Nove tehnologije i energetska učinkovitost

Snjanjenje troškova kao strateški prioritet

Toplinska izolacija ne samo da smanjuje gubitke energije u zimskim mjesecima, već omogućava da se u ljenom razdoblju kuća ne zagrijava. Tako možemo gotovo u potpunosti izbjeći ugradnju klima uređaja ili postići da njihov kapacitet i potrošnja energije budu manji nego prije adekvatne zaštite.

Energetska efikasnost u zgradarstvu utječe na smanjenje potrošnje svih oblika energije, ugodniji i kvalitetniji borava, u zgradi, uz duži životni vijek zgrade, te pridonosi zaštiti okoliša i smanjenju emisija štetnih plinova u okoliš. Cijene energije i energenata će, zbog globalnih lokalinih razloga, u idućem razdoblju i dalje rasti –  što će utjecati na porast troškova života i stanovanja.

Direktiva EU 2002/91/EC o energetskim karakteristikama zgrada jasno obavezuje na štednju energije u zgradama EU

Tehnologija izrade pametnih prozora i velikih staklenih stijena znatno je napredovala u mnogim tehničkim i koncepcijskim pitanjima, a ključni izazovi još uvijek se odnose na postiranje viših stupnjeva uštede energije, kakve danas još nisu poznate. Razvoj nije dostupan svima budućida su inovativne proizvodnje suočete s visokim troškovima i često su nedostupne prosječinim tvrtkama.

Samočisteći prozori

Njemačka drvoprerađivačka tvrtka Holz Schiller GmbH izložila je prošle godine u Nuernbergu svoju posljednju inovaciju – sustav drvenih prozora koji ne zahtijeva održavanje. S novim je sustavom vanjsko održavanje (periodično premazivanje prozora lazurama, lakovima isl.) postalo stvar prošlosti.

Osim što je vanjsku zaštitu bojenjem učinio nepotrebnom, Holz Schiller primijenio je novi, jedinstven sustav laeliranja prozorskih profila DRVO + TERMODRVO + DEKOR-FOLIJA, koji jamči potpunu stabilnost poprečnog presjeka, Njemačke proizvodne tvrtke često provode globalne projekte i inicijative usmjerene na razvoj i unapređenje izrade prozorskih jedinica te se Nijemci označavaju kao klavni inovatori.

Sve više istraživačkih timova diljem scijeta radi na usavršavanju i odabiru novih materijala čime se pokušava pronaći optimalno i trajno rješenje za proizvodnju prozora koje će ovaj sektor približiti tehnologijama i sofisticiranim rješenjima 21. stoljeća.

Očekuje se da će inovacije ubrzo dovesti do proizvodnje drvenih prozora visoke klase “iz garaže” 🙂