Gilineni crijep – Moderan odabir tradicionalnog materijala

Crijep se proizvodi iz mješavine gline i ilovače. Tako su radili i stari Rimljani, a oni su i donijeli crijep u srednju Europu. Prvu opeku od čiste gline proizveli su Grci još oko 2500 godina prije rođenja Krista. Uz tako dugačku tradiciju i nije čudo da su vremenom razvijene mnogobrojne vrste crijepa za krov. Pronađite tvrtke koje proizvode crijep i skladišta materijala gdje kupiti crijep na gradimo.hr.

Proizvodnja, prodaja i ugradnja crijepa

Ali nije različit samo oblik crijepa

Crijep se razlikuje po načinu proizvodnje, formiranju žlijeba ili po boji. Boja crijepa se stvara prilikom pečenja. Proizvodi se primjerice opeka u prirodnoj boji, obojena opeka ili glazirana opeka Opeka se izrađuje sa ili bez žlijeba. Crijep za krov bez žlijebova predstavlja klasičnu varijantu. Moderni krovni pokrivači od žlijebljenog crijepa predstavljaju dalji razvoj rimske plosnate cigle s utorima na uzdužnim stranama. Oni užlijebljenjem pojedinačnih elemenata prekrivaju fuge između crijepa.

Proizvodnja crijepa

Prilikom proizvodnje crijepa za krov razlikuju se vučeni crijep i tlačeni crijep; kod postupka vučenja sirova masa preša se u kalupima te se na kraju peče na temperaturi od oko 900°C. Postupak je sličan kao kod proizvodnje zidne opeke. U vučeni crijep ubraja se crijep bez žlijebljenja kao što je nizozemski crijep i biber crijep te utoreni vučeni crijep.

Tlačeni crijep izrađuju se u preši za utiskivanje, s jedne strane su tu primjerice crijep od ćeramide/kanalice i crijep s podužnim obodom bez utora, s druge strane crijep s dvostrukim žlijebljenjem, reform crijep, crijep za ravni krov (nizozemski crijep za ravni krov) i crijep s podužnim obodom.

Pomični crijep spada u tlačeni crijep čiji dvostruku duboki bočni utori omogućuju pomicanje po visini od najmanje 3 cm.

Crijep bez utora

Šuplja opeka predstavlja klasični crijep bez utora proizveden tehnologijom vučenja. Opeka ima dugački kutni narez. To je pretpostavka za polaganje krova u dugačkom presjeku, što omogućuje nepropusnu kompaktnu sliku pokrivanja krova. Šuplja nizozemska opeka iznimno je pogodna za pokrivanje zaštićenih spomenika kulture, ali i za pokrivanje krovnih prozora . U pravilu nagib krova kod šuplje nizozemske opeke kreće se na jednostavnim krovovima između 30 i 35 stupnjeva, kod krovova pokrivenih crijepom s donjom konstrukcijom između 20 i 25 stupnjeva. Standardni nagib krova označava koliko može biti nagib krova da bi bio siguran od prodora kiše. Dakle ne označava „idealni“ već „uobičajeni“ nagib krova. Vrste crijepa u ponudi na našem tržištu su: Glineni crijep raznih izvedbi i proizvođača, Betonski crijep, Engobirani crijep isl.