Nove tehnologije i energetska učinkovitost

Smanjenje troškova kao strateški prioritet

Ukoliko se želi smanjiti troškove grijanja koji ponekad čine 75 posto troškova za energente u režijskim troškovima stanovanja, potrebno je postaviti ili povećati debljinu toplinske izolacije te zamijeniti neodgovarajuću vanjsku stolariju a to podržavaju mnoge vlade.

Toplinska izolacija ne samo da smanjuje gubitke energije u zimskim mjesecima, već omogućava da se u ljenom razdoblju kuća ne zagrijava. Tako možemo gotovo u potpunosti izbjeći ugradnju klima uređaja ili postići da njihov kapacitet i potrošnja energije budu manji nego prije adekvatne zaštite.

Energetska efikasnost u zgradarstvu utječe na smanjenje potrošnje svih oblika energije, ugodniji i kvalitetniji boravak, u zgradi, uz duži životni vijek zgrade, te pridonosi zaštiti okoliša i smanjenju emisija štetnih plinova u okoliš. Cijene energije i energenata će, zbog globalnih lokalnih razloga, u idućem razdoblju i dalje rasti –  što će utjecati na porast troškova života i stanovanja.

 

Direktiva EU 2002/91/EC o energetskim karakteristikama zgrada jasno obavezuje na štednju energije u zgradama EU

Tehnologija izrade pametnih prozora i velikih staklenih stijena znatno je napredovala u mnogim tehničkim i koncepcijskim pitanjima, a ključni izazovi još uvijek se odnose na postizanje viših stupnjeva uštede energije, kakve danas još nisu poznate. Razvoj nije dostupan svima budući da su inovativne proizvodnje suočene s visokim troškovima i često su nedostupne prosječnim tvrtkama.


Samočisteći prozori

Njemačka drvoprerađivačka tvrtka Holz Schiller GmbH izložila je prošle godine u Nuernbergu svoju posljednju inovaciju – sustav drvenih prozora koji ne zahtijeva održavanje. S novim je sustavom vanjsko održavanje (periodično premazivanje prozora lazurama, lakovima i sl.) postalo stvar prošlosti.

Osim što je vanjsku zaštitu bojenjem učinio nepotrebnom, Holz Schiller primijenio je novi, jedinstven sustav laeliranja prozorskih profila DRVO + TERMODRVO + DEKOR-FOLIJA, koji jamči potpunu stabilnost poprečnog presjeka, Njemačke proizvodne tvrtke često provode globalne projekte i inicijative usmjerene na razvoj i unapređenje izrade prozorskih jedinica te se Nijemci označavaju kao glavni inovatori.

Sve više istraživačkih timova diljem svijeta radi na usavršavanju i odabiru novih materijala čime se pokušava pronaći optimalno i trajno rješenje za proizvodnju prozora koje će ovaj sektor približiti tehnologijama i sofisticiranim rješenjima 21. stoljeća.

Očekuje se da će inovacije ubrzo dovesti do proizvodnje drvenih prozora visoke klase “iz garaže” 🙂