Navodnjavanje – Vanjska slavina

Kako bi se spriječilo neovlašteno korištenje vode, ventil ne bi trebao imati normalnu slavinu, nego takvu koja se može zaključati.

Vanjska slavina, sigurnost od smrzavanja

Prije je bilo neophodno ostatak vode ispustiti iz slavine, kako cijevi ne bi popucale. Posljednjih godina mnogim tvrtkama je uspjelo različitim inovacijama, pronaći rješenje za izbjegavanje pucanja cijevi od hladnoće. Ovdje ćemo kratko predstaviti dvije od tih inovacija: Vanjski ventil SCHELL POLAR, koji je siguran od smrzavanja, i to na svim vanjskim lokacijama: prednost u usporedbi s uobičajenim instalacijama: vanjske slavine ne moraju se prazniti prije početka zimske sezone, jer svakom uporabom iste se automatski u cijelosti prazne.

SCHELL POLAR je instalacijski dio, koji se postavlja u robau fazi građenja i kao kompletno rješenje za naknadnu ugradnju . Kod montaže štedite vrijeme, jednostavna je, te moguće bez posebnog alata. Armaturu možete prema izboru kupiti s ručkom ili s gornjim dijelom u obliku utisnog ključa. Automatsko pražnjenje obavlja se preko integriranog ventila za zračenje cijevi armature, koji se prazni voda a potom pušta zrak kroz cijevi. Kao posebnost ovaj uređaj za zračenje je opremljen s signalnom olovkom. Tako se optički može odrediti da li je mehanizam za zračenje otvoren i da li se npr. zbog priključenog crijeva za zalijevanje sprječava pražnjenje. Nadalje integrirani uređaj za sprječavanje povrata vode jamči, sprječavanje uvlačenja prljave vode.

Slavinom se rukuje vani, međutim ventil je smješten u – od smrzavanja sigurnoj – unutrašnjosti objekta. Nakon zatvaranja slavina i cijevi se automatski prazne, čak i kada je priključeno crijevo za zalijevanje. Nikada više puknute cijevi, nikada više muka s pražnjenjem cijevi. Zbog vijka stezaljke otpada varenje, što postavljanje ove slavine čini izuzetno jednostavno. Dovoljno je samo probijanje rupe u vanjskom zidu i to promjera od 35 mm. Potrebi nagib od 2° nastaje automatski prilikom montaže. Čak i kada je spojeno crijevo za zalijevanje, slavina i cijevi se sigurno – nakon zatvaranja vode – prazne preko dodatnog odvoda.