Krov kao stambeni prostor za rezervu

Ako krovne grede u starijim kućama nisu dovoljno duboke da bi se postavilo dovoljno sloja izolacije tada se moraju udvostručiti. To znači: ispod greda se postavljaju dodatna drva kako bi se dobilo dovoljno ukupnog prostora za učinkovitiju izolaciju. Alternativa je izolacija ispod greda. Pritom se ispod greda postavlja dodatni sloj izolacijskog materijala. Ona se primjerice može postaviti između krovnih letva koje se zašarafljuju na grede s donje strane.

U svemu tome je važno imati na umu samo jedno: Da izolacija trajno ostane učinkovita trebate ju zaštititi od vlage. Naime, ako se vlaga uvuče u izolacijski materijal i ako se unutra kondenzira tada njezino djelovanje prestaje. Hermetički sloj koji je usput rečeno zakonom propisan, može tako nešto i spriječiti. Za to se koristi većinom specijalna folija takozvana parna barijera. One se postavljaju na “toplu” stranu izolacije te štite mineralnu vunu od vlage. Važno: folije se trebaju postaviti na sve priključke ili trebaju sve hermetički zatvoriti.

Usput rečeno: Onaj tko počne djelovati odmah sad u toplim mjesecima te tko postavi potkrovnu izolaciju od mineralne vune taj može već sad profitirati. Izolacija ne djeluje samo u jednom smjeru, već i ljeti štiti od prekomjernog zagrijavanja potkrovlja suncem. Pogotovo u stambenim tavanima je to blagoslov. I u bilo koje vrijeme vrijedi: mineralna vuna prigušuje i zvuk – buka i zvukovi izvana se mogu time učinkovito smanjiti.

Krovna izolacija: Više od same toplinske zaštite

Kod starijih kuća kroz pojedine dijelove gradnje može izaći i do 30 posto toplinske energije. Obrnuto to znači: dobra krovna izolacija s mineralnom vunom kao staklena vuna ili kamena vuna donosi sa sobom velike potencijale za uštedu. Izvedba izolacije je presudna za to koliko će Vaša kuća biti štedljiva i da li će Vas štiti od buke i vrućine.

Nagnuti krov

U slučaju obnove, stanje krova utječe na odluku o tome hoće li se izvoditi krovna izolacija izvana ili iznutra. Ako pokrov krova nije taknut tada se preporuča unutarnja izolacija. Ako se pokrov krova treba obnoviti tada je bolja vanjska krovna izolacija. U novoj gradnji postoji više mogućnosti za postavljanje krovne izolacije. Zakonom o energiji je propisano koju U-vrijednost mora imati izolacija.