Kako se izoliraju prostori u podrumu za optimalno korištenje

Prije nego što započnete s izolacijom vlasnici  kuće trebaju dobro preispitati planirano korištenje podruma i da to dugoročno rješenje: „Ništa nije toliko loše, nego investicija na krivom mjestu. Onaj tko si uzme vremena za planiranje i tko razgovara s energetskim savjetnikom i obrtnikom o svojim idejama taj uštedi vrijeme i novac na kraju.

Podrum kao spremište: izolacija za podrumski strop

Podrumski prostori bi se trebali koristiti samo za spremište? Najlakša vježba za vlasnika kuće! Na samom podrumu ne možete na početku ništa napraviti, ali za prostornu klimu u prizemlju možete dosta toga učiniti:“ Onaj tko se ljuti zbog hladnih nogu, može puno toga napraviti s izolacijom podrumskog stropa  “. „Izolacijske ploče se jednostavno ljepe od dolje na podrumski strop, čak postoje i sustavi za zakrivljene podrumske stropove.“ Nakon toga se ne poboljšava samo prostorna klima već se smanjuju i troškovi grijanja.

Dobivanje prostora: izolacija podrumskog zida i podrumskog poda je nužnost

Komplicirano je kada se  iz podrumskih prostora moraju napraviti prostori za stanovanje. Tada se moraju izolirati podrumski pod i podrumski zidovi. Ovdje bi se definitivno vlasnici kuće trebali posavjetovati sa stručnjakom. Koja se izolacija koristi ovisi o lokalnim uvjetima područja: „ako su podrumski zidovi na primjer izvana neprospusni, tada ih je potrebno izolirati iznutra. Najmoderniji ali i najskuplji sustavi su takozvane unutarnje kapilarne izolacije. Ovakve izolacijske ploče mogu smanjiti opterećenje vlažnosti tako da se spriječavaju plijesan i štete nastale zbog vlažnosti. Nedostatak: kod unutarnje izolacije se sobe brzo zagriju ali isto tako relativno brzo izgube toplinu, jer masivni teški vanjski zid ne stoji na raspolaganju kao toplinsko spremište. Ako podrumski zidovi nisu zabrtvljeni tada dolazi do perimetarske izolacije. To je dugotrajan posao jer se zidovi moraju izložiti van zbog zemljane prašine. Nakon toga se prvo ugrađuje brtva, a tek onda izolacija. Prednost ove varijante: Toplinska zaštita je vrlo djelotvorna a promjene temperature u podrumu kod istomjernog grijanja nisu toliko jake kod unutarnje izolacije.