Moderni simbol priobalja Barcelone

Hotel W Barcelona Hotel Vela, član grupacije Starwoods Hotels, nalazi se na novom ulazu u luku Barcelone. Svojim dizajnom hotel podsjeća na jedro i izdiže se iz Sredozemnog mora poput moderne ikone. On je simbol tog područja, određenog za izgradnju uredskih zgrada i zabavnih sadržaja. Ova zgrada u obliku jedra, izgrađena na 10 hektara otetih moru, dio je ambicioznog urbanog plana za obnavljanje priobalnog područja Barcelone. Prepoznatljiva značajka hotela je 20000 m2 reflektirajuće površine izrađene od posrebrenog stakla koje bliješti u bojama neba i mora.

Ovo remek-djelo arhitekta Ricarda Bofilla (Ricardo Bofill Taller de Arquitectura) tri je godine gradio proizvođač pročelja UTE Vela Barcelona (Lorenzon Techmec System & Somec Marine and Architectural Envelopes) koristeći tehnologiju četverostranog strukturalnog ostakljivanja pri kojoj se koristi strukturalno silikonsko ljepilo Sikasil® SG-500 i brtvilo otporno na atmosferilije Sikasil® WS-605 S. Savjetnik za pročelja bilo je društvo ARUP Espana.

Gradnja simetrične izolirajuće staklene konstrukcije na ovoj je lokaciji predstavljala izazov jer pročelje mora izdržati i vjetar i klimatske uvjete. Na vrlo maloj udaljenosti od mora jačina vjetra doseže i 4,4 kPa pa je potražnja za pouzdanim i izdržljivim proizvodima velika. Projekt je izveden pomoću izolacijskih staklenih jedinica punjenih argonom izrađenih od laminiranog kaljenog sigurnosnog stakla koje proizvodi društvo Zadra Vetri S.r.L. Kao izolirajuće brtvilo na rubovima od stakla korišteni su proizvodi Sikasil® IG-25 HM Plus i SikaGlaze® IG-5 PIB. Za ovaj su projekt sva brtvila i ljepila izrađena u istoj nijansi sive kako bi odgovarala specifikacijama arhitekta. Društvo Sika pružalo je profesionalne projektne usluge koje su uključivale izradu izviješća, proračune veličine spojeva, testiranje prionjivosti i kompatibilnosti, pružanje podrške tvornici, primjenu na samoj lokaciji i kontrolu kvalitete prema ETAG-u.

www.sika-croatia.hr