenja u stanu. Kad je riječ o zakonskim kontrolnim odredbama koje se tiču ovog materijala možemo reći sljedeće: u nekim zemljama članicama Europske Unije građevinski gips spada u grupu posebnih proizvoda. To znači da proizvođači ovih proizvoda moraju redovito provoditi vlastitu provjeru svojih proizvoda a dokaz o tome podnijeti nadležnim državnim tijelima.

Gipsane zidne ploče

Gipsane zidne ploče predstavljaju vrlo masivan sustav untarnje zidne konstrukcije koji je sam po sebi vrlo jednostavan, koji ne zahtijeva posebnu konstrukcijsku podlogu i ujedno omogućava i organizacijsku i financijsku uštedu.

Zidne ploče od gipsa u gradnji i uređenju doma ne moraju isključivo imati \’\’nosivu\’\’ ulogu: iz razloga jer su ovakvi zidni sustavi prije svega zamišljeni kao ne nosivi zidovi. No kad govorimo o financijskoj isplativosti ovakvih rješenja, onda je svima jasno da gipsane zidne ploče igraju vrlo \’\’masivnu\’\’ ulogu. One su pojam za ekonomičnu i ekološku gradnju. Pa recimo stoga još ponešto o njima!

Nekoliko riječi o služebenim normama Europske Zajednice

Zemlje Europske Zajednice definiraju gipsane zidne ploče u okvirima sustava za normiranje pod stavkom DIN EN 12 859 – Gipsane zidne ploče – Pojmovi – Zahtjevi i standarni – Kontrolni mehanizmi. Osim toga europski standardi u svojim normama obuhvaćaju ove proizvode i pod stavkom DIN EN 12 860 – Ljepila za gipsane zidne ploče – Pojmovi – Zahtjevi i standardi – Kontrolni mehanizmi.

Nadležna tijela u svakoj zemlji određuju koji se proizvodi smiju prodavati. Gipsane zidne ploče spadaju o onu grupu proizvoda koji imaju regulirane standarde. Odredba koja se tiče proizvođača da kontroliraju vlastitu proizvodnju i testiranje proizvoda valjano i dokumentiraju rezultirala je stvaranjem CE-oznake koja se nalazi na pakiranjima ili dokumentu proizvoda. U Europskoj Zajednici smiju se prodavati samo proizvodi koji na sebi nose CE-oznaku. Na taj način nastoji se uskladiti nacionalne standarde zemalja članica sa standardima na nivou Europske Unije.

Specijalni gips

Pored upotrebe gipsa u području gradnje postoje i industrijska područja koja se zasigurno ne bi tako snažno i široko razvila bez gipsa i bez višestoljetnog iskustva u radu s ovim materijalom.

Vrlo visoki stupanj finoće, sloboda oblikovanja i prisutnost vrlo preciznih znanja koja se tiču sposobnosti vezanja gipsa omogućavaju točno definiranje proizvodnje gipsanih proizvoda s obzirom na svaki pojedini zahtjev i pojedinu potrebu kao i svrhu u koju se proizvod koristi.Gips se koristi u proizvodnji oblika za izradu modela svih vrsta od otisaka u dentalnoj i kirurškoj medicini, ukrasnih detalja na objektima pa sve do izrade krede za pisanje po školskoj ploči – gips je materijal neograničenih područja primjene.

Lijevani gipsani oblici

Ovakvi proizvodi uglavnom se koriste u keramičkoj industriji za izradu modela posuda, vaza i sanitarnih artikala. Poglavito se neke vrste gipsa mogu koristiti u industriji finih keramičkih proizvoda zbog svoje visoke čvrstoće i vrlo dobrih osobina s obzirom na sušenje.

Ostala područja primjene gipsa

Pored vrlo dobro poznate primjene gipsanih zavoja u ortopedskoj medicini (gips naime ima istu pH-vrijednost kao i ljudska koža) gips se koristi u poljoprivredi za gnojenje, u farmaciji kao punilo za tablete, u kozmetičkoj industriji za maske, nalazi svoje mjesto i u proizvodnji hrane, kućanstvu…