Izoliranje podruma

Podrum – U često pljesnivom i vlažnom podrumu leže brojne vrijedne i povoljne rezerve stanovanja. Kako bi se podrum iskoristio kao stambeni ili radni prostor, potrebna je stručna obnova podruma.

Bilo da se podrum koristi kao prostor za stanovanje ili skladištenje, izolacija služi za ugodnu klimu stanovanja u prizemlju. Ovisno o namjeri upotrebe podruma, izolacija stropa, poda ili zidova je smislena.

Protiv loše klime podruma pomaže poboljšanje toplinske zaštite

Kako se ne bi izgubila u kući skupo dobivena toplina kroz podrum, izolacija podruma je u svakom slučaju smislena. Da li se treba izolirati podrumski strop, podrumski zidovi ili podrumski pod ovisi o planiranoj uporabi.

Ako se podrum ne zagrije, tada se nudi izolacija podrumskog stropa. To je korisno za klimu stanovanja u prizemlju te se štede troškovi grijanja. Također bi se trebali u hladnom podrumu izolirati vodovi za toplu vodu i grijanje kao i njihovi okovi, kako toplina ne bi grijala hladan podrum nego prostore stanovanja.

Ako se podrum koristi za stambene potrebe, tada su izolacijske mjere opširnije. Tada se u svakom slučaju treba izolirati podrumski pod i podrumski zidovi. Da li će se izolacija provesti izvana kao takozvana perimetar izolacija ili kao unutarnja izolacija, ovisi o okolnostima i o proračunu. U svakom slučaju je izolacija podrumskih zidova slučaj za stručnjaka, dok kod podrumskog stropa i samih cijevovoda vlasnici kuća mogu sami napraviti izolaciju.