Marina Bay Sands™, Singapur

Jugoistočni azijski glavni grad Singapur – međunarodno značajno financijsko središte i zahvaljujući svojoj morskoj luci najveće i najmodernije mjesto za pretovar robe na svijetu – teži i za vodećim mjestom u turizmu. Ambicioznim projektom Marina Bay Sands™ američki investitor Las Vegas Sands Corporation trenutačno ostvaruje gigantsku površinu s kongresnim centrom, kasinom, kazalištima, muzejom i dojmljivim hotelskim kompleksom. Siluetom grada dominiraju tri konkavno oblikovana hotelska tornja sa po 55 etaža i platformom koja se rabi kao vrt na krovu i koja povezuje te tornjeve na visini od 200 metara. Međunarodni tim PERI stručnjaka iz Singapura i Njemačke osmislio je za korejsko građevinsko poduzeće SsangYong Engineering & Construction sveobuhvatno rješenje oplata i skela. SKYTABLE veliki stropni stolovi i PERI ACS samopenjajuća tehnika ponajviše su optimirali tijek gradnje reduciranim vremenom uporabe dizalice.

Marina Bay Sands™, Singapur

Hotelski tornjevi kompleksa Marina Bay Sands™ imaju ukupno 2.600 soba i apartmana – iznimno su luksuzni i s njih se pruža zadivljujući pogled.

Po dva asimetrično izvijena tijela objekta srastaju u cjelinu poput pilona mosta. Ako ta tri hotelska tornja još imaju identičnu visinu i broj etaža, oblici pojedinih elemenata objekta glede širine temelja, radijusa izbočenja i mjere odstupanja ipak se prilično razlikuju. Pojedine etaže pomiču se jedna prema drugoj i u uzdužnom smjeru.

PERI zahvaljujući svojoj paleti proizvoda za sistemske uređaje, koja je najšira na svijetu, nudi optimalna rješenja za najrazličitije zahtjeve. Pouzdan i stabilan temelj jesu varijabilna VARIO GT 24 oplata zida s nosačima i oplata stupa s jednakim građevnim elementima. Dodatno se pomoću ST 100 složivih tornjeva brzo i jednostavno montiraju višestruko primjenjive nosive skele s malim brojem sistemskih dijelova.

Samo četiri dana za kompletnu etažu

Osoblju gradilišta na raspolaganju stoje samo dvije dizalice po tornju. Tako su PERI inženjeri za izgradnju zidova jezgre koncipirali rješenje oplate koje je neovisno o dizalici i koje štedi dizalicu kod stropova etaža. Pomoću ACS samopenjajuće tehnike i SKYTABLE stropnih stolova velike površine osoblje gradilišta može u samo četiri dana dovršiti po jednu kompletnu etažu visine pravilne etaže od 3 m. Da bi se mogao ostvariti takav učinak, okna dizala penju se unaprijed za tri takta. Za prosječno 25 centimetara debele armiranobetonske stropove na raspolaganju je ukupno 110 SKYTABLE stropnih stolova za po dvije kompletne etažne razine.

Veliki stropni stolovi – brzo i sigurno premještanje

Pomoću 20 metara dugačkih i pet metara širokih SKYTABLE velikoplošnih stropnih stolova osoblje gradilišta samo jednim podizajem dizalice može sigurno i brzo premještati gotovo 100 kvadratnih metara stropne oplate. Uređajem za premještanje koji je posebno razvijen za ovaj sistem te preusmjeravanjem sile na rubu stropa stol se horizontalno izvlači iz građevine kako bi se odmah zatim mogao podići u sljedeći položaj za montažu. Tijekom samog postupka premještanja osoblje gradilišta uvijek je na osiguranom rubu stropa i ne mora se kretati po stolu.

Unatoč golemim veličinama stolova SKYTABLE sistem vrlo je fleksibilan. Zahvaljujući primjeni PERI MULTIPROP aluminijskih stropnih podupirača ostvaruje se veliki put spuštanja – što je golema prednost kod postojećih razlika u visini stropa do 20 centimetara te istovremeno visine parapeta od 50 centimetara. K tome se MULTIPROP podupirači mogu povezati s tornjevima pomoću MRK okvira. Tako se SKYTABLE stolovi mogu mnogostruko rabiti i za visine međuetaža od približno devet metara. PERI inženjeri od samog su početka vodili računa o toj promjenjivoj geometriji te nepromijenjenu SKYTABLE rešetkastu konstrukciju primjenjivali duž čitave visine građevine. Stoga su potrebne preinake na stolovima minimalne, a skupi radovi rekonstrukcije te eventualna pogrešna primjena najvećim se dijelom mogu izbjeći. Za PERI inženjering posve su razumljivi integrirani lančani kanali za siguran i brz ovjes dizalice koji su zbog udvostručivanja nužni za različite razlike u visini.

Penjanje bez dizalice

PERI ACS samopenjajući sistem optimalna montažna skela za ukupno dvanaest okna dizala koja prednjače. Pomoću ACS sistema (Automatic Climbing System) okna različitih veličina i dimenzija između 2,30 i 10,10 metara mogu se montirati, demontirati i penjati u ritmu od četiri dana neovisno o dizalici. Ukupno pet sigurnih radnih razina istovremeno se penje u sljedeći odsječak: dva podesta za montažu, armiranje i betoniranje zidova okna te tri slijedna podesta za prednapinjanje sljedećih stropova etaža. U kombinaciji s CB penjajućom skelom i VARIO GT 24 zidnom oplatom s nosačima sistem PERI ACS tako optimira izvođenje radova na gradilištu.

Sveobuhvatne usluge

Da bi neko gradilište uspješno funkcioniralo, potrebno je puno više od raspolaganja optimalnim sistemom oplata i skela. PERI inženjeri stoga za svaki projekt razrađuju individualna rješenja za racionalno izvođenje i tijek radova. I kontinuiran nadzor građenja za PERI je posve razumljiv. Kod velikih projekata kao što je ovaj osoblju gradilišta neprestano su na raspolaganju posebno školovani PERI tehničari. Time je zajamčena stručna i učinkovita primjena PERI sistema. K tome i tehnička te logistička podrška pomaže da se svi zadaci svladaju ne samo prije, već i za vrijeme građenja.

  • Primijenjeni PERI sistemi
  • ACS P samopenjajući sistem
  • CB penjajući sistem
  • MULTIPROP stropni podupirači
  • MULTIPROP sistem
  • ST 100 složivi toranj
  • VARIO GT 24 zidna oplata s nosačima
  • SKYTABLE stropni stolovi Građevinsko poduzeće: SsangYong Engineering & Construction, Korea Nadgledanje projekta: PERI GmbH, Germany PERI ASIA Pte. Ltd., Singaporewww.peri.com.hr >